Sidor

2 apr. 2018

det här med rec.ex

Hon som vandrar (inbunden) Sorgens princip (inbunden) Ondskans ansikte (inbunden) Lilla dockan (inbunden)

Det här med recensionsexemplar är svårt ibland. Jag känner liksom att jag vill ge de böckerna en verklig chans. Jag vill läsa dem ordentligt och skriva ärligt vad jag tycker om dem. Förlagen har ju ändå varit snälla och skickat böckerna till mig. Men, ibland önskar man ju rec.ex i ett visst sinnestillstånd eller när livet ser ut på ett visst sätt med tid och ork och intresse och så ändras läget och boken lockar inte alls längre. Måste man ändå läsa boken?

Jag har kommit fram till att jag just nu måste vara ego och sätta mig själv och att må bra främst och då blir svaret "nej, det måste man inte". Jag läser på min fritid, har inte bokrecenserande som yrke, och visst har jag fått boken, men det kan inte innebär att jag skall läsa sådant som dödar min läslust eller som får mig att undvika läsning för att jag känner pressen att läsa ett visst rec.ex. Den här våren har jag medvetet önskat mycket få rec.ex. Vill läsa det jag har hemma, det jag är sugen på just för stunden. Det är så mycket andra måsten i livet och jag vill inte att läsningen blir ett måste. Med mig tar jag alltså insikten om att ännu mer sparsamt önska rec.ex och inte låta mig alltför hejdlöst förföras av bokomslag och presentationer i kataloger och på hemsidor utan att tänka efter mer om jag verkligen tror att boken är något för mig. Det är nog inte så tokigt att bli ännu bättre på det tänker jag.

Med allt ovan sagt har jag därför bestämt att Hon som vandrar av Samar Yazbek tyvärr får förbli oläst. Ett par gånger har jag börjat läsa den och känner att jag orkar inte ta till mig den nu, hur angelägen och viktig en skildring av krigets Syrien än må vara.

Andra böcker som jag inte själv önskat få som rec.ex men som kommit i min brevlåda i alla fall och som går samma öde till mötes är Sorgens princip av Pernilla Wåhlin Norén (dystopiska ungdomsromaner är sällan något för mig) och Ondskans ansikte av Mats Ahlstedt (skrev att jag inte gillade den föregående boken i serien så jag förstår inte varför jag fick boken). Ingrid Elfbergs bok Lilla dockan, om en känd vloggerska som direktsänder sitt självmord, lockar mig inte heller och ställs oläst in i hyllan.

Hur tänker ni andra kring rec.ex och kravet på att läsa dem? Läser ni alla eller bara till exempel de ni själva önskat? Skriv gärna en kommentar och berätta. 

(Böckerna ovan är rec.ex från Ordfront förlag, Modernista och Bokfabriken)

10 kommentarer:

  1. tyckte mycket om Sorgens principer, annorlunda, annars är jag återhållsam med recensionsböcker, biblioteket är helt kravlöst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag borde nog börja låna böcker på biblioteket igen faktiskt.

      Radera
  2. Jag läser de jag önskat, allt annat får förlagen förstå att jag kanske inte har tid med eller vill läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så har jag också alltid tänkt, men nu gjorde jag ett undantag även för ett önskat rec.ex och låter det bli oläst.

      Radera
  3. Jag läser de jag har bett om men om det kommer överraskningar i brevlådan ser jag till att även läsa dem men i mån av tid :) Däremot om det är böcker i en genre som jag vanligtvis inte läser hade jag nog inte prioriterat dem. Lite trött i huvudet nu men hoppas att det blev förståeligt ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fullt förståeligt. :) Det där med genrer man inte riktigt gillar kan definitivt ge en bok lägre prioritet även hos mig.

      Radera
  4. De böcker jag själv bett om försöker jag läsa så fort jag kan. Böcker som trillar in utan att jag bett om dem läser jag när jag har tid och lust.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkar som att vi alla tänker likadant vad gäller prioriteringsordningen.

      Radera
  5. Jag ber sällan om böcker och får inte så många oombett heller - så de recensions-ex som förlagen skickar brukar jag försöka läsa tämligen omgående. Undantaget egenutgivna böcker, som jag läst för många dåliga av. Ibland undrar jag (som du i inlägget ovan) varför jag fått en särskild bok när jag aldrig visat intresse för genren - eller för den delen hur det kan komma sig att jag inte får en bok av en författare som jag konstant höjer till skyarna och säger att jag ser fram emot nästa bok av :-)
    Ber man om en bok så har man något slags kontrakt - outtalat - tycker jag, att faktiskt läsa och kommentera boken. Annars inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om det outtalade kontraktet, men den här gången blir det ett kontraktsbrott. Boken om Syrien är inte vad jag vill läsa den här våren. Egenutgivna böcker tackar jag alltid nej till. Läste några för ett antal år sedan med samma upplevelse som du har.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.