28 juli 2018

en oväntad sommar

En oväntad sommar (inbunden)

I ett av snöstorm lamslaget New York kör Richard Bowmaster, en kontrollerade och närmast snål universitetslärare, rakt in i bakdelen på en annan bil. Bilen körs av en ung kvinna som istället för att stanna och reda upp det hela kör iväg från platsen. Senare på kvällen skall hon dock dyka upp vid hans dörr. Eftersom hon inte talar och eftersom Richard drar slutsatsen att hon troligen kommer från ett spansktalande land, hämtar han den kvinna som hyr hans (utkylda) bottenvåning, den chilenska gästforskaren Lúcia Arraz.

Tillsammans lyckas de få reda på att den unga kvinnan heter Evelyn Ortega och att hon som papperslös flykting från Guatemala jobbar som barnflicka, eller kanske snarare personlig assistent, hos en familj i New York. Hon är livrädd för mannen i familjen och vägrar återvända till huset. Det skall visa sig att det finns god anledning till det och att Richard och Lúcia blir indragna i något som de inte räknat med. 

En oväntad sommar av Isabel Allende har enligt mig fått ett väldigt märkligt omslag. Av omslaget att döma är det här en bok överdoserad med socker och romantik, men detta är inte en feelgood. Det här är en helt vanlig roman som dessutom tar upp en hel del tunga ämnen. Förutom att vi får följa Richard, Lúcia och Evelyn får vi också vet en del om personernas bakgrund. Evelyn kommer från ett fattigt Guatemala där gängkriminaliteten är en brutal del av vardagen. Lúcia har upplevelser och minnen från ett av diktaturer dominerat Sydamerika där människor försvann och där ingen vet vad som hände med dem. Richard har personliga tragedier i bagaget och lever i skuggan av förluster även han.

Isabel Allende är en författare jag i princip ställt mig helt ointresserad av, även om jag läste Andarnas hus när det begav sig. Den här boken hade jag också tänkt hoppa över eftersom jag just nu känner mig lite trött på feelgood och författaren inte lockade. Men, så skrev Och dagarna går ett inlägg om boken, och som så ofta lyckades en annan bokbloggare locka mig till läsning/lyssning. Tur det! Boken är inte något mästerverk, men det var en väl berättad historia och jag är nöjd så.

9 kommentarer:

 1. Håller med dig om omslaget, varken det eller titeln speglar innehållet. Tror att förlaget tänkt lite tok där ... Roligt att du lyssnade på boek, alltid kul att kunna tipsa. Jag tyckte om hur människorna efter hand öppnade sig för varandra och så småningom faktiskt fick ett både roligare och tryggare liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, titeln är också märklig. Oväntat allvarliga teman, men samtidigt fint utan att det blir osannolika mot slutet. Kul när böcker överraskar positivt!

   Radera
 2. Jag trodde det var typ feelgood

  SvaraRadera
 3. Trodde att Allende skrivit en feelgood när jag såg det omslaget. Har läst några tidigare böcker av henne som jag tycker mycket om. Då kanske jag vågar mig på denna trots allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi verkar var många som blir förvirrade av omslaget. Tror förlaget måste tänka om där. Har som sagt inte läst mer än en bok av henne tidigare så svårt att säga hur den här står sig jämfört med andra böcker av henne.

   Radera
 4. Jag håller med om omslaget.Som trogen läsare av Isabel Allende får jag nog lov att säga att det här inte är hennes bästa även om den är helt okej.
  Jag kan däremot tipsa om "Den japanske älskaren" som har en helt annan klass.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.