Sidor

31 okt. 2014

blod rödare än rött

Blod rödare än rött : en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning (inbunden)

Blod rödare än rött är Arkan Asaads andra bok. I hans första bok, Stjärnlösa nätter, berättar han i romanform och med hjälp av huvudkaraktären Amar om sina egna upplevelser av ett arrangerat äktenskap. En viktig bok som jag hoppas fått och fortsätter få många läsare.

I Blod rödare än rött möter vi åter Amar. Han träffar sin far Casim på ett café i Stockholm och planen är att få ta del av faderns livshistoria. Att de inte skall lämna caféet förrän Casim fått berätta om sig, om Casims mor och deras liv innan de kom till Sverige. Fadern börjar berätta och den berättelse som utspelar sig handlar till stor del om våld och hur våld leder till våld. Casim, som växer upp i Kirkuk i Irak, är som pojke och yngling något av en rebell, han trotsar överheter och hamnar i bråk med såväl polisen som med andra pojkar. Hans mor gör tappra försök att få honom att lugna ner sig, men det tycks omöjligt. Tills det en dag spårar ur fullständigt och Casim inser att han bör göra det hans mor allra helst vill; lugna ner sig och gifta sig. De tilltänkta fruarna är många, men Casim säger nej till dem alla. När han till slut bestämmer sig är det inte för den flicka som familjen tänk sig utan hennes 13-åriga lillasyster, Jamila. Casim tvingas ut i kriget mot Iran direkt efter bröllopet och Jamila blir kvar hos svärmodern som hatar henne och misshandlar henne. Livet blir hårt för både Casim och Jamila under deras första tid som gifta och inte blir det lättare sedan heller. Jag låter er själva läsa resten av berättelsen. Det är en snabbläst bok, en obehaglig bok fylld av våld och övergrepp, men samtidigt med försoning tack vare ramberättelsen. Det försonande behövs i den här tämligen mörka berättelsen där jag fastnar mer för skildringen av kvinnorna än av Casim, men det var väl nästan givet.

Det finns en del som är problematiskt med den här typen av berättelse, t ex att Jamila bara är tretton år när hon gifter sig med Casim, som är nitton år. Om läsaren inte kan plocka upp andra mer nyanserade skildringar av livet i Mellanöstern, är det lätt att fördomar bekräftas. Å andra sidan vet vi att barnäktenskap är ett problem i vissa delar av världen och det bör lyftas fram och diskuteras. Det är, som så ofta, en balans att skildra och problematisera och att bekräfta fördomar. Jag tycker boken är läsvärd. men tror att om man skall läsa den i skolklasser, vilket jag tror kommer att förekomma runt om i landet eftersom språket är lättläst och temat tilltalar ungdomar, bör man diskutera innehållet noga och sätta in det i rätt kontext. Då kan den här boken, tillsammans med Stjärnlösa nätter, var ett utmärkt underlag för många teman och uppsatser för gymnasieelever runt om i landet.

(Rec.ex från Norstedts)

30 okt. 2014

mannen som glömde sin fru

Mannen som glömde sin fru (pocket)

Mannen som glömde sin fru av John O'Farrell handlar om en man som gör precis det - glömmer sin fru. Faktum är att han glömmer allting som rör hans personliga liv. Han minns inte vem han, vad han heter, om han har familj, vilka hans vänner är, vilket yrke han har. Allt har bara försvunnit. Han hamnar på sjukhus och lyckas, med hjälp av en överdrivet hjälpsam rumskamrat, få kontakt med en vän, Gary. Gary fyller i vissa luckor och upplyser mannen om att han heter Vaughan och att han hatar den fru som han nu skall skilja sig från. När Vaughan får se denna kvinna, som han fullständigt glömt bort, blir han omedelbart betagen av henne och tycker att det här med skilsmässa verkar onödigt.

Berättelsen som sedan utspelar sig är underhållande på ett smart sätt men som vanligt med den här genren tappar jag intresset när det är ungefär en tredjedel kvar. Vet inte varför jag ändå framhärdar i att köpa på mig såna här böcker. Måste var något oemotståndligt med dem när de står på hyllan i bokhandeln. Men, med det sagt så är det här i alla fall en bok som jag läste ut (brukar bara ge upp dem) och jag tyckte rätt bra om huvudpersonen Vaughan, men fann de andra figurer i boken rätt bleka och det drar alltid ner en läsupplevelse, enligt mitt tycke.

Det här var min andra bok i Tre på tre-utmaningen. Nu är det bara en bok kvar av de tre hyllvärmare jag anmälde till utmaningen, Allt går sönder av Chinua Achebe. Jag tror jag kommer att klar utmaningen för jag har ju en hel månad till på mig och en bok borde jag hinna utan problem, fast man vet ju aldrig ... :)

28 okt. 2014

precis som att börja om

Precis som att börja om (e-bok)

Vissa böcker är som ett sällskap och författare som kan få mig att flytta in i personers liv och liksom "bo in mig" uppskattar jag alltid lite extra. Jag var inte alls beredd på att Ninni Holmqvist bok Precis som att börja om skulle var en bok som fick mig att känna så. Tidigare har jag läst hennes bok Enhet (en bok jag förövrigt tycker att alla bör läsa) och den får väl närmast beskrivas som en dystopi som jag fortfarande, fler år efteråt, återvänder till och funderar kring. Precis som att börja om är mer än vanlig roman. En berättelse om ett familj, om Pia-Lisa, om några decennier i tillvaron.

Pia-Lisa, som fick namnet för att föräldrarna inte kunde enas. Som heter Pia ibland, och Lisa ibland. Hon älskar sin barnflicka Ulla, men som hon plötsligt får lära sig leva utan. Men det är svårt, svårt i många år. Pia-Lisa kan inte riktigt förstå vad som hände och så är det ju barnet som Ulla lämnat till familjen innan hon försvann. Ständigt denna undran om vad som hände. I berättelsens nu, 1980, har Pia-Lisas pappa, den berömde pianisten, gått bort och modern tvingas sälja huset. De rensar ut, minns tillbaka. Samtidigt som Pia-Lisa åter börjar fundera kring familjens outtalade hemligheter, har hon också ett liv som skall levas. Där finns hennes trogne vän Robban, som krånglar till det för sig med kärleken. Där finns Janne med hunden och sagoböckerna för barn och så finns Teresa, kvinnan hon älskar men som är krävande.

Jag tycker om den här romanen, tycker om att föras framåt i berättelsen. Det är en vilsam läsning, en text som tilltalar mig. Det är ingen Enhet, den kommer inte att stanna kvar på samma sätt i mitt minne, men den ger mersmak. Jag vill läsa mer av Holmqvist. Nyfiken på att se vad hon skriver om i nästa bok. Hoppas den kommer snart!

(Rec.ex från Norstedts)

27 okt. 2014

tre korta

Ligger, vilket är ovanligt för mig, lite efter med bloggandet av läst och lyssnat så här kommer tre snabba minirecensioner.

Hägring 38 (inbunden)

Hägring 38 av Kjell Westö
Ska jag var ärlig så känner jag mig smått förförd av den här boken och av Stina Ekblads uppläsningen av den i Radioföljetongen (slukade den i podversion). Det är en stillsam berättelse om några människor, advokat Thune, hans sekreterare fru Wiik (som kämpar med sin inre röst Miljafröken) och Thunes vänner i Onsdagsklubben. Det är en beskrivning av en tid och en stad, av människor och hur de tänkte, hur de agerade. Ett världskrig vid horisonten och fortfarande sår i både landets och individers själar från inbördeskriget tjugo år tidigare. I det närmast ett litet mästerverk till roman och min skepsis mot Westö är nu helt borta. Det blir definitivt mer Westö läst i framtiden!

Alla vill bara gå hem (e-bok)

Alla vill bara gå hem av Daniel Sjölin
I den här novellen virvlar språket, orden, tankarna fram. Barn lämnas på dagis och samtidigt förs vi in i en störtflod av samhällelig kollaps och miljökatastrofer och mitt i allt vill alla bara gå hem. Det är en novell som inte går att värja sig mot och jag läser den nästan i ett enda andetag. I alla fall känns det så och jag är imponerad och smått tagen av det språkliga drivet. Missa inte den här novellen!

Akademimorden (ljudbok)

Akademimorden av Martin Olczak
Först skjuts akademins ständige sekretere till döds i en av Stockholms parker och mordvapnet är ett mer än hundra år gammalt svartkrutsvapen. Så dör ännu en akademiledamot och så ytterligare en. Någon tycks var ute efter att mörda alla medlemmar av Svenska Akademien, men varför? Claudia Rodriguez blir först ansvarig för utredningen, men fråntas snart det ansvaret. Det är i sig inte något som betyder att hon, och hennes bundsförvant tillika antikvariatshandlare Leo, avbryter jakten på mördaren. Kanske blir det lite för mycket Dan Brown med underjordiska gångar, gåtor som skall lösas och ett hemligt sällskap, men på det stora hela har jag tyckt om att lyssna på den här boken och det duger gott.

24 okt. 2014

bokbloggsjerkan 24 - 27 okt

Den här veckan kräver jerkan lite mindre tankemöda och jag tackar ödmjukast för detta (samtidigt som jag fredagsgäspar stort):

Vilken bok/vilka böcker håller du på att läsa just nu?

Mannen som glömde sin fru (pocket)

Jag har tagit mig an en av böckerna i Tre på tre-utmaningen, Mannen som glömde sin fru av John O'Farrell. Tror den blir en lagom lättsam helgbok.

Smaken (ljudbok)

Som vanligt har jag också en ljudbok på gång och den här gången är det Smaken av Muriel Barbery. Hann bara lyssna tio minuter innan jag somnade igår så vi får se vad jag tycker om den längre fram.

22 okt. 2014

jorden runt med kulturkollo

världskarta

Kulturkollo har den här veckan en rolig utmaning som jag gått och funderat på hela kvällen så nu kan jag inte låta bli att vara med!

För att vi bokmalar skall släppa vårt litteraturfokus för en sekund eller två kommer här en liten bredare kulturutmaning som dessutom tvingar oss ut på en tripp runt jorden:

Berätta om:

en bok från en världsdel,

en film från en annan världsdel,

en TV-serie från en tredje och

musik från en fjärde världsdel.

Bok. Känns tryggt att börja på välbekant kulturmark! Jag betar av två världsdelar på en gång här för jag tänker säga Det där som nästan kväver dig av Chimamanda Ngozi Adichie. Det är en novellsamling som rör sig mellan Nigeria (Afrika) och USA (Nordamerika) och jag tycker att några av hennes (hittills) bästa stunder som författare finns i denna novellsamling.

För filmen tar vi oss till Japan och Asien och ser Still Walking. En vacker dramafilm om en familj om återförenas i föräldrahemmet. Det är stillsamt berättat och av någon anledning fastnade jag så mycket för paraplyerna i filmen. Se den så förstår ni.

TV-serie. Först tänkte jag att nu blir det nästan omöjligt, och sen kom jag på att vårens bästa serie var australiensisk och då hamnar vi i Oceanien. Secrets & lies är en dramathrillerserie (finns det ordet?) där man som tv-tittare bara blir mer och mer osäker för varje avsnitt på vad som egentligen hänt. Den engagerade både mig, mina vänner och en del av min kollegor. Vi verkligen pratade om den serien. Inte ofta det händer!

Så var det då till sist musik och här kommer lite oväntat ett bidrag från Eurovision Song Contest och då har vi landat i Europa och i ett av våra grannländer. Bli nu inte rädda för att det är ESC det handlar om (jag är för övrigt helt såld på ESC men vet att vissa av någon anledning inte alls förstår tjusningen, hur det nu är möjligt ...). Det här är inget glittrigt hopp-och-skutt-nummer (även om jag kan älska sådana också). Det här är Estlands bidrag från 2009, Rändaja framförd av Urban Symphony. Det är väl inget typiskt ESC-bidrag men jag älskade det då och älskar det fortfarande. Finns på Spotify!

20 okt. 2014

de nominerad är

Hem

Ok. Vi tar det direkt. Jag skall vara ärlig och säga att för mig personligen är det den skönlitterära klassen för vuxna som intresserar mig med Augustpriset. Facklitteratur orkar/vill jag ytterst sällan läsa och barn och ungdom är en så stor och bred kategori att jag som inte har några egna barn och därför inte kommer i kontakt med bilderböcker och kapitelböcker på ett naturligt sätt är totalt oinsatt. Någon ungdomsbok eller YA blir det visserligen varje år och de böckerna kan var hur bra som helst (hej Jägerfeld och Bjärbo!), men mitt privata fokus är skönlitteratur för vuxna. Med det sagt vill jag poängtera att jag tycker de två andra klasserna är precis lika viktiga och bör få lika mycket uppmärksamhet i media och jag är glad för att många röster höjts för att dela barn och ungdom i två kategorier. Det är ju det enda rimliga och det tror jag alla egentligen vet. 

Men, tillbaka till skönlitterära klassen. De nominerad till årets Augustpris är:

Ma (häftad)
Ma, Ida Börjel, Albert Bonniers förlagSom barnet allsmäktigt leker fram sin skapelse alstras en värld i Ida Börjels långdikt Ma. En ABC-bok som både summerar ett förflutet och blickar framåt.
Bit för bit, bokstav för bokstav, bjuder Börjel härbärgen åt historiens smärta, åt vårt samlade minne av splittring, gränspasseringar och skuld, åt hemlösa språkfraser. En tröst i bokstäver som omfamnar varandra: det moderliga M och barnet X – den okända storheten. Ett konsekvent projekt på engagemangets lyriska språk.
Alkemistens dotter : slutet på universum (inbunden)
Alkemistens dotter, Carl-Michael Edenborg, Natur & KulturAlkemistens dotter är en gyllene roman om kärlek och död i skarven mellan ett upplyst 1700-tal och ett romantiskt 1800-tal. Den unga Rebis är utvald att finna De vises sten och lösa alkemins gåta. Målet är att förinta världen.
Carl-Michael Edenborg har gett fantasin fria händer och skrivit en väl underbyggd och lustfyllt detaljrik roman doppad i upplivad ockultism.
Läsaren tar parti för undergången och håller sina tummar för att romanen ska sluta inte med en snyftning utan med en smäll.
Ett så starkt ljus (inbunden)
Ett så starkt ljus, Lyra Ekström Lindbäck, Modernista
Sara lever här och nu i 2010-talets Sverige. Ändå är Ett så starkt ljus en berättelse vars rötter sträcker sig långt ned i den litterära myllan och där Tintomaras skratt ekar mellan fasaderna.  Boken blir en kärleksförklaring till en stad där ett suveränt jag smeker fram Stockholm i centralperspektiv. En generationsroman om kärleken och sökandet efter den. Lyra Ekström-Lindbäck skriver med säker penna, stark närvaro och ett språk präglat av snöljus längtan.
Liv till varje pris (inbunden)
Liv till varje pris, Kristina Sandberg, NorstedtsVissa livsresor förblir osynliga. Romanen Liv till varje pris är sista delen i en trilogi där varje del utgör ett eget helt. Med sitt epos om hemmafrun Maj visar Kristina Sandberg att inom en örnsköldsviksvånings väggar kan rymmas en hel odyssé. Med distans och empati skildras ett skört och sårigt familjeliv i välfärdsstaten. Noggrant registreras matoset, tvättångorna, havsbrisens farliga sälta. Vi står bredvid Maj i köket med livets stora frågor och vad kan hon hitta på åt dem till middag?
De utvalda (inbunden)
De utvalda, Steve Sem-Sandberg, Albert Bonniers förlagI romanen De utvalda konfronterar Steve Sem-Sandberg oss med övergrepp och medlöperi i det förflutna. Här skildras verksamheten under nazisttiden på barnkliniken Spiegelgrund i Wien. På en stabil dokumentär grund bygger han en berättelse om vetenskapens vilja att kuva människan, en mörk impuls som varken börjar eller slutar där.
På en smärtsamt vacker och precis prosa lyckas Sem-Sandberg med personlig humanism och återhållen vrede blottlägga ondskans anatomi. Samtidigt ger han läsaren medvetenhet och styrka att göra motstånd.
Beckomberga : ode till min familj (inbunden)
Beckomberga. Ode till min familj, Sara Stridsberg, Albert Bonniers förlagI romanen om mentalsjukhuset Beckomberga fortsätter Sara Stridsberg sin utforskning av utanförskap och normalitet. Genom att personliga minnen korsbefruktas med historiska skeenden blir texten en fristad för de svaga. Här tydliggörs människolivets yttre murar och inre berg- och dalbana. Romanen är också en berättelse om det goda samhällets tvångsvälde. På magnifikt svävande prosa skildrar Stridsberg människorna på och runt Beckomberga i en sång om förlorade paradis.
(Från http://www.augustpriset.se/nyheter/dessa-har-nominerats-till-augustpriset-2014)
Jag har inte läst någon av böckerna (och undrar lite stillsamt vart Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson är) och faktum är att jag inte lockas så mycket av någon av böckerna. Tyvärr. Förstår ju att det här är böcker som har något extra. Kanske att Kristina Sandbergs bok skulle kunna vara något för mig, men då vill jag läsa de andra två delarna i serien. Ni som har läst, bör jag göra det? Är det en läsvärd trilogi? Tycker mig ha läst/hört en hel del uppskattande ord om Sandbergs böcker. Hon kan nog få en chans framöver! 

Stridsberg, Sem-Sandberg, Ekström Lindbäck, Edenborg och Björel får ursäkta, Ni har säkert skrivit fantastiska böcker, men jag överlåter läsningen till någon som har vett om att uppskatta det ni skrivit. Det finns garanterat många som gör det och jag ser fram emot att läsa om er böcker på bokbloggar och i pressen. Men, jag riktar in mig på annan läsning (och sneglar redan på boktraven bredvid sängen). 

19 okt. 2014

några söndagstankar



Det regnar och regnar och regnar. Jag tänder värmeljus och kurar under filten. Har läst mer idag än vad jag normalt gör på en hel vecka. En härlig känsla på något vis. Västmanländskan konstaterar att det annars går lite segt på läs- och bloggfronten och jag hummar instämmande. Men, det är tryggt att veta att läsningen alltid kommer att ha en plats i mitt liv, även om det nu blir lite mindre läst i år vad det blev förra året. Ingen anledning till stress och oro. Jag försöker ta det som det kommer.

Funderar lite över det här med att jobba heltid också. Det är verkligen inget för mig. Jag trivdes bra med att jobba 80% och ha lite mer tid till det jag kallar livet, vilan och läsningen. En deltidsmänniska, det är vad jag är. Skönt att komma till insikt.

Nu skall jag krypa ner under filten igen. Titta lite på Netflix, ett avsnitt Vera får det nog bli. Kanske läsa lite mer och avrunda kvällen och helgen med ett avsnitt eller två ur Radioföljetongen Hägring 38. Den har verkligen fångat mig. Tror allt beror på den utmärkta uppläsningen som ger en speciell känsla. Det blir ett bra avslut på vilken dag som helst, men särskilt på denna lite ruggiga och avslappnade söndag.

13 okt. 2014

radioföljetongen är ingen hägring

Hägring 38 (pocket)   

I somras lånade jag hem Hägring 38 av Kjell Westö, men jag hann aldrig läsa den innan lånetiden gick ut. Av en slump upptäckte jag att boken nu går som radioföljetong. Toppen! Nu kan jag lyssna istället för att läsa och det passar mig utmärkt. 

Uppläsare är Stina Ekblad och även om jag finner det en smula fånigt att en bok skriven av en finlandssvensk också så ofta skall läsas upp av en finlandssvenska (vi låter ju inte alltid skåningar läsa skånska författare, liksom) så måste jag erkänna att Ekblad har en behaglig uppläsarröst och det uppskattar jag alltid. 

Har tidigare lyssnat på Madame Bovary som radioföljetong. Gillade, men har sedan glömt bort att det utmärkta radioprogrammet finns. Nu blir det ändring på det! 

mississippi

Mississippi (ljudbok)

Jag vill inte skriva att en bok som till så stor del handlar om hur svarta behandlades i Mississippideltat strax efter andra världskriget är tråkig, men faktum är att jag tyckte att Mississippi av Hillary Jordan var just lite småtråkig. Kanske var det för att jag lyssnade på den och det tog för lång tid att komma igenom den, men eftersom det var en skicklig uppläsare så tror jag snarare att det är så att jag aldrig skulle ha kommit till slutet om jag valt pappersboksformatet.

Stadsflickan Laura gifter sig med Henry McAllen och Henry förverkligar sin dröm om att äga en egen gård genom att köpa en nedgången bomullsfarm i Mississippideltat. Det är från början inte mening att Laura skall behöva bo därute i leran, men omständigheterna vill annat och hon tvingas bo där. Laura vantrivs, men uppfostrar de två döttrarna så gott hon kan och blir ständigt iakttagen och kritiserad av den elake svärfadern. Svärfadern är dessutom en hårdför rasist, något som skall visa sig tydligt när Henrys bror Jamie återvänder från kriget. Jamie har stridit tillsammans med svarta amerikaner i kriget, vant sig vid att de kan leva och strida sida vid sida. En tanke som otänkbar i deltat. Hem från kriget kommer också Ronsel, son till gårdens svarta arrendatorer. Ronsel har blivit behandlad som den han är i Europa, inte som den hudfärg han har, och det blir något av en kulturkrock för honom att komma hem till deltat. 

Jamie och Ronsel försöker bygga upp en slags vänskap, men stoppas av de fördomar och rasistiska krafter som styr deltat. Allt trappas successivt upp och situationen blir värre och värre. Det är beklagligt att läsa om detta och än mer beklagligt att det som beskrivs hände på snarlika sätt även i verkligheten. 

Det är något med hur boken är skriven, ut olika personers perspektiv, som gör att jag tappar lite intresset. Ibland passar det sättet att bygga upp en berättelse alldeles utmärkt, men i den här boken tycker jag inte att det gjorde det. Tempot blir onödigt lågt. Jag hade förväntat mig något mycket bättre när jag började lyssna på den här boken, men nu blir det bara ett medelbetyg och tyvärr kommer väl inte den här boken att stanna i mitt minne särskilt länge. 

12 okt. 2014

mrs sinclairs resväska

Mrs Sinclairs resväska (inbunden)

Ja, men se där! En helt vanlig roman, kanske lite förutsägbar, men lättläst och trevlig på alla sätt och inget gjorde ont. Skönt! Kändes som att jag behövde det på något sätt. Inser också under min läsning att jag gillar engelskt så mycket mer än amerikanskt och att jag kan identifiera mig mycket mer med miljöer och människor när böcker är brittiska och inte amerikanska. Kanske var det därför det kändes extra mysigt när jag läste boken samtidigt som regnet trummade mot fönsterbrädan. Åh, vad hösten inbjuder till läsning!

Vad handlar då Mrs Sinclairs resväska av Louise Walters om? Jo, till och att börja med så är det om Roberta, som nog är typ jämngammal med mig, men en rätt ensam kvinna som har ett intetsägande förhållande med en gift man. Hon arbetar sedan flera år tillbaka i en liten bokhandel i Oxford som säljer både nya och gamla böcker, och Roberta älskar alldeles särskilt när det ramlar ut brev eller lappar ur de begagnade böckerna. Ett brev är också det som startar bokens andra berättelse, den om Robertas farmor, en kvinna som nu hunnit passera hundra med flera år och bor på ett hem. I en av farmoderns böcker hittar Roberta ett brev från farmoderns make, som dog under kriget, och Roberta börjar förstå att det finns något som inte stämmer, att det finns en familjehemlighet.

Som läsare får vi ta del av farmoderns berättelse och vad som hände under kriget och hur hon kom att ha det polska efternamn som även Roberta bär. Jag tycker mycket om den delen av boken. För mig är det nästan alltid så att när en bok har två parallellberättelser så föredrar jag den ena och i detta fall är det definitivt farmoderns.

Så, är du sugen på en fin berättelse som sprider värme och därmed är perfekt för en regnig höstdag rekommenderas Mrs Sinclairs resväska, boken med höstens kanske finaste omslag.

(Rec.ex från Lind & co)

kvartalsrapport



Ännu ett kvartal har passerat och det har varit ett händelserikt kvartal. Jag har flyttat och börjat ett nytt jobb. Det tar på krafterna, men har också gett mycket positiv energi och jag känner att det var helt rätt beslut att låta livet ta en annan riktning. Allt har inte flutit på som det ska med lönen och posten och en del på det privata planet så det har å andra sidan lagt lite sordin på tillvaro, men sånt är ju livet. Jag trivs bättre på många sätt nu när höstmörkret och kylan kommer smygande så jag ser med tillförsikt fram emot de avslutande månaderna detta år. Dessutom kickade bokmässan igång min läslust och det är ju det bästa av allt!

Vad har då blivit läst under perioden juli - september?

Romaner/deckare: 7 st
Ungdom/YA: 1 st
Ljudböcker: 9 st
Noveller: 0 st

Ja, det har mest blivit lyssnat som ni ser. Har haft lite svårt att fokusera på läsningen med allt nytt runt omkring, men ljudbok är inte fel det heller. Det har blivit många böcker som utspelar sig i Sverige och det hänger ihop med att jag främst lyssnat på deckare och av någon anledning gillar jag svenska deckare bäst. Det har alltså blivit ovanligt få litterära resor till andra länder. Faktum är att jag bara gjort litterära restrippar till Danmark, USA och (något otippat) varit på en farofylld klättring på K2. En av böckerna som tog mig till USA, Låt vargarna komma, är klassad som ungdomsbok i Sverige, men det förstår jag inte alls. Tycker definitivt att den lika gärna kan klassas som vuxenbok.

Bästa roman/deckare/ungdomsbok: Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt

Bästa ljudbok: Medan mörkret faller av Anna Lihammer

11 okt. 2014

vinnare dragen



Vinnaren av Hon som älskade honom av Sara Kadefors är dragen och jag säger grattis till:


Hoppas du kommer att tycka om boken!

10 okt. 2014

bokbloggsjerka 10 - 13 oktober

Åh, vad svårt Annika gör det i veckans jerka, men jag följer rådet och överanalyserar inte utan svarar snabbt och från hjärtat.

Vilken är den mest komplexa fiktiva karaktären (på tv/bio eller i en bok) som du har träffat på?

Jag säger Muminpappan. Det är säkert inte sant på något vis att han är den mest komplexa fiktiva karaktären som dykt upp i en bok, men jag tycker han är komplex så det räcker. Han är något av en ensamvarg som ändå blivit familjfar och det är ett ansvar han väl klarar sisådär. Han vill veta saker, fundera över saker, filosofera en smula. Söka sig själv lite i skymundan, men samtidigt var i händelsernas centrum och aldrig missa ett äventyr.. Rädda sin familj samtidigt som han räddar sig själv, på alla sätt. Det är något rörande och samtidigt irriterande över Muminpappan. Han brottas med så mycket i livet och därför tycker jag också så mycket om (den lite lagom komplexa) Muminpappan.



PS: Passar också på att påminna en sista gång om utlottningen av Sara Kadefors bok Hon som älskade honom. Vid midnatt idag (10 okt 2014) går tävlingstiden ut.

9 okt. 2014

nobel 2014


Årets nobelpris i litteratur tilldelas:

Patrick Modiano

En författare jag aldrig läst och aldrig hört talas om. Inte första gången direkt. :)

7 okt. 2014

sent i september - en sorts trädgårdsbok

Sent i september (mp3-bok)

Trädgård är inget jag drömmer om. Klarar mig faktiskt alldeles utmärkt utan balkong också. Men. Som idé är trädgård trevligt att tänka sig. En krusbärsbuske vore fint att ha. Lite rabarber till paj och saft. Någon tomat. Ni förstår, jag skulle behöva en tomt på tio kvadratmeter.

Vad som fick mig att välja att lyssna på Jujja Wieslanders Sent i september - en sorts trädgårdsbok är alltså något av ett mysterium. Men, hur det nu än är med mitt eget trädgårdsintresse så har jag tyckt om att sitta på bussen på onsdagsmorgnar och lyssna på boken. Jujja Wieslander låter oss få följa med under ett år i trädgården och det är helt befriat från tips om hur du skall planera din trädgård eller hur rosor skall ympas. Det här är mer en betraktelse där Wieslander jämför trädgården med livet och väver samma sina vändor till växthuset och årstidernas växlingar med händelser ur livet. Det är en finstämd bok, En vilsam lyssning och jag upplevde det som ett välkommet avbrott i vardagsstressen. Lite eftertanke utan pekpinnar, Ett liv och ett trädgårdsliv. Jag tycker ni skall ge den här boken en chans.

5 okt. 2014

akrobaten

Akrobaten (kartonnage)

Jag blev kontaktad av Jenny Forsberg som undrade om jag var intresserad av att läsa hennes bok Akrobaten och eftersom den presenterades som en relationsroman tackade jag ja. Är ju svag för relationsromaner!

Det är en berättelse med en familj i centrum. Mamma Leila som tröttnat på pappa Toms ständiga lögner och bedrägerier och vill skilja sig, inte bara separera den här gången. De två tonårsbarnen kämpar på i sin tonårstillvaro. Sonen Victor tränar gymnastik trots att killarna i klassen kallar det för tjejsport gör allt för att föräldrarna inte skall förstå att han är mobbad. Dottern missköter skolan och flyr in i festfyllor och engångsligg.

Tyvärr är det här en roman som inte riktigt vet vad den vill. Inledningsvis är det en småtafflig vuxenroman där dialogen är största problemet och fokus ligger på relationen mellan Leila och Tom och Toms tvångsmässiga ljugande. Därefter övergår boken till att bli mer av en ungdomsbok med klassiska ingredienser som skola, homosexualitet, vad är det att var kär, hur ska man förhålla sig till sina gamla och nya kompisar. Dessutom finns det drag av thriller mitt i allt då familjemedlemmarna får anonyma sms från någon som säger att den ser dem och håller ögonen på dem.

Egenutgivning är alltid svårt att recensera och jag kan se varför den här boken inte är utgiven på ett etablerat förlag. Kanske finns det ändå en marknad för böcker som denna och andra egenutgåvor, men jag har hittills inte blivit övertygad av dessa böckers kvalité.

4 okt. 2014

vinn en bok

   Hon som älskade honom (inbunden)

Visst är det på tiden att den här bloggen har en bokutlottning? Det tycker jag med så här kommer en chans att vinna en nyutgiven svensk bok!

Jag valde att lyssna på Sara Kadefors nya bok Hon som älskade honom och har därför ett alldeles oläst rec.ex av boken liggandes. Så, med förlagets välsignelse, lottar jag ut den. Perfekt, va?! :) Nyfiken på vad jag tyckte om boken? Klicka här.

Allt du behöver göra för att ha chans att vinna boken är att:

1. Lämna en kommentar nedan och ange din mejladress så att jag lätt får tag på vinnaren.

2. Vill du ha en chans till att vinna boken så tipsa om utlottningen på din blogg (lämna länk till inlägget).

Två lotter per person är max.

Utlottningen pågår t o m 10 oktober och vinnaren presenteras här på bloggen lördagen den 11 oktober.

Lycka till!

hon som älskade honom

Hon som älskade honom (inbunden)

Malena mår inte bra. Hon tar sömntabletter för att över huvud taget få sova och storstadens buller gör henne galen. Hon flyr ut i skogen. Hyr ett torp och tänker att där skall hon, i någon slags eremitliknande tillstånd, ägna sig åt sitt arbete som översättare. Så blir det inte alls. Tystnade i skogen och de ovana ljuden skrämmer henne. Hon försöker sig på lugna skogspromenader men blir attackerad av fåglar och i husets väggar hörs konstiga pipande ljud. Hon tvingas ha kontakt med familjen hon hyrt torpet av för att få hjälp med praktiska saker. Hon blir en del av deras värld. Familjen låter ensamkommande flyktingungdomar bo hos dem och Malena börjar undervisa de två killarna i svenska. Det skapas ett band mellan henne och pojkarna och det ingick inte alls i hennes plan. Det skrämmer henne en del. Pappan i familjen, Nathan, är den som hjälper Malena med det praktiska och snart dricker de kaffe på trappan tillsammans och tar skogspromenader. Malena utvecklar starka känslor för Nathan, komplicerade känslor som hon inte riktigt vill kännas vid och Nathan är dessutom gift med Pia.

Det här är relativt komplicerad historia, den lättsamma och kärleksdoftande titeln till trots. Sara Kadefors brukar kunna skildra aspekter av vår samtid med skärpa, och den skärpan finns kanske inte riktigt i den här boken, men skildringen av Malena och hennes kamp att någonstans på väg in i medelåldern försöka hitta sitt sätt och leva och övervinna sina egna rädslor och demoner tycker jag är bokens styrka. Jag älskar också att det är Kadefors själv som läst in boken för hon ger alltid sina böcker en extra dimension med sitt sätt att ge karaktärerna liv utan konstiga röster och andra olater.

Det finns en del drag i boken som gränsar till kliché, som att Nathan med sitt amerikanska ursprung går i boots och cowboyhatt, men jag tycker det kompenseras av att Kadefors lyckas skildra hur olika slags relationer utvecklas, stärks, upplöses, sökes och hur svårt det är att leva i en värld full av känslor som mest bara vill bli till rädslor.

3 okt. 2014

bokbloggsjerka 3 - 6 oktober



Fredag och för en gångs skull är jag inte helt slut så jag passar på att jerka lite!

Planerar du vad du ska läsa och när och hur går du i så fall till väga?

Nej, jag planerar inte min läsning. Ibland gör något tappert försök att t ex planera min sommarläsning eller tänker att jag ska läsa rec.exen till recensionsdatumet. Det funkar aldrig. Jag vill läsa det jag är sugen på att läsa just där och då. Planerat läsande är nog inget för mig.