6 feb. 2013

tulpanviruset

Tulpanviruset (inbunden)

En rolig sak med att läsa böcker är att man lär sig så mycket. Historia är väl inte det ämne som ligger mig närmast om hjärtat, men när jag får möjlighet att lära sig lite om specialområden som holländsk tulpanhistoria via spänningslitteratur - ja, då är jag med!

Tulpanviruset av Daniëlle Hermans binder samman 1600-talets Holland där tulpanhandeln trissat upp priserna och tulpanlökar är hårdvaluta, med 2000-talets London. Alec, en etablerad konstnär, hittar sin farbror döende och svårt sargad i sitt hem. I sin hand håller farbrodern en bok och innan han dör hinner han viska några ord till Alec. Det är uppstarten på den här historien där mord i olika tider har en länk till varandra, men inte bara morden utan också kampen för att få uttrycka sin åsikt och den gamla spänningen mellan religion och vetenskap. Ja, och så var det ju det här med tulpaner. Även idag av stort intresse, åtminstone om det gäller en specifik tulpanlök. Jag kommer att uppskatta tulpanbuketterna från livsmedelsbutiken mycket mer efter den här boken. Tänk att det fanns en tid då tulpaner inte var för alla!

Bokens styrkor är definitivt de historiska delarna. Jag finner det oväntat intressant med tulpanhandel, pamfletter och kalvinister. Att blanda dåtid med nutid fungerar bra i den här spänningsromanen. Däremot märks det att det är en debutroman på andra ställen, inte minst när det gäller personporträtten. Alec, Damian, Emma och de andra karaktärerna är mest bara där, vi får egentligen aldrig lära känna dem. Det tog nästan halva boken innan jag kunde släppa min irritation över detta och bara köpa boken för vad det är - lättsam underhållning. Vissa försök till att komplicera personerna finns dock, främst när det gäller det triangeldrama som finns mellan ovan nämnda personer.

Hermans kommer säkert att skriva fler böcker och då kommer troligen berättarflyt och personporträtt att vara lite vassare. Skriver hon en spänningsroman med historiska dimensioner igen kan jag absolut tänka mig att läsa den, men då med rena avkoppling i tanken.

(Rec.ex från Bazar Förlag)

2 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.