1 apr. 2016

bokbloggsjerka 1 - 4 april

jerka11

Fredag och jag lider fortfarande av omställningen till sommartid, men ett jerka-svar skall jag väl orka knåpa ihop tröttheten till trots.

Koko tycker att bokbloggsvärlden fokuserar för mycket på det som är nytt och spännande. Därför vill hon utmana er att blogga om en bok (eller flera) som är minst hundra år gammal men som fortfarande är läsvärd. Vuxenbok, barnbok, facklitteratur, vad du vill. Motivera!

Jag gör det enkelt för mig och nämner en favoritklassiker: Doktor Glas av Hjalmar Söderberg. Bokens bärande tema, har man rätt att döda en människa för att rädda en annan, blir inte daterat och boken är även på många andra sätt aktuell, t ex finns det fortfarande många kvinnor runt om i världen som är fast i äktenskap som gör dem olyckliga.

I den här utmaningen skulle vi välja en bok som är minst hundra år gammal. Jag tänker att bokbloggsvärlden trots allt läser en del klassiker. Det brukar finnas klassikerutmaningar på sommaren, en del läser Austen mellan varven, någon fräschar upp sin Shakespeare. Dessutom har många av oss läst litteraturvetenskap och fått vår beskärda del av klassiker den vägen. Då kan jag tycka att böcker som är av betydligt senare datum lyser med sin frånvaro. Vart är böckerna från 1973? 1987? 1994? Jag är bedrövligt dålig på att läsa böcker från 70-, 80-, och 90-talen. Vet knappt vad som gavs ut då (förutom Sidney Sheldon o dyl då).

Nyheterna lockar. Inte bara i böckernas värld. Vi lever i ett samhälle som rusar framåt och böcker förlorar snabbt sin aktualitet och frågan är om inte breddlitteraturen alltid gjort det. De böcker som lever kvar är de som något sätt lyckas förvalta de stora och de eviga frågorna på ett sätt som gör dem aktuella även om samhället förändras på andra sätt.

Doktor Glas (pocket) Doktor Glas (häftad) Doktor Glas (e-bok)

28 kommentarer:

  1. Jag läste Doktor Glas för något är sedan, men jag kom tyvärr inte överens med den.

    SvaraRadera
  2. jag tycker också att det förekommer en hel del klassiker på bloggarna. och det är kul. så klart är det roligt med nytt också

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltid kul med en blandning av gammalt och nytt.

      Radera
  3. bra tips, bra böcker förlorar inte sin aktualitet.

    SvaraRadera
  4. Jag har inte läst Doktor Glas än men har boken

    SvaraRadera
  5. Jag har för mig att jag fick läsa någon sammanfattning av Doktor Glas på gymnasiet. Eftersom jag är född i början på 70-talet har jag läst massor som kom under 80-talet och därefter. :) Men bara att fåtal nu på senare år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är född sent 70-tal och läste förstås en del böcker främst på 90-talet när de kom, men nu läser jag ju aldrig en bok från 90-talet. Känns helt främmande att läsa en bok från den tiden.

      Radera
  6. Jag har inte läst Doktor Glas men håller med dig om det du skriver angående att det faktiskt förekommer en del klassiker på bloggar och att det är snarare den "nygamla" litteraturen som saknas :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nygamla var ett bra ord! Det är väl bara att konstatera att nygammalt inte lockar.

      Radera
  7. Visst lockar nyheterna och jag håller med dig om att det finns ett stort tomrum att fylla under 1900-talets senare hälft. Trots att jag läste mycket då kan jag inte på rak arm komma på en enda bok som kom ut då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det konstigt hur böckerna som ligger oss närmare i tid inte lämnat några avtryck? Man undrar ju vilka av dem som räknas som klassiker om hundra år.

      Radera
  8. Intressant, jag har aldrig tänkt på det men det stämmer, var finns klassikerna efter Jack Keruac och Georg Orwell? Det skrivs fortfarande om 1800-talslitteratur, men dom sista decennierna på 1900-talet verkar gapa tomma, förutom Douglas Adams med galaxenböckerna. Kommer folk om hundra år att ha koll på vad vi läser idag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kanske skulle göra en djupdykning i litteratur från 80- och 90-talet och se vilka pärlor man missat? Men ... Orka! :)

      Radera
  9. Doktor Glas har jag läst en gång i tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många har nog läst den i skolan tänker jag.

      Radera
  10. Jag tycker du har rätt. Det är oftare klassiker syns än de där böckerna från senare delen av 1900-talet. Där finns många som nog kan betraktas som klassiker också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, fråga är bara vilka? Jack gissar jag. Grottbjörnens folk (trots tveksam litterär kvalité)? 90-talet? Känns som läge för läsutmaning det här! :)

      Radera
  11. Jag blev inte så förtjust i Doktor Glas när jag läste den, men jag tror att det bara kan ha varit fel tillfälle. Funderar på att ge den ett andra försök.

    Och jag tror absolut (som många andra här ovanför) att du har rätt att det finns ett glapp mellan det tryckpressnya och de riktiga Klassikerna med stort K. Jag brukar sätta en etikett på mina bokinlägg med vilket århundrade boken är ifrån och jag såg just att jag har tio gånger fler böcker från 2000-talet än från 1900-talet. Hm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser nog ut så för de flesta tror jag.

      Om du inte blev förtjust i Doktor Glas så ge Söderberg en andra chans iaf. Den allvarsamma leken är också en favorit.

      Radera
  12. Watership Down (Richard Adams), Sagan om ringen-trilogin (JRR Tolkien), To Kill a Mockingbird (Harper Lee), Ondskan (Jan Guillou), massor av Stephen King och Dean Koontz - alla dessa är väl att räkna till klassiker från andra halvan av 1900-talet som jag kommer på så här på rak arm, böcker som jag läst och tyckt mycket om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Adams är okänd för mig, men de andra är förstås mycket bra exempel.

      Radera
  13. Några nygamla böcker som jag minns är De små tingens gud av Arundhati Roy, En lämplig ung man av Vikram Seth och Brick Lane av Monica Ali. Påminns om dem nu när jag läser Så blir du snuskigt rik i det snabbväxande Asien av Mohsen Hamid. Skarpsynta samhällsskildrare, något som jag älskar att läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roys bok har jag hemma - oläst. Seth och Ali är jag inte bekant med. Hamids bok har jag läst, men kan väl inte säga att den lämnade några bestående intryck.

      Radera
  14. Vill verkligen läsa Doktor Glas. Har hört så mycket bra. :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.