Sidor

30 nov. 2014

allt går sönder

Sista dagen på årets Tre på tre-utmaning och jag lyckades läsa ut den sista av mina utmaningsböcker så här alldeles i sista stund. Kände liksom pressen! Därför har jag ägnat dagen åt en modern klassiker, Allt går sönder av Chinua Achebe.

Allt går sönder (pocket)

Det här är en bok som handlar om krocken mellan igbosamhället och de kristna missionärerna i slutet av 1800-talet, men det är lika mycket en bok som beskriver ett fungerande samhälle som slås sönder av de vita. Precis som titeln säger - allt går sönder.

Inledningsvis är det dock en bok som handlar om mannen Okonkwo, hans familj och de andra byborna i den lilla igbobyn i Nigeria.Vi får ta del av deras berättelser, deras kollektiva samhällssystem, deras religiösa system och deras rättstänk. Jag sympatiserar inte alltid med deras sätt att leva och skipa rättvisa, men det är ett strukturerat samhälle med tydliga lagar och sociala koder, något kolonialmakterna vägrade inse. Okonkwo är en ansedd man i byn. men förlorar sin ställning när han bryter mot samhällets regler. Han tvingas flytta till sin moders by under sju år och när han återvänder till sin egen by har missionärerna kommit och värvat medlemmar till sin kyrka. Allt har förändrats, gått sönder.

Jag trodde att det här skulle vara en tung bok att läsa, men det är det inte alls. Den är snarast lättläst. Personligen är jag mer förtjust i själva temat och inblicken i den förkoloniala samhället i Nigeria än av skildringen av Okonkwo och hans liv. Så klart att de är beroende av varandra, men det är samhälls- och religionsbeskrivningar som engagerar mig mest. Det är lätt att säga att jag lika gärna hade kunnat läsa mig till detta i en faktabok, men det är inte sant. Jag läser i princip aldrig facklitteratur frivilligt. Skönlitteraturen är dessutom den litterära form som ger fakta liv och jag är därför tacksam för att man kan lära sig så mycket genom att läsa romaner. Den passage i boken som jag tyckte allra bäst om är när Akunna, en bybo, talar om Gud med Mr Brown, den första missionären, och det blir tydligt hur lika olika gudsuppfattningar kan vara trots att de på ytan verkar vara en milsvid skillnad. Kanske är det den gamla religionsläraren i mig som gör att det är just detta som jag fastnar allra mest för. :)

29 nov. 2014

bokbloggsjerka 28 nov - 1 dec



I veckans jerka är det dags för finlitteraturen!

Vilka nobelpristagare kan man hitta i din bokhylla alt vilka nobelpristagare har du läst?

Jag tänker fokusera på har läst eftersom min bokhylla står i Småland och jag befinner mig i Bohuslän. :) Jag gör det dessutom på enklast möjliga sätt. En lista med lästa nobelpristagare och vilket år de fick priset kommer här:

Rudyard Kipling (1907)
Selma Lagerlöf (1909)

Verner von Heidenstam (1916) - enstaka dikter

William Butler Yeats (1923) - enstaka dikter
Thomas Mann (1929) - herregud, så tråkigt jag hade när jag läste Mann!

Erik Axel Karlfeldt (1931) - enstaka dikter

Hermann Hesse (1946)

Pär Lagerkvist (1951)
Ernest Hemingway (1954)-  Den gamle och havet är olidligt trist, läs hellre hans noveller.
Albert Camus (1957) Främlingen - en favorit!

John Steinbeck (1962)
Samuel Beckett (1969)

Eyvind Johnson (1974)
Harry Martinson (1974)

William Golding (1983)

Kenzaburo Oe (1994)
Wislawa Szymborska (1996) - enstaka dikter

Imre Kertesz (2002) - Mannen utan öde är en fantastisk bok!
J M Coetzee (2003)
Elfriede Jelinek (2004)
Jean-Marie Gustave Le Clézio (2008)

Mario Vargas Llosa (2010)
Tomas Tranströmer (2011)
Mo Yan (2012) - fullständigt obegriplig.
Alice Munro (2013)


27 nov. 2014

madonnan i notre dame

Madonnan i Notre-Dame (e-bok)

Ett mord på en madonnalik ung kvinna i Notre-Dame. En inkompetent poliskommissarie. En sjukdomstyngd präst som bedriver egna undersökningar. Undertryckt sexualitet. Visst låter det lovande?

Madonnan i Notre-Dame av Alexis Ragougneau är en deckardebut som lider lite av nybörjarmissar och särskilt stör det mig att personerna förblir så platta, vilket beror på att vi får veta så lite om de deras liv och tankar utanför den just för denna bok givna rollen. Berättelsen i sig lovar dock mer och jag uppskattar Ragougneaus sätt att beskriva Notre-Dame, som nästan blir levande, och de lite mer udda "stammisarna" som tillbringar större delen av sina vakna liv i kyrkan. Det är definitivt detta som är bokens styrka. Jag har aldrig varit i Notre-Dame, men får ändå en känsla för kyrkorummet. Det är gott betyg.

På det stora hela upplever jag dock det här som en rätt slätstruken deckardebut. Trots det kan jag absolut tänka mig att läsa ännu en bok av Ragougneau, för det finns något som pekar på ett författarskap som kan utvecklas och jag tror att nästa deckarhistoria av honom kan bli en mer komplex läsupplevelse. Förhoppningsvis med samma lättlästa språk dock (och förhoppningsvis utan översättarens särskrivningar!) för det är skönt att läsa en deckare som bara flyter på och underhåller för några timmar. För min del är det nog också bra att emellanåt läsa något annat än svenskt, för när det kommer till deckare är det nästan bara svenskt som gäller för mig. Vidga vyerna är ju alltid bra!

(Rec.ex från Sekwa)

25 nov. 2014

20 snabba i höstmörkret



Enligt O vet vad vi bokbloggare behöver så här i mörkret - en enkät!

(Fetade svar är mitt val.)

1. Augustpriset eller Nobelpriset? Det har liksom en annan tyngd och dessutom är det lite flärd över det hela. 
2. Malala Yousafzai eller Patrick Modiano? Bara för att jag är nyfiken på att läsa något av honom, Malalas kamp är egentligen klart viktigare.
3. Hungerspelen eller Hobbit? Pest eller kolera ...
4. Horace Engdahl eller Peter Englund? Han är så torr och samtidigt så rolig. Gillar Horace!
5. Snö eller regn? Det är så fint när stora snöflingor faller sakta. 
6. Lussekatter eller pepparkakor? Gott till kaffet, men alldeles för lätt att äta lite för många. :)
7. Dystopi eller feelgood? Tror jag i alla fall. Dystopier kan vara så dystra, men feelgood kan samtidigt vara för glättigt. Svårt val.
8. Lars Kepler eller Camilla Läckberg? Har bara läst en Kepler, men det gav inte mersmak så motvilligt väljer jag Läckberg. 
9. Amaryllis eller hyacint? Den är doftfri. Uppskattas. Dessutom fanns det ett radioprogram med det roliga namnet Opp, Amaryllis. Ingen aning om vad det var för program, men kul programnamn är det! 
10. Pappersbok eller e-bok? Pappersboken i mitt hjärta, så är det bara. 
11. Biografi eller memoar? Läser egentligen ingen av genrerna, men biografi lockar lite mer.
12. Mia Skäringer eller Lena Dunham? Jag skäms nästan för att säga detta, men jag har liksom noll koll på vem den där Dunham som alla pratar om egentligen är. 
13. Glögg eller julmust? Julmust, det är gott det! 
14. Fredrik Backman eller Lena Andersson? Har läst tre böcker av Andersson och gillat dem alla (har dock inte läst den senaste), men när det gäller Backman är det bara Ove som jag har tyckt om. 
15. Tegelstenar eller tunnisar? Har ju i det närmsta tegelstensfobi, så det var ett enkelt val!
16. Film eller tv-serie? Jag ser väldigt lite film. Serieformatet passar mig bättre.
17. Netflix eller HBO? Har i och för sig inte testat HBO.
18. En i taget eller slalomläsning? Ok, i verkligheten slalomläser jag alltför ofta, men en i taget är mitt ständiga mål. 
19. Skratt eller gråt? Roliga böcker blir lätt för flåshurtiga, så därför läser jag hellre en snyftare. 
20. Julafton eller nyårsafton? Definitivt julafton. Nyårsafton har jag aldrig begripit mig på. 

23 nov. 2014

helkväll med figaro

 

Jag är svag för opera, så för att förgylla denna grå november köpte jag mig en biljett och har ikväll haft en helafton på Göteborgsoperan och avnjutit  Figaros bröllop. En komisk opera som fick oss i publiken att småfnissa glatt över alla förvecklingar och dråpliga kommentarer. Alldeles särskilt vill jag passa på att ge beröm för den geniala scenografin med öppna rum som gjorde att saker kunde utspela sig "i kulisserna" och gav en extra dimension till föreställning. Nöjd och glad kryper jag nu till kojs, och ja, uttrycket är välvalt för jag bor på en båt! :) 

22 nov. 2014

bokbloggsjerka 21 - 24 november



Helg och dags att jerka igen!

Vad säger du? Varför läser du egentligen böcker?

Ja, varför? Det är på något sätt omöjligt att svara på. Jag har läst sedan jag var sex-sju år gammal. Började med Kalle Anka, fortsatte med bilderböcker, hästböcker, slukaråldern-böcker, hoppade i stort sett över ungdomsböcker och sedan tolv-trettonårsåldern har jag läst romaner i de flesta genrer och på senare år även en lyssnat på en hel del ljudböcker. Som ett ständigt flöde av berättelser.

Jag vet helt enkelt inte hur man lever utan att att ha böcker i sin vardag. Det finns perioder då jag läser lite, men jag kan bara påminna mig en period i livet då jag inte läste en enda skönlitterär bok och det var året efter min litteraturstudier, å andra sidan läste jag då facklitteratur kopplat till religionsstudier. Jag hade alltså någon form  av läskris eller i alla fall läsmotstånd och jag tror att det berodde på att allt analyserande hade tagit bort det som kanske ändå är den röda tråden i min läsning: Glädjen. Jag vill lustläsa. Det betyder inte att jag vill läsa lättsamma berättelser, Jag vill läsa om allt möjligt. Om det som är nära och det som är långt bort. Om det jag kan förstå och sympatisera med och om det som är svårt att förstå och som jag känner avsky inför. Jag vill läsa om dåtid och nutid och kanske någon gång emellanåt om framtid. Jag vill läsa helt enkelt. Svårare än så är det inte.

smått desperat eller helt normalt?


Äntligen lite sol! Smått desperat sitter jag på balkongen med täckjacka på och e-boksläser samtidigt som jag försöker tanka d-vitamin till sista solstrimman. Helt normalt svenskt beteende! 

18 nov. 2014

hallelujah moment



Som ni alla vet älskar jag pappersböcker, men kämpar på med några e-böcker mellan varven och skyller på att Iphonens skärm är för liten för stora läsupplevelser. I takt med att fler och fler förlag bara vill erbjuda e-böcker som alternativ när det gäller rec.ex (vilket jag har en del tankar om men jag spar dem till ett annat inlägg) har dock antalet läste e-böcker även för min del ökat. Hittills har jag laddat ner alla böcker till Bluefire Reader och det har väl fungerat bra på alla sätt, med undantag av att den lilla appen av någon anledning inte längre vill gå med på att ladda ner bibliotekslån. Småsurt, men ingen katastrof.

Men, nu har jag sett e-bokljuset och allt tack vare att jag valde att testa en bortglömd app på min telefon: iBooks. Först läste jag Daniel Sjölins novell Alla vill bara gå hem och tyckte genast bättre om iBooks än om Bluefire Reader, men fann den svarta bakgrunden med vit text lite dyster och emellanåt kändes som att texten blev otydlig (trötta ögon troligen)

 Så, häromkvällen kom mitt riktiga "hallelujah moment" - jag hittade bakgrunden sepia och jag hittade funktionen som gör att man kan ändra typsnitt! Sepia och gamla klassika Times New Roman - a match made in heaven! Nu kan jag också läsa e-böcker utan problem! Tro dock inte annat än att pappersboken och mer specifikt pocketboken fortfarande är favoriten. :)

16 nov. 2014

granne med döden

Granne med döden (inbunden)

Jag är härmed ett fan av Alex Marwood! Har läst två böcker av henne, Onda flickor förra året och nu Granne med döden. Två riktiga fullträffar och dessutom två helt olika böcker vilket jag applåderar alldeles extra mycket. Det här är en författare jag kommer att följa med stort intresse och kasta mig över nästa bok som ges ut av henne på svenska kommer jag definitivt att göra!

Berättelsen kretsar kring ett hyreshus i södra London med minst sagt eftersatt underhåll. Hyresvärden är en äcklig typ som mest intresserar sig för att få in hyran och spionera på sina hyresgäster, men reparationer och klagomål finner han fullkomligt odrägligt. I hans hus bor en samling människor med olika bakgrund och ingen har det egentligen särskilt bra. Cher och Collette är på flykt men av helt olika anledningar. Vesta har bott i källarlägenheten hela sitt liv på grund av ett fördelaktigt hyreskontrakt men egentligen drömmer hon om ett liv vid kusten. Thomas  är trevlig man som försöker var social, men lyckas inte bli vän med någon. Hossein är flykting från Irak och den hjälpsamme grannen. Dessutom finns en skild musiklärare som träffar sina barn enstaka helger men däremellan sitter han på sitt rum och lyssnar på klassisk musik.

Vestas avlopp krånglar och stinker i värmen. Hyresvärden häller i propplösare men problemet kvarstår. Blir värre. Det är det krånglande avloppet som gör att alla till slut dras in i samma härva. Dessutom pågår en annan ljusskygg verksamhet i huset och vem som håller på med det får vi veta mitt i boken, men allt fortsätter ändå att vara spännande. Kanske extra spännande till och med.

Boken är en annorlunda spänningsroman. Det är inga poliskommissarie som skall lösa ett mord, inte heller är det någon civil person som jagar desperat genom London på jakt efter en mördare. Det här är en bok om människor. De är trasiga, de vill hjälpa, de hamnar i hemska situationer, de är ensamma. Det är också en bok där dofter, konsistenser, exkrementer - allt som är äckligt och obehagligt - beskrivs på ett sätt som får mig att nästan må lite illa mellan varven. Låt er dock inte avskräckas. Ställ bara undan godispåsen och tekoppen, för det här är bra. Riktigt bra. Hela tiden. Läs Marwood är min enda rekommendation!

(Rec.ex från Modernista)

13 nov. 2014

återvänder till staden


Jag har påbörjat ett ljudboksprojekt som kommer ta lite tid att bli klar med. Efter några ljudboksbesvikelser* tänkte jag att "nu får jag ta något som jag vet är bra". Valet föll på Stad-serien av Per Anders Fogelström. Jag har läst Mina drömmars stad minst en gång tidigare (och sett filmen säkert tre-fyra gånger). Älskar både boken och filmen! Jag har också läst Barn av sin stad och Minns du den stad för ett antal år sedan, och jag läser gärna om dem. De två sista delarna i serien, I en förvandlad stad och Stad i världen har jag  dock aldrig läst.

Jag har nu tänkt lyssna igenom alla delarna under de närmsta månaderna. Det är Helge Skoog som är uppläsare av alla böckerna och hittills har jag tyckt om hans uppläsning av Mina drömmars stad. Hoppas det håller i sig för det blir många timmar med Skoogs röst innan serien är färdiglyssnad!

*Garnethill av Denise Mina (ogillde hennes berättarstil och tappade helt tråden) och Britt-Marie var här av Fredrik Backman (gav Britt-Marie fyra-fem timmar men sedan orkade jag inte med den otrevliga kvinnan längre).


11 nov. 2014

afrikanen

Afrikanen : porträtt av en far (ljudbok)

Det är vilsamt att lyssna på en vacker text. Om den dessutom har en skicklig uppläsare, i detta fall Krister Henriksson, blir det ännu mer njutbart. När jag lyssnar på Afrikanen:porträtt av en far av Jean-Marie Gustave Le Clézio känns det som att jag vilar. Jag följer med i den mjuka, liksom böljande texten och möter såväl Le Clézio själv som hans far och en del av en kontinent.

 Jag lyssnar medan jag pendlar till jobbet i grannkommunen. Hör hur Le Clézio som barn attackerar termitstackar och hur han upplever det första mötet med sin far. En far som valt Afrika. Tillbringar sitt liv där. Hjälper människor över landytor så stora att de motsvarar hela länder. En far som han träffar för första gången när han är åtta år.


Det är en berättelse befriad från uppgörelse och fadershat. Det är ett porträtt, precis som tillägget i den svenska titeln säger. Inte sentimentalt, inte hatiskt. Mer konstaterande. Le Clézio som präglas av sina barndomsår i Afrika, fadern som blir mer afrikan än fransman. Inte för att han är fransman från början, han var mauritier, men det är till Frankrike han flyttar när läkartiden är över. Ett liv. Som det kan vara och te sig. En kort roman, men ett stort innehåll. Jag har läst en nobelpristagare och det är jag glad för. 

9 nov. 2014

fast i belgien

Här var det meningen att det skulle stå några ord om Jean-Marie Gustave Le Clézios bok Afrikanen - porträtt av en far. Skulle ju vara ett passande inlägg så här på Fars dag. Men något kom emellan. En tv-serie. Ja, visst är det banalt? Men, jag snubblade över den belgiska serien Salamander på svt play och nu är jag helt fast. Måste se hur detta utvecklas och hur det slutar. Vet inte om serien räknas som politisk thriller, drama eller kriminalserie, men spännande är det!

7 nov. 2014

bokbloggsjerka 7- 10 november



Annika påminner oss om att julen närmar sig och därför är veckans fråga helt enkelt:

Hur ser din önskelista ut just nu?

Min bokliga önskelista är mycket kort. Jag önskar bara att lillebror traditionsenligt (sedan några år tillbaka i alla fall) ger mig en bok av årets nobelpristagare i litteratur. Jag har ingen aning om vilken bok av Modiano han kommer att välja, men julklappar ska ju innehålla ett visst mått av överraskning så det är alltid lika roligt att se vilken bok han väljer.

I övrigt har jag faktiskt ingen önskelista. Jag vill bara träffa familjen och ha några dagars lugn och ro och chans till vila innan jobbet åter drar igång i januari.

2 nov. 2014

pojkarna

Pojkarna (pocket)

Vem som får årets Augustpris i barn- och ungdomskategorin vet vi inte än, men 2011 tilldelades Jessica Schiefauer priset för sin bok Pojkarna. Det är en annorlunda bok på många sätt och den känns som en blandning mellan saga, magi. uppväxtskildring och en stor del genusproblematik. Jag vet inte riktigt vad jag skall tycka om den. Den är lättläst men samtidigt klart utanför min komfortzon och det är alldeles för mycket magi för min smak, men samtidigt kan jag förstå att den fått uppmärksamhet och till och med att den är värd uppmärksamheten. Får man var så kluven inför en bok?

Kim, Momo och Bella skall fylla fjorton det år då berättelsen utspelar sig och i Bellas växthus växer en mycket märklig blomma. Flickorna är på väg att lämna barndomen och de känner sig obekväma med pojkarnas sätt att titta på dem, på pojkarna sätt att behandla dem. Blomman i Bellas växthus producerar en nektar som gör att de på nätterna kan förvandla sig till pojkar. Bella och Momo tröttnar snabbt men för Kim blir det allt viktigare med detta nattliga könsbyte. På natten finns Tony och hans farliga liv som Kim dras in i och inte vill vara utan. Där finns spänning och attraktion och Kim vet att den flicka hon är på dagarna är fullkomligt ointressant för Tony. Som det brukar eskalerar faran och Kims beroende i takt med att berättelsen närmar sig det slutliga beslutet. Stunden då allt går över gränsen.

1 nov. 2014

våren har kommit


Omslaget på Norstedts vårkatalog är nästan onödigt snyggt! Min förkärlek för Nordafrikas dörrar och kakelmosaik väcks till liv och jag skulle gärna resa på ännu en semester till Tunisien eller vidga vyerna och resa till just Marocko, som omslagsbilden är ifrån. Nu visade det sig att det tyvärr inte är framsidan på en ny roman utan på en kokbok och ja, mat är inget jag intresserar mig för.

Fanns det då några lockande romaner i katalogen? Självklart! Norstedts är ett av mina favoritförlag och vårens utbud gör mig inte besviken. Faktum är att det fler böcker i vårens utbud som lockar mig än vad det var i höstens. Brukar ju vara tvärt om. Dessa böcker fångade särskilt mitt intresse:

Atomer av Sofia Nordin 
Indianlekar av Felicia Stenroth
Den första lögnen av Sara Larsson
De osynliga av Roy Jacobsen

Kanske är jag också lite sugen på att läsa dessa två, men tänker att jag kan låna dem på biblioteket:

Kära Hinseberg av Ulla-Maria Andersson
Man måste älska männen mycket av Marie Darrieussecq

Vilka böcker är ni nyfikna på att läsa i vår?