Sidor
▼
4 juni 2017
en bön för de stulna
En bön för de stulna av Jennifer Clement är en förfärlig bok och då syftar jag inte på hur den är skriven utan på innehållet och att det, eftersom det bygger på flerårig research, sorgligt nog lika gärna hade kunnat vara en reportagebok istället för en roman. Vi har nog alla hört och läst något om situationen i Mexico och om knarkkartellernas framfart. Att kvinnor försvinner är också något som de flesta av oss känner till och ändå är det svårt att ta in. Clements bok gör det litteratur så ofta gör - tar en med till platsen, låter en ta del av den lilla människans liv och plötsligt är det svårare att värja sig och omöjligt att inte bli berörd.
Ladydi lever med sin mor i ett plåtskjul i en by ungefär en timme in i landet från den en gång så glittrande semesterorten Acapulco. I byn bor bara kvinnor, männen har tagit sig till USA eller dött under försöken att ta sig dit. Ladydis far tillhör de som skapat ett nytt liv i USA och det ryktas att han har en ny familj i New York. För de som blivit kvar i byn gäller det att försöka undvika att väcka uppmärksamhet. Flickorna kläs ut till pojkar så länge det är möjligt och därefter försöker man göra dem fula för att de inte skall väcka uppmärksamhet, kidnappas och säljas. De fattiga kvinnorna gräver gropar där flickorna kan krypa ner och gömma sig när kartellerna åker genom byn. Det hjälper dock inte alltid för skönhet är ryktbar och plötsligt är männen där och beordrar en vacker flicka att följa med dem. Ladydis liv skall också ta en vändning som för henne långt bort från hembyn, men inte på ett positivt sätt.
Det här är trots ämnet en snabbläst bok. Kanske lite för snabbläst för ibland måste jag liksom själv dra i handbromsen och påminna mig om att detta faktiskt är den verklighet många kvinnor i Mexico lever i och för all kvinnor på många andra platser också. Den utsatthet kvinnor världen runt lever med dagligen är förödande och vi behöver vara medveten om den. Det enda problemet med Clements bok är därför att sidorna svischar förbi så snabbt att det lästa inte riktigt hinner tränga in och läsaren riskerar att glömma det alltför snabbt. Men, bortsett från det är boken givetvis både läsvärd och angelägen och kan rekommenderas till alla som vill få in en dos allvar i semesterläsningen.
Jag lyssnade till Clement på bokmässan, hon var då ordförande för PEN och beskrev hur också journalister lever under ständigt hot i Mexico. Gillade du den här så är Yuri Herreras böcker ngt för dig!
SvaraRaderaHar läst en av Herreras böcker, Tecken som föregår jordens undergång, men föll inte riktigt för den. Bra dock med författare som på olika sätt belyser situationen i Mexico och relationen mellan Mexico och USA.
Radera