4 feb. 2016

fartblinda

Fartblinda
Bild från Storytel

Ekonomisidorna i tidning bläddrar jag för det mesta förbi lika snabbt som sportsidorna, och börssidorna har jag nog aldrig stannat upp vid. Men nu har jag trots allt gett mig in i finansbranschen det tack vare (eller kanske på grund av?) ljudboken Fartblinda av Carolina Neurath.

Handlingsmässigt kretsar berättelsen kring Peder af Rooth, VD på ST-banken och Otto Rehnskiöld som är bankens hänsynslösa direktör. Bankens affärer är inte helt utan anmärkning och journalisten Beatrice Farkas får nys om detta och börjar snoka i bankens förehavande, särskilt det som rör den så kallade tradingportföljen. Banken har övervärderat sina tillgångar, vilket är ett brott i sig, och bankcheferna gör snart allt för att undvika avslöjande, Bankinspektion och den hotande konkursen. På klassiskt thrillermanér trappas allt upp mot det oundvikliga slutet.

Trading och banking är uttryck som följt mig de senaste dagar och även om jag helt saknar förkunskap går det rätt bra att hänga med i denna debutthriller. Farten är hög och jag tycker på det stora hela att den fungerar väl som ren underhållningslyssning. Jag stör mig dock på de sexistiska bankcheferna som helst vill att kvinnor skall hålla sig i bakgrunden och inte satsa på egna karriärer. Det faktum att dessa finansherrar dessutom beskrivs så stereotypt hjärtlösa blir i längden lite tröttsamt, och det är tydligt att Neurath inte satsat på komplexa och nyanserade personporträtt utan fokuserat mer på själva spänningsmomenten. Det fungerar helt ok, i alla fall om boken är tänkt att vara helt fristående, vilket jag hoppas och tror.

Det var kul att hänga i finansvärlden några timmar, men nu återvänder jag till det vanliga livet och försätter att bläddra förbi börssidorna i tidningen.

4 kommentarer:

  1. Det var spännande att läsa en annorlunda thriller, och om Beatrice Farkas har fler avslöjanden att göra kan jag tänka mig att läsa mer om henne - bankgubbarna däremot fick jag nog av... ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Farkas var den starkaste karaktären som kanske kan utvecklas till något. Lite tveksam är jag dock. Bankherrarna vill jag i alla fall inte träffa igen. :)

      Radera
  2. Jag har inte läst denna, men jag har börjat bli lite nyfiken. De där stereotypa karaktärerna... jag är rädd för att det faktiskt finns en del stereotypa människor där ute i världen. Och mina fördomar säger att man hittar ganska många i det övre samhällsskiktet ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det ligger något i vad du säger för jag tycker mig ha mött de där steroetypa människorna, fast jag vill nog påstå att de finns i alla samhällsklasser. :) Fördelen med fiktiva karaktärer är ju att man kan nyansera dem lite och det uppskattar jag om författare gör. Bortsett från detta är boken helt ok och medryckande.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.