Sidor

20 jan. 2013

mitt liv som bok

Biblioteket kan verkligen vara en räddare i nöden! Den här månaden hade jag ingen aning om vilken bok jag skulle läsa i Böcker om böcker och jag började faktiskt misströsta lite och överväga ett reprisinlägg till. En sväng in på biblioteket bara för att kolla runt lite utan något speciellt i åtanke löste dock problemet för där stod den; fint uppställd och med framsidan vinkandes till mig: Mitt liv som bok av Paul Desalmand. Kan det bli mer passande!

Mitt liv som bok (inbunden)

Boken, vars titeln och författare vi inte vet, kommer till världen i tryckeriet en sommardag 1983. 230 g tung och 165 mm hög. 800 exemplar trycks boken i och vi följer detta enda exemplar på vägen från kartongen på lagret till det bittra slutet. Boken tillbringar sina dagar på bokhandlar och hos många olika typer av läsare. Den läses av såväl intellektuell elit som av uteliggare. Den köps och säljs och skänks och slängs. Den åker till till Iran och Grekland men tillbringar den mesta tiden i Frankrike. På nätterna samtalar den med andra böcker i hyllorna och med böckernas författare. Hela tiden är den medveten om att slutet är oundvikligt och funderar till och från på hur slutet kommer att gestalta sig. Mest rädd är boken för makuleras och hamna i papperskvarnen.

Jag hade förväntat mig en humoristisk bok men detta är snarare en bok som befinner sig på flera olika plan av intertextualitet och jag har lite svårt att hänga med i alla anspelningar på annan litteratur och alla författarna och deras samtal med varandra, men det gör inte så mycket. Jag gillar den här boken ändå och trots allt. Bäst tycker jag om när boken beskriver de olika personer som ägt och läst den och hur lycklig den är över att ha blivit just läst. Inledningsvis funderar jag en del på vilken slags bok det kan tänkas vara, men inser rätt snart att det inte är det viktiga. Det finns så mycket annat att fokusera på i denna lilla bok som jag är glad att jag hittade där på bibliotekshyllan.

Den här boken läste jag som en del av läsutmaningen Böcker om böcker som Västmanländskan anordnar.

2 kommentarer:

  1. En typisk bok som jag nog inte hade läst om det inte vore för utmaningen. Kul med nya litterära bekantskaper!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.