Sidor
▼
30 jan. 2019
en shtetl i stockholm
"På Söder i Stockholm under efterkrigstidens omvälvande år finner vi den unga pojken Kenneth. Efter andra världskriget kommer hans föräldrar till Sverige som flyktingar, mamman av ekonomiska skäl, och pappan av politiska. Den lilla familjen finner ett hem i ett hyreshus reserverat för judar som saknar ekonomiska medel. Här växer Kenneth upp, i ett samhälle i samhället. Han går i en judisk skola, och träffar bara andra judiska barn. Snart kommer den unge Kenneth att slitas mellan moderns fromhet och ortodoxa tro, och faderns vilja att bli en del av det svenska samhället för att kunna försörja sin familj. Fast mellan två starka viljor, och mellan två världar, måste Kenneth välja sin väg." (Från Bokus)
En shtetl i Stockholm av Kenneth Hermele är en sån där bok som jag har svårt att skriva om. Jag lyssnade på den under lite för lång tid och då är det ändå en rätt kort bok. Den har något som håller mig kvar, trots att jag periodvis egentligen tycker den är småtråkig. Det är något med att det judiska och Sveriges nutidshistoria vävs ihop som är intressant. Kenneth går från from jude i efterkrigstiden till vänsterideal och en bortglömd tro och sedan ett ökat intresse för det judiska igen. Han brottas på något sätt med sina föräldrars både viljor och bilder av hur han ska vara och samtidigt vill han vara sin egen, välja sitt eget liv, arbetsliv och kärlek. Det finns något ovanligt ärligt över hela den skildringen och det är bokens absoluta styrka.
27 jan. 2019
flickan framför muren
Andra boken i Kristina Appelqvist serie om Helena Wallner heter Flickan framför muren och i den får jag både besöka min gamla bostadsort Skövde och staden jag älskar - Berlin. Klart jag var tvungen att lyssna!
På Västgöta universitets ska det bli promotionshögtid för nya professorer, men den tyska forskaren som ska få professorstiteln är omstridd och universitetets anställda är delade i två läger. Hennes versioner av livet i Östtyskland och Östberlin är minst sagt kontroversiella. Inför högtiden kommer universitets rektor att hotas till livet och polisbeskydd under högtiden är givet. Trots att lokalen kryllar poliser är det ändå någon som får sätta livet till, men det är inte rektorn utan en helt annan person.
Naturligtvis dras Helena Wallner in i det hela och hon kan inte låt bli att försöka lista ut vilka hemligheter som ligger bakom mordet. Det ska visa sig att fler än hon anat i hennes närhet har kopplingar till det gamla DDR.
Appelqvist böcker är en god blandning av deckargåtor och vardagen på universitetet. Här får vi förutom mord också följa arbetet med att eventuellt slå samman flera högskolor till ett större universitet och myglet kring det. Wallners privatliv får också plats och i den här boken, förutom att en bekant från förr dyker upp, oroar hon sig lite för sin son som inte verkar må bra och har blivit ovanligt tyst om vad som händer i hans liv. Jag gillar serien trots att det finns en långsamhet i böckerna och jag kommer lyssna vidare på tredje boken rätt snart tror jag.
18 jan. 2019
bokbloggsjerka 18 - 21 januari
Fredag och det betyder ju numera bokbloggsjerka! Veckans fråga lyder:
Vilken är den bästa barnboken/ungdomsboken som någonsin har skrivits? (Tänk på din barndom om du inte läser denna genre i dag, eller var kreativ och vinkla frågan som du vill för att kunna besvara den).
Jag tänker att frågan är närmast omöjlig att besvara. De böcker jag själv läste under min barndom på 80-talet skulle garanterat känns daterade för ett barn idag. I alla fall till största delen. Jag minns ju inte heller alla bilderböcker och högläsningsböcker som passerade under mina tidiga år. Inte heller särskilt många från bokslukaråldern. Även de jag minns är det väl tveksamt att hylla till skyarna helt ohejdat. Och vad är ens kriterierna för att utses till den bästa barn- eller ungdomsboken genom tiderna?
Men för att ändå svara något så säger jag att den bästa boken är den som fångar barnets uppmärksamhet. Boken som barnet vill höra om och om igen. Boken som kanske får barnet att vilja läsa fler böcker, kanske inspirerar barnet till att bli en läsare av egen kraft när tiden är mogen. Den boken kommer ha helt olika titel från barn till barn, men det är ändå den boken jag utser till den bästa som någonsin skrivits.
17 jan. 2019
ett jävla solsken och late bloomer
2019. Kan definitivt bli bättre. Ovanpå diverse som inte känns bra, har jag nu en rejäl förkylning som däckar mig. Nedbäddat läge och jag har slukat den australiensiska tv-serien Hemma igen på SVT play, men jag har också lyssnat på ett par ljudböcker mellan hostattackerna.
Fatima Bremmer Ett jävla solsken - en biografi om Ester Blenda Nordström var en intressant bok att ta del av. För mig var det här en helt okänd kvinna innan boken om henne började dyka upp i press och bloggar och det känns som att de flesta har rätt bra koll på bokens handling. Hennes liv är minst sagt intressant med resor och äventyr och ett helt banbrytande förhållningssätt till journalistiken. Ester Blenda, född 1891, anpassade sig inte efter tidens konventioner, utan levde livet efter eget huvud. Hennes stora kärlek kan hon dock inte visa upp öppet, där satte lagen stopp.
Det är en välskriven bok som ger liv åt Ester Blenda och många av de personer hon mötte under sitt liv. Biografi kommer aldrig bli en favoritgenre för mig, men det här är så bra det kan bli enligt mig. Har full förståelse för att den belönades med Augustpriset 2017.
Den andra boken blev betydligt lättsammare läsning - Late Bloomer av Emma Hamberg. Här möter vi Ulla som helt tappat livsgnistan sedan hennes man Ingemar dog två år tidigare. Genom allmänt dåligt leverne försöker hon sig på ett slags medvetet långsamt självmord, men innan hon går in för det helhjärtat ser hon till att skaffa en livförsäkring så sonen ska ha råd att renovera köket när hon trillar av pinn. Hon måste dock fördriva tiden på något sätt medan hon väntar på att döden ska knacka på dörren så hon köper, utan egentlig anledning, en fågelkikare. Det ska dock inte bli fåglar hon kikar på utan sina grannar. Särskilt lägenheten med röda sammetsgardiner intresserar henne. Vad är det för skum verksamhet som pågår där egentligen? Vilka är alla märkliga människor som kommer och går? Är det någon som far illa? Ulla måste få svar på sina frågor och beger sig ut och över till grannhuset. Där ska allt ta en annan vändning än den tänkta.
Boken är tänkt att med glimten i ögat skildra en kvinna som att vänta på att livet ska börja (fast hon planerat att det ska sluta), men jag faller inte riktigt för den. Första delen när Ulla börjar spana på grannlägenheten roar mig mer än det som sedan händer i lägenheten och så var det nog inte tänkt. Jag måste också säga att det här är ett bra exempel på att författaruppläsning inte alltid är det bästa. Nja, det här var inte riktigt en bok för mig, men den är bara ett par timmar lång så det är snabblyssnat.
12 jan. 2019
bokbloggsjerka 11 - 14 januari
Har ni sett att bokbloggsjerkan hos Annika är tillbaka? Så kul tycker jag! Har verkligen saknat jerkan. Precis som vanligt består jerkan av att svara på veckans fråga och den här gång lyder den som följer:
Vilka boksläpp ser du fram emot under 2019?
Jag gjorde ett inlägg i december om vilka av vårens böcker jag ser fram emot att läsa. Vill du se hela listan kan du klicka här. Om jag så här för jerkans skulle ska plocka ut några som jag ser extra mycket fram emot att läsa så väljer jag dessa:
Nu ska det bli kul att kolla in vilka böcker ni andra ser fram emot lite extra!
7 jan. 2019
minns mig som en ängel
Årets första bok blev föga förvånande en ljudbok! Det blev dessutom en svensk deckare, och det är ju inte heller något som förvånar så där väldans mycket. :)
Kristina Appelqvist är en sån där författare som jag tänkt att jag skall läsa, men så har det liksom aldrig riktigt blivit av. Förrän nu. Minns mig som en ängel tar sin början med att Helena Wallner, bokens huvudperson, befinner sig på Bjertorps slott för att tillsammans med andra i den stiftelsestyrelse hon sitter med i bestämma vem som skall tilldelas deras prestigefyllda litteraturpris som bara delas ut vart tredje år. Plötslig, men ändå enskilt, bestämmer sig stiftelsens ordförande för att avslöja en välbevarade hemlighet för Helena - vem som skall få årets nobelpris i litteratur.
Ja, som ni förstår känns det här boken mer aktuell nu än när den kom för några år sedan. Här finns en mordhistoria som har länkar till Svenska Akademien, Karen Blixen och en smått bortglömd opera. Givetvis kommer vår huvudperson att bli indragen i det hela och mot slutet blir det rätt spännande.
För att vara en deckare känns Minns mig som en ängel ovanligt långsam utan att egentligen vara det. Jag har lite svårt att sätta fingret på vad det beror på. Kanske är det för att Helena Wallner inte är polis eller journalist eller åklagare eller något liknande. Hon är litteraturforskare, och i smyg är hon talskrivare åt ett par herrar i sin närhet. Hennes kollegor är professorer och andra anställda på universitetet och hon rör sig mest i den akademiska världen. Det fiktiva Västgöta universitet är henne hemvist och jag, som ju var Skövdebo ett par år, gillar att Högskolan i Skövde uppdaterats till universitet. Det här med Skövde är faktiskt ett klart plus med boken för min del. Det är kul att känna igen sig bland gatunamn, restauranger och andra landmärken.
Jag tänker inte avslöja mer om denna bok, men kan väl säga att jag absolut kommer att läsa fler böcker i serien om Helena Wallner.
1 jan. 2019
bokslut 2018
Bild från: c/o Inc.com
2018 skall nu läggas till handlingarna och sammanfattas med ett bokslut. Året har innehållit både berg och dalar som det alltid tycks bli. Jag har varit till Prag (katastrof!), Hamburg (vi åker dit igen när det inte är fullt av getingar) och Berlin (älskade, älskade stad!). Min arbetsplats fick nedläggningsbesked i somras och hösten har varit rörig. Nu kickstartar jag 2019 med nytt jobb och hoppas att det blir bra. 2018 var också året då jag tänkte ta några fler högskolepoäng, men hälsan satte stopp. Nya tag även på den fronten 2019 alltså.
Nu till bok- och läsåret som gått. Det har långa perioder varit segt. Har knappt läst alls under vissa veckor. Men, tack vare en plötsligt ökad läslust i december kom jag ändå upp i 79 st utlästa böcker, vilket är en mer än förra året. Jag är omåttligt nöjd! Av de utläst böckerna har 26 st varit recensionsexemplar. Tack alla snälla förlag för det! Jag har blivit mer restriktiv med rec.ex eftersom jag vet att jag inte alltid hinner läsa dem i den takt jag vill. Nu har jag bara ett rec.ex från 2018 kvar och det är verkligen inte mycket att dåligt samvete för.
Genremässigt, ja enligt min egna grovhuggna genredefinition alltså, så har läsningen sett ut så här och det har ändå varit lite variation:
Roman: 39 st
Deckare/spänning: 29 st
Självbiografi: 4 st
Dagbok: 1 st
Essä: 1 st
Ungdom/YA: 1 st
Populärvetenskap: 1 st
Novellsamling: 1 st
Ljudboksföljetong: 1 st
När det kommer till format, och ja även detta är rätt grovhugget, blev det så här:
Ljudbok: 48 st
Inbundet: 14 st
Pocket: 7 st
Ljudbok/inbundet: 10 st
Ljudbok är räddningen i tider av koncentrationssvårigheter och lässvackor! Jag hoppas dock på mer pappersboksläsning 2019, men det har jag ju önskat förut ... :)
Bokgeografi tycker jag är kul att ha lite koll på och jag utgår som bekant alltid från landet där boken utspelar sig. Förra året lyckades jag pricka in alla världsdelar, men i år har Sverige verkligen dominerat och det har blivit rätt dåligt med det litterära världsomseglandet:
Norden
|
Afrika
|
Sverige: 49 st
|
Marocko: 1 st
|
Finland: 2 st
|
Sierra Leone: 1 st
|
Danmark: 1 st
|
|
Norge: 1 st
|
Nordamerika
|
Föröarna: 1 st
|
USA: 3 st
|
Europa
|
Asien
|
Storbritannien: 10 st
|
Sydkorea: 1 st
|
Frankrike: 3 st
|
|
Irland: 1 st
|
Flera länder i samma bok
|
Ungern: 1 st
|
2 st
|
Schweiz: 1 st
|
|
Nederländerna: 1 st
|
Vad av det jag läst under året har på något sätt stuckit ut då? Ja, här kommer årets lista!
Årets första: Livet går så fort. Och så långsamt av Martina Haag
Årets sista: Råttfångaren av Kamilla Oresvärd
Årets feelgood: Gröna fingrar sökes av Annika Estassy
Årets novellsamling: Nocturner av Kazuo Ishiguro
Årets moderna klassiker: Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen
Årets arbetarlitteratur: Jag ska egentligen inte prata om det här av Sara Beischer
Årets kärlekshistoria: Bränn alla min brev av Alex Schulman
Årets överraskning: För såna som oss av Nevala/Karlsson
Årets författare som alltid levererar: Vajlett och Rut av Karin Alfredsson
Årets oväntade vändningar: På andra sidan väggen av Shari Lapena
Årets krypande stämning: De försvunna av Caroline Eriksson
Årets otäcka man: Bara du av Ninni Schulman
Årets besök på psyket: Innan snön faller av Helena Kubicek Boye
Årets familjedrama: En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson
Årets franska pärla: Det vi inte visst var lycka av Agnès Ledig
Årets finaste: Den röda adressboken av Sofia Lundberg
Årets HBTQ: Trädet och vinrankan av Dola de Jong
Årets pensionärsvarning: Det stora dejtingäventyret av Max Schüllerqvist
Årets udda familj: Kåda av Ane Riel
Årets borde byta omslag: En oväntad sommar av Isabel Allende
Årets flykt från verkligheten: Skuggan av ett år av Hannah Richell
Och så till slut ...
Årets bästa roman: Vegetarianen av Han Kang
Årets bästa deckare/spänning: Silvervägen av Stina Jackson
Nu är det bara att se fram emot 2019 och all läsning som det året bär med sig!