2 juli 2018

erotiskt skrivande för ensamma änkor

Erotiskt skrivande för ensamma änkor (inbunden)

"Nikki har ägnat större delen av sitt liv åt att distansera sig från det traditionella sikhiska samfund där hon vuxit upp, i västra London. När hennes pappa plötsligt går bort får familjen det svårt ekonomiskt och för att dryga ut familjekassan tar Nikki ett jobb som lärare i kreativt skrivande.

Drömmen om att diskutera litterära texter med andra skribenter grusas snabbt när det visar sig att huvuddelen av klassen består av änkor med bakgrund i Punjab. Kvinnor som har levt sina liv i skuggan av männen i familjen. De är till största delen analfabeter, och det finns inte en chans att Nikki kan hjälpa dem att utveckla skrivandet, snarare lära dem alfabetet. Men när en av kvinnorna en dag hittar en erotisk bok och högläser ur den tänds en gnista hos änkorna. Nikki märker snart att under deras traditionellt klädda yttre finns en längtan att få uttrycka sina egna innersta, mest förbjudna tankar.

När fler och fler vill ansluta sig till kursen blir det allt svårare för Nikki att se till så att inget läcker utanför klassrummets väggar. För kommer deras berättelser ut i samfundet riskerar de förödande konsekvenser." (Från Bokus)

Erotiskt skrivande för ensamma änkor av Balli Kaur Jaswal handlar om många olika saker. Dels är det identitet och var man hör hemma, dels är det kvinnors rätt att uttrycka sig. Men här finns också heder, arrangerade äktenskap, krockar mellan generationer, sedlighetspoliser och förstås en hel del erotiska berättelser. Minus erotik är allt dessa ämnen som engagerar mig, men här blir det liksom en röra av allt. Jag tänker att det beror på att författaren verkligen vill skildra ett samhälle som det är - komplext och mångfasetterat - men för mig drunknar berättelsen lite i sig själv på grund av detta. Nikki blir dessutom den identitetssökande unga kvinnan samtidigt som hon till viss del blir som en slags detektiv då hon skall försöka ta reda på vad det är som egentligen en av församlingens unga kvinnor. Det blir för mycket för min smak.

Nja, det här är lättsam läsning som inte når hela vägen fram enligt mig. Trots det skulle jag nog ändå kunna tänka mig att läsa fler böcker här för jag anar en äkthet som kanske kan komma bättre till sin rätt i en annan bok.

2 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.