31 mars 2018

gröna fingrar sökes

Omslagsbild: Gröna fingrar sökes

Att läsa Annika Estassys Gröna fingrar sökes är som att ha allt gott godis i påskägget i munnen samtidigt och bara njuta av alla smaker. Jag gillar den nästan onödigt mycket! Den här våren tycks feelgood vara min kopp te och Estassys bok passar perfekt in i temat, kanske är den till och med bäst.

Vi tas med till det fiktiva samhället Måneby som ligger ett antal timmars tågresa norr om Stockholm. Där bor Agnes, en gammal dam som på somrarna älskar att vara på sin kolonilott. I år har dock sjukdomen slagit till och hon inser att hon får svårt att klara av att hålla efter trädgården som hon brukar. Till råga på allt så kommer framåt slutet av sommaren en journalist från en ansedd trädgårdstidning till Agnes för att göra ett reportage om hennes omtalade kolonilott. Trädgården måste alltså se bra ut. Agnes son, sedan många år bosatt i USA och är helt ovetande om anledningen till att Agnes inte orkar med sin lott, föreslår att hon skall hyra ut kolonilotten till någon som vill sköta den åt henne under sommaren. Agnes lägger ut en annons och Leyla blir den enda som svarar.

Leyla lever i Stockholm med sin man Johan och deras son Hugo. Äktenskapet är dåligt och nu har konflikterna gått över till fysisk misshandel. Leyla måste komma bort över sommaren och Agnes kolonilott blir den perfekta tillflyktsorten. Sommaren kommer att kantas av trädgårdspyssel och lata dagar tillsammans med Hugo, men så klart också av funderingar om hur det skall bli till hösten och vad hon skall göra med sitt äktenskap.

Både Leyla och Agnes har sidor jag tycker om och så har de en del obegripligheter för sig som driver mig så där lite lagom till vansinne, som att Agnes inte berättar för de runt omkring henne att hon är sjuk och att Leyla överväger att återvända till Johan. De andra karaktärerna i koloniområdet tillför den välbehövliga kryddan och eftersom de också har sina sidor blir det inte överdrivet sockersött. Här finns en vresig gubbe som skall lägga sig i allt, en ambulanssjuksköterska som ofta pratar om sin tjejer men vilka de är lite oklart, det homosexuella festfixarparet och på håll, kvar i Stockholm, finns Leylas bästa väninna som försöker få Leyla att se klart. Sist men inte minst finns här en kakadua som tar sin rättmätiga plats i berättelsen och som jag verkligen inte hade velat vara utan.

2 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.