30 maj 2014

tävling hos kulturloggen

Vi kom över havet (pocket)

Har inte du heller hunnit köpa och läsa Vi kom över havet av Julie Otsuka? Gör som jag och tävla om boken hos Kulturloggen! Allt du behöver göra för att ha chans att vinna boken är att komma med ditt bästa tips för att ta sig ur en lässvacka. Det här är mitt tips:

Lässvackor är välbekanta, tyvärr. Mitt bästa tips är egentligen att inte drabbas av panik och att inte stressa. Läs lite varje dag ändå. Troligtvis kommer det resultera i en massa påbörjade böcker och ingen avslutad eftersom ingen lockar till fortsatt läsning, men förr eller senare dyker den där rätta boken upp och då lossnar det. Undvik all tung prettolitteratur. Lättsamt och humörstyrt är bästa medicinen. 

29 maj 2014

två deckare, två ljudböcker

Ligger lite efter med ljudboksbloggandet så jag kör en kortvariant och ger er två ljudböcker i ett inlägg.

I tystnaden begravd (mp3-bok)

Katrine, nyligen sparkad reporter på Sveriges Radio, upptäcker i samband med att modern ligger för döden att modern äger ett hus i Tornedalen. Hon reser dit och upptäcker att stora delar av moderns liv är helt okänt för henne. En gammal storskidåkare mördas, en gangster i St Petersburg figurerar, en släkts historia vecklas ut och mitt i allt är det också en historisk skildring av de som åkte till Sovjet för att bygga det socialistiska paradiset. Till en början tycker jag att Tove Alserdals I tystnaden begravd är intressant, faktiskt mer intressant än spännande, men någonstans efter mitten tappar jag engagemanget och i slutet bryr jag mig inte om berättelsen längre. Lite synd, men så blev det. 

Rör inte mitt mord! (mp3-bok)

Även nästa bok blev en deckare, men det här är snarare en komedi och jag tyckte riktigt bra om den lättsamma historien Rör inte mitt mord! av Lars Forsberg som Torsten Wahlund läst in så bra. Torsten Rexelius är en kriminalare i övre medelåldern som går under smeknamnet T-rex och som inte riktigt har koll på sina brister utan berömmer gärna sin egen förträfflighet, inte minst tyst för sig själv. Han är lite tilltufsad efter att frun har lämnat honom, och han längtar efter ett mord att engagera sig i. Turligt nog ligger det en morgon en död man utanför hans dörr  och Torsten vaknar till. Det blir starten på en rolig kriminalhistoria om en man vars skicklighet vacklar men vars entusiasm det inte är något fel på! En riktig hängmattebok för sommarens lata dagar! 

26 maj 2014

två sekunder i Byron Hemmings liv

Två sekunder i Byron Hemmings liv (inbunden)

Först: Galet snygg färgsättning av framsidan!

Och nu till det väsentliga: innehållet! Det finns så mycket att säga om det att jag inte riktigt vet vad jag skall säga utan uppmanar er istället att läsa boken. Året är i alla 1972 och Byron för höra från sin vän James att regeringen skall lägga till två sekunder, men ingen vet när. På väg till skolan en dag tycker Byron sig se att klockan går bakåt och samtidigt kör hans mamma på en liten flicka på cykel. Mamma fortsätter framåt på vägen som om ingenting hänt, men Byron kan inte släppa händelsen som han tror är orsakad av de två sekunderna. Till slut berättar han om det för sin mamma och de besöker flickans familj. Från och med den stunden blir tillvaron för Byrons familj helt förändrad. Den redan instängda mamman får en alltmer helvetisk tillvaro och pappan är som vanligt bortrest under veckorna och emellanåt även över helgerna. Det hela slutar med en tragedi och Byron förändras för alltid.

Parallellt med berättelsen från 1972 löper en berättelse som utspelar sig i nutid och handlar om en man vid namn Jim. Han brottas med psykiska problem och har under flera år varit på mentalsjukhus men nu jobbar med att torka bord på ett café och hans hem är en husvagn full av tejp.

Två sekunder i Byron Hemmings liv av Rachel Joyce är en bok som börjar lite småsegt, men sedan växer den och blir nästan en bladvändare. Jag märker hur berättelsen om sommaren 1972 intresserar mig alltmer, medan jag skummar delarna om nutiden för att komma till nästa kapitel om huvudberättelsen (för det är så jag upplever dåtidsperspektivet). Skildringen av mamman är det som engagerar mig mest och jag vill så gärna göra något för att ta henne ur situationen, men hon klamrar sig, av förståeliga skäl framkommer det, fast vid sin tillvaro. Byron, som det barn han är, förstår inte riktigt allvaret i situationen trots att han har god hjälp av sin trogne vän James, men även han är ju bara ett barn.

(Rec.ex från Norstedts)

25 maj 2014

jag heter inte miriam

Jag heter inte Miriam (ljudbok)

Precis när jag skall skriva det här inlägget nås jag av nyheten att högerextrema Front National blivit största partiet i Frankrikes EU-parlamentsval och att Dansk Folkeparti är största partiet i Danmark. Över hela Europa går de högerextrema partierna framåt och jag blir både bestört och rädd. Vad är det som händer?

Med tanke på den skrämmande utvecklingen önskar jag att alla skulle läsa, eller lyssna på, Majgull Axelssons starka och högaktuella bok Jag heter inte Miriam. Handling är välkänd för de flesta med tanke på hur mycket som skrivits och sagts om boken, men jag var ändå inte beredd på att den skulle beröra mig så mycket. Den romska flickan Malika som under en transport till ett koncentrationsläger tar en död flickas klänning och därefter under hela sitt liv kämpar för att dölja sin romska identitet och istället vara den judiska flicka Miriam är en berättelse utöver det vanliga. Framför allt är det Axelssons skildringar av livet i koncentrationslägret Ravensbrück som stannar kvar. Trängseln, lukten, svälten - allt blir så påtagligt. Judarna behandlas illa, men romerna ännu sämre och för Miriam blir det såväl under som efter kriget livsviktigt att inte berätta för någon att hon är rom. Det är en anspänning jag inte ens kan föreställa mig.

Låt oss läsa böcker som denna och minnas varför det är viktigt att högerextrema krafter inte får makten i Europa igen. Låt oss också rösta i alla de demokratiska val där vi får lägga vår röst och låt oss lägga den på partier som står för allas lika värde oavsett etnicitet eller sexuell läggning. Låt oss helt enkelt nyttja vår demokratiska rätt och plikt till att motverka de mörka krafter som nu vinner mark i Europa.

24 maj 2014

sommarenkät


Foto: The Guardian

Enkätdags i bokbloggosfären och självklart hänger jag på när det är fokus på sommarens läsning. Jag tänker fortfarande sommarlov och massor av lästid, fast det bästa vore ju om jag inte fick något sommarlov alls utan ett nytt jobb. Å andra sidan, lite semester är aldrig fel!

1. Vilka fem böcker bara MÅSTE hinna läsas i sommar?
Jag har några rec.ex efter mig och de måste jag läsa:

Två sekunder i Byron Hemmings liv av Rachel Joyce
Revolutionsskrivarna av Nawal El Saadawi
Min familj och andra monster av David Safier

Utöver det känner jag inte att det är så många måsten. Tack och lov!

2. Vilken bok är du egentligen inte så sugen på men känner att du borde ta tag i?
En kärlekshandling av Jeffrey Eugenides. Ska ge den en chans och hoppas komma in i den bättre vid andra försöket.

3. Var är bästa stället att läsa i sommar?
Sängen. Alltid sängen. Oavsett årstid. På andra plats kommer nog bibliotekets café. Tänker att om jag hade en berså med en riktigt skön solsäng vore nog det en ultimat plats.

4. Vilken bok tror du kommer bli sommarens bästa?
Troligtvis något spontant pocketinköp jag i nuläget inte ens vet att jag kommer att göra.

5. Vilken bok borde ALLA läsa i sommar?
Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson

6. Strand eller hängmatta?
Inget av dem men hängmatta förknippar jag med skugga så den får det bli.

7. Deckare eller roman?
Roman

8. Favoritgenre?
Blandar och ger enligt principen ombyte förnöjer!

20 maj 2014

tony & susan

Tony och Susan (pocket)

Jag hade väldigt höga förväntningar på Tony & Susan av Austin Wright och jag får nog erkänna att det till största delen hänger ihop med blurbarna på framsidan. De man inte alltid skall lita på som vi ju alla vet ... Boken var helt okänd för mig när jag köpte den och det var lite av en chansning, men det kan man ju unna sig när det är pocket och fyra för tre.

Boken börjar med att Susans exmake skickar ett bokmanus till henne och vill att hon skall läsa och komma med synpunkter. Äktenskapet är över sedan tjugo år tillbaka och Susan, som lever amerikanskt medelklassliv med en annan man och har barn, är inte överdrivet intresserad av att läsa exmakens bok men börjar ändå. Det skall visa sig bli en berättelse hon knappt kan lägga ifrån sig. Berättelsens huvudperson är Tony och under en nattlig bilfärd råkar han och hans familj ut för en händelse som sakta blir mer och mer intensiv. Susan sugs in i berättelsen och börjar fundera över vad hennes exmake försöker säga henne.

Det är en skickligt uppbyggd roman och jag tycker om sättet den är skriven på men ändå vill det sig inte riktigt. Kanske var en småstressig jobbperiod helt fel tidpunkt att läsa Wrights bok och kanske skulle jag ha läst den långsammare. Ni vet hur det är ibland: bra bok, fel tillfälle. Något jag uppskattar riktigt mycket i boken är att Susan kommenterar det hon läser. Vi får liksom följa hennes läs- och tankeprocess och det känns som ett annorlunda grepp som Wright dessutom ror iland på ett föredömligt sätt. Ett extra plus för det, men annars skulle jag sätta ett medelbetyg på boken.

18 maj 2014

ger upp en bok

 

Jag ger upp och inser än en gång att det här med reportageböcker inte alls faller mig i smaken. Flykten från läger 14 (som i min värld iofs är mer BOATS än reportagebok) skriven av Blaine Harden, verkade så intressant för vem vill inte veta mer om det märkliga landet Nordkorea? Jag har tidigare försökt med Alla monster måste dö av Bärtås & Ekman men det blev samma resultat. Långsamt tar jag mig framåt i boken, tycker allt är för torrt beskrivet, lägger undan den ett par kvällar eller en vecka, läser igen och tappar intresset. Ger upp. 

Skönlitteraturen ligger mig nog för varmt om hjärtat för att jag ska vilja läsa en halvtorr framställning i reportageform. Finns så mycket annan läsning som lockar mer! 

16 maj 2014

bytt är bytt

Idag är det stora bokbytardagen och jag bytte till mig Tingen av Georges Perec. Jag erkänner villigt att jag föll för omslaget och författarbilden på insidan. En man med så galen blick och frisyr måste man ge en chans! :) 




bokbloggsjerka 16 - 19 maj

jerka11

Enkel fråga, eller i alla fall enkel för mig att besvara, i veckans jerka:

För dig som läser e-böcker: brukar du köpa en fysisk bok av en e-bok du gillat?

För dig som inte läser e-böcker: kan du ge exempel på en bok som du t. ex. lånat på biblioteket, gillat och sedan köpt ett eget ex av?

Jag läser e-böcker ibland (även om det verkligen inte är ett favoritformat) men jag har aldrig köpt ett fysiskt ex av en e-bok bara för att jag gillat den.

Eftersom jag sällan läser e-böcker svarar jag på den andra frågan också och där är nog svaret också att jag aldrig har gjort det. Det skulle i så fall vara någon barnbok för jag har t. ex Ronja Rövardotter i hyllan och det är ju möjligt att jag lånade den på bibblan innan jag hade ett eget ex.

Visst älskar jag, precis som många andra boktokar, att äga böcker, men inte så mycket att jag måste ha ett fysiskt ex av alla böcker jag läst i min egen hylla. Jag gillar ju bibliotek för att utbudet är så stort och för att jag kan lämna tillbaka böckerna när jag läst dem. Det är läsupplevelsen som är det viktigaste, inte ägandet, och trots det är bokhyllorna snart fulla ... :)

12 maj 2014

Just nu ...


Nu är det lite rörigt i läsningen igen så, inspirerad av Enligt O, kommer här en liten lägesrapport. 

Vid sängen: Reportageboken Flykten från läger 14 av Blaine Harden och romanen Tony & Susan av Austin Wright. Två väldigt olika böcker som ni förstår. Det går sakta, sakta framåt i båda.

I handväskan: Första numret av litteraturmagasinet Fyrahundrafemtio. Gillar allt jag läst hittills i den. 

På jobbet: Slutuppgifter i religion och nationella prov i svenska. (Lagom energidränerande ...)

I hörlurarna: En rätt spännande ljudbok uppläst av favoriten Anna Maria Käll; I tystnaden begravd av Tove Alsterdal

I vill-läsa-nu-högen: Min familj och andra monster av David Safier. Hoppas på ren underhållning och några tankar på vägen.

På is: Revolutionsskrivarna av Nawal El Saadawi. Kräver lite mer än min hjärna orkar just nu, men jag ser fram emot läsningen.

11 maj 2014

en vecka full av pride

02

Den här veckan har hela staden gått i regnbågens färger. För första gången har Växjö Pride arrangerats och det har varit mängder med aktiviteter, inte minst föreläsningar av olika slag. Jag gick på två av föreläsningarna varav den ena var riktigt intressant och handlade om homosexualitet med fokus på 1600-talet. Malin Lennartsson, historiker på Linnéuniversitet, föreläste engagerat och med glimten i ögat. Vi fick t ex reda på att när termen heterosexualitet lanserades på 1800-talet var det något av ett skällsord och syftade på de som hade sex för nöjes skull, inte bara för reproduktion. "Är du en sån där heterosexuell? Usch!".

Pride är inte bara föreläsningar, det är nöje också och på fredagen var jag och en kompis på dragshow. En riktigt schlageryra med färgsprakande paljetter och jag var så euforiskt lycklig att jag var helt speedad efteråt!

Viktigast av allt var nog ändå att vara en del av paraden och jag och en vän och kollega gick tillsammans med Lärarförbundet för att visa vårt stöd för alls lika rätt till kärlek och respekt. Två tusen andra personer kände likadant och tillsammans tågade vi genom stadens gator. Att kvällen avslutades med att Conchita Wurst vann ESC kändes bara helt rätt.

8 maj 2014

tills kärleken skiljer oss

Tills kärleken skiljer oss (häftad)

Känner ni för en perfekt sträckläsarbok, eller söndagsbok som jag också kallar det? Ni vet en sån där bok där man snabbt förs framåt i berättelsen och inte vill sluta läsa? Då ska ni läsa Tills kärleken skiljer oss av Anna Lönnqvist!

Jag säger det på en gång: alla i den här berättelsen irriterar mig och jag gillar att bli lite smått förbannad på litterära personer. Först har vi Susanna som är 41 år och av någon anledning känner sig alldeles för gammal för att ha en sexuell relation med den 25-årige kollegan David. Åh, vad hon tramsar runt och krånglar till det! Att David dessutom visar sig vara Susannas makes okände brorson gör inte saken bättre så hon gör allt för att ingen skall få reda på detta och hamnar i konstiga situationer på jobbet. I relation till sin man är hon alldeles för mesig. Stå upp för dig själv, säg ifrån! Ni vet, när man vill skrika till huvudpersonen.

Så har vi David. Den unge mannen med det läckra utseendet som får Susannas känslor i svallning. Han är tjugofem och förstår inte riktigt det här med att saker och ting faktiskt är lite mer komplicerad när man är medelålders, har ett hus, barn och make. Han tycker Susanna är så vacker och kan inte låta bli att säga det i tid och otid. Väx upp, vill jag bara säga ibland, samtidigt vill jag också att han skall säga det så att Susanna fattar någon gång.

Och så, till slut, praktsvinet och mansgrisen Philip. Susannas tonårskärlek som hon varit gift med i många år. Han får hela tillvaron att kretsa kring honom och hans karriär. Han jobbar ständigt och tycker att han har rätt att göra det utan att fråga vad resten av familjen tycker. När Susanna efter mammaledigheten går tillbaka till sitt jobb som marknadschef och Philip skall vara pappaledig är det mest gnäll och gny. Han har ju en karriär att tänka på och det gör han också. Så mycket att det är självklart att han skall ta ett nytt toppjobb och att Susanna skall strunta i sin karriär. Att han dessutom uppenbarligen håller på med vänsterprassel retar upp mig ytterligare.

Ja, ni fattar varför det inte går att sluta läsa, va? Det är liksom omöjligt med tanke på dessa personer och de situationer de hamnar i eller skapar själva. En modern relationsroman med driv som dessutom väcker starka känslor hos läsare. Missa inte!

(Rec.ex från Ordberoende förlag)

5 maj 2014

sommaren utan regn

Sommaren utan regn (häftad)

En pappa med förutsägbara rutiner går ut för att köpa morgontidning, men kommer aldrig tillbaka. En orolig mamma ringer sina vuxna barn och de samlas alla, trots att de bor utspridda, för att försöka förstå vart pappan tagit vägen. Vi får därefter ta del av varje barns eget liv och deras relationer sinsemellan. Det är som det brukar inte helt problemfritt. De båda systrarna har inte pratat med varandra på flera år till följd av en händelse som vi får ta del av stegvis. Sonen försöker bara göra sitt bästa, men är obekväm i hela situationen. Mamman är nervös och hemlighetsfull. Det är hett och regnfattigt denna sommar och medan värmeböljande tryckande luft hänger över familjen börjar hemligheter sippra fram och den största av dem alla är faktiskt även jag som läsare oförberedd på.

Sommaren utan regn är det första bok av Maggie O'Farrell som jag läser, men jag kommer nog att läsa fler. Först tyckte jag att berättelsen tappade bort det här med den försvunna pappan, men efter att jag hade släppt den tanken blir det en riktigt läsvärd bok om en familj och dessa hemligheter och pappans försvinnande är faktiskt en del av hela berättelsen. Det är något visst med böcker om familjehemligheter och jag tror att jag gillar det för att alla familjer har sina hemligheter. Alla människor har sina hemligheter.

(Rec.ex från Etta förlag)

2 maj 2014

bokbloggsjerka 2 - 5 maj

Efter någon veckans paus hänger jag på bokbloggsjerkan igen och den här veckan är frågan:

Vilken är den bästa bok du läst hittills i år?

Faktum är att jag fortfarande väntar på årets riktiga fullträff. Det har varit helt ok böcker och en del har varit lite extra bra, som t ex Höglandet av Steinar Bragi, men ingen wow-bok än så länge. Hoppas att det ligger någon i läshögen. Ett undantag finns faktiskt och det är en ungdomsbok (vilket ju är en klart underrepresenterad kategori i min läsning) - Ljus, ljus, ljus av Vilja-Tuulia Huotarinen. Den var wow! Inte minst språkligt. Hoppas att en sådan snart dyker upp bland "vuxenböckerna" också.

Ljus ljus ljus (häftad)

1 maj 2014

jorden runt på 80 dagar

Jorden runt på 80 dagar (mp3-bok)

Lyssnar mer än läser för tillfället och senaste utlyssnade bok är en klassisk äventyrsberättelse; Jorden runt på 80 dagar av Jules Verne.

Berättelsen om gentlemannen Phileas Fogg som slår vad med några medlemmar av Reformklubben om att det faktiskt är möjligt att åka jorden runt på 80 dagar är förstås bekant för mig och jag har nog sett någon filmatisering av boken, men ingen som riktigt stannat i minnet för jag slipper det där momentet med att se en skådespelare framför mig. När jag börjar lyssna så inser jag att jag nog faktiskt aldrig läst boken i sin helhet och kanske är det därför jag blir lite extra road av alla udda situationer som Fogg och hans oförglömliga betjänt Passepartout råkar ut för under sin något stressiga resa runt jorden. En person som jag helt missat, men som spelar en viktigt roll, är en viss Mr Fix som övertygad om att Fogg rånat en bank jagar honom under hela resan.

Ja, det finns en del stereotypa och fördomsfulla skildringar av människor i andra länder i boken, men det stör mig knappast eftersom inget annat är att förvänta sig av en bok som utkom första gången 1873. Jag bortser från det och låter mig underhållas istället. Det är som en bra äventyrsfilm fast i bokform och ljudboksformatet passar därför utmärkt.