31 juli 2018

från A till Ö - bokstaven W


W var som en extra bokstav när jag var liten och skulle lära mig alfabetet. Alfabetet hade 28 bokstäver + W. Numera har alfabetet 29 bokstäver och W får vara med på riktigt. 

Dags för W i Från A till Ö alltså! 

W – Whisky. Vad är din smak när det kommer till böcker?
Vissa gillar whisky, andra föredrar jordgubbssaft när de sitter framför en varm brasa i sin stora herrgård (om man nu har en sådan, jag har klarat mig lika bra utan). Vilken genre i böcker är din smak?

I brist på annan exakt definition brukar jag säga att jag gillar "vanliga romaner". Böcker där man får följa människor genom livet eller genom en del av livet. Rätt ofta är det nog relationsromaner jag faller för, men det måste handla om annat än "flicka söker pojke och gifter sig med honom i slutet". Böcker i stil med Vinterkriget av Philip Teir, Gränsen av Rikka Pulkkinen eller Ta hand om min mor av Kyung-Sook Shin är typiska böcker jag faller för. Jag gillar när det hela blir lite problematiskt alltså!

Vinterkriget (pocket) Gränsen (e-bok) Ta hand om min mor (e-bok)

28 juli 2018

en oväntad sommar

En oväntad sommar (inbunden)

I ett av snöstorm lamslaget New York kör Richard Bowmaster, en kontrollerade och närmast snål universitetslärare, rakt in i bakdelen på en annan bil. Bilen körs av en ung kvinna som istället för att stanna och reda upp det hela kör iväg från platsen. Senare på kvällen skall hon dock dyka upp vid hans dörr. Eftersom hon inte talar och eftersom Richard drar slutsatsen att hon troligen kommer från ett spansktalande land, hämtar han den kvinna som hyr hans (utkylda) bottenvåning, den chilenska gästforskaren Lúcia Arraz.

Tillsammans lyckas de få reda på att den unga kvinnan heter Evelyn Ortega och att hon som papperslös flykting från Guatemala jobbar som barnflicka, eller kanske snarare personlig assistent, hos en familj i New York. Hon är livrädd för mannen i familjen och vägrar återvända till huset. Det skall visa sig att det finns god anledning till det och att Richard och Lúcia blir indragna i något som de inte räknat med. 

En oväntad sommar av Isabel Allende har enligt mig fått ett väldigt märkligt omslag. Av omslaget att döma är det här en bok överdoserad med socker och romantik, men detta är inte en feelgood. Det här är en helt vanlig roman som dessutom tar upp en hel del tunga ämnen. Förutom att vi får följa Richard, Lúcia och Evelyn får vi också vet en del om personernas bakgrund. Evelyn kommer från ett fattigt Guatemala där gängkriminaliteten är en brutal del av vardagen. Lúcia har upplevelser och minnen från ett av diktaturer dominerat Sydamerika där människor försvann och där ingen vet vad som hände med dem. Richard har personliga tragedier i bagaget och lever i skuggan av förluster även han.

Isabel Allende är en författare jag i princip ställt mig helt ointresserad av, även om jag läste Andarnas hus när det begav sig. Den här boken hade jag också tänkt hoppa över eftersom jag just nu känner mig lite trött på feelgood och författaren inte lockade. Men, så skrev Och dagarna går ett inlägg om boken, och som så ofta lyckades en annan bokbloggare locka mig till läsning/lyssning. Tur det! Boken är inte något mästerverk, men det var en väl berättad historia och jag är nöjd så.

26 juli 2018

från A till Ö - bokstaven V


Dags för alfabetets tjugoandra bokstav i Från A till Ö!

V – Verklighet. En bok utan övernaturliga inslag.
Här finns inget av varken övernaturliga varelser, gömda kungadömen eller magi. Vilken är den bästa och mest verklighetstrogna bok du har läst?

Det här med verklighet är ju min grej! Egentligen läser jag bara böcker som på något sätt handlar om verkligheten sådan den nu kan te sig.  Fantasy, sci-fi etc är genrer jag håller mig långt borta från. Jag skulle alltså kunna välja i princip vilken bok som helst, så det är precis vad jag har gjort. Jag ställde mig framför bokhyllan, blundade, viftade med fingret och när jag öppnade ögonen hade det fallit på Och var hör du hemma? av Anne Tyler. En riktigt bra bok om två mycket olika familjer som adopterar barn samtidigt och varje år firar "Ankomstdagen" tillsammans. Här finns så mycket att tänka och fundera kring samtidigt som det är en fin läsupplevelse.

Bildresultat för och var hör du hemma tyler Bildresultat för och var hör du hemma tyler


24 juli 2018

från A till Ö - bokstaven U


Idag blir det lite svårare för mig i Från A till Ö igen! 

U – Ungdom. En ungdomsbok du avgudar.
Hinduismen har tusentals gudar. Det finns tusentals ungdomsböcker i världen. Vilken ungdomsbok avgudar du mest?

Jag har ju aldrig varit någon storkonsument av ungdomsböcker och jag vet inte om det finns någon ungdomsbok som jag direkt avgudar så jag väljer helt enkelt en ungdomsbok som jag tyckte om att läsa: Jag vill bara att du gillar mig av Ingrid Olsson. En klass väntar på sin försenade lärare och som läsare får vi kliva in i elevernas tankevärldar och verkligheter och lära känna dem en och en. Ett riktigt bra upplägg och man kommer ungdomarna i klassen oväntat nära. Rekommenderas!

Jag vill bara att du gillar mig (e-bok)

22 juli 2018

sten & fouchet

I fel sällskap (inbunden)

Det kom ett signerat rec.ex och en deckare passar ju alltid i sommartid! I fel sällskap av Viveca Sten är nionde delen i hennes serie Morden i Sandhamn. Jag har läst de två första böckerna i den serien, och var det inte mer av just Sandhamn då? Nu är Sandhamn nästan helt borta ur boken. Det är inte heller mord som står i centrum i denna deckare, även om det finns ett par stycken. Istället är det Mina som försöker undkomma Andreis, hennes make som misshandlat henne svårt. Hon måste skydda både sig själv och sonen och får hjälpa av rättsväsendet att komma till ett skyddat boende.  Andreis har svåra minnen från kriget på Balkan med sig från barndomen och är nu den yrkeskriminella typen som inte skyr några medel för att få som han vill.

Jag tycker nog att detta är mer thriller än deckare, men i spänningsgenren är vi i alla fall. Boken har ett bra flyt och korta kapitel och man tar sig snabbt igenom den trots att den är rätt omfattande till sidantal. Även om det finns en del passager där det blir riktigt nervkittlande saknar jag spänningen i upplösningen och tycker boken faller lite platt på grund av det. Men, helt ok läsning och bra verklighetsflykt även om bokens tema är tungt i sig.

(Rec.ex från Forum)

Mellan himmel och Lou (häftad)

"Jo och hans fru Lou såg fram emot att njuta av att åldras tillsammans på den charmiga lilla ön Groix utanför Bretagnes kust. Istället står nu Jo ensam efter att Lou hastigt gått bort. Lou var familjens klister och den som upprätthöll de bräckliga banden till barnen och barnbarnen, något hon bestämt sig för att fortsätta med även från andra sidan graven. I sitt testamente ger Lou sin man ett sista uppdrag: att göra vad som krävs för att barnen ska bli lyckliga. Men Jo, som under åren glidit allt längre ifrån sina barn, möts av en son på defensiven och en dotter som slickar sina sår efter flera havererade förhållanden. Det är ingen lätt uppgift han har fått, men kanske kan den också bjuda på fina och oväntade överraskningar." (Från Bokus.se)

Mellan himmel och Lou av Lorraine Fouchet är en bok jag inte blir riktigt klok på. Jag kämpar med ett komma in i den och får börja om ett par gånger. Romanen rör sig mellan olika berättare och jag har lite svårt att minnas vem det är som för tillfället berättar och jag tappar bort mig. Det är också något med språket. Det är som en blandning av poetiskt och sentimentalt lite för ofta och jag är inte så förtjust i det. Jag ville verkligen tycka om den här boken för baksidestexten lät så fin och lovande, men tyvärr visade det här sig inte var en bok för mig.

(Rec.ex från Sekwa)

19 juli 2018

från A till Ö - bokstaven T


Från A till Ö har idag kommit fram till bokstaven T. 

T – Trend. En boktrend du vill upplysa.
Böcker, speciellt ungdomsböcker, har gått igenom en massa trender. Ett år är det vampyrer, det andra är det sjöjungfrur. Vilken trend föredrog du?

Jag vet att det är många av er som säger att ni inte bryr sig så mycket om böckernas omslag. Jag är dock rätt road av bokomslag och tycker att de är viktigt del av hur boken framstår för presumtiva läsare. För några år sedan fanns det något som jag tycker kan räknas som trend. På flera böcker, kanske mest pocket (?) fanns det detaljer i omslaget som liksom stack ut från underlaget, ungefär som en strukturtapet. Det kunde vara ett mönster eller själva titeln. Jag gillade verkligen det! Det gavs liksom ytterligare en dimension till boken.

17 juli 2018

från A till Ö - bokstaven S


Det är ju rätt lugnt här på bloggen nu eftersom mitt läsande liksom avstannat, så jag kör två inlägg i veckan i utmaningen Från A till Ö resten av sommaren så blir det lite mer aktivitet. Först ut den här veckan är bokstaven S.

S – Spoiler. En bok du blev spoilad om slutet på.
Argh, det är så frustrerande! Vilken bok blev du mest spoilad på?

Jag tycker inte jag råkar ut för det här särskilt ofta, men när jag läst litteraturvetenskap i slutet av 90-talet hände det där lite då och då. Särskilt om man inte hunnit läsa hela boken och sedan gick på ett seminarium där boken diskuterades. Då fick man definitivt slutet spoilat! Ibland var det dock rätt skönt. Jag tillhör dem som verkligen inte uppskattar de stora ryska författarna så när jag fick veta allt om slutet på Brott och straff av Dostojevskij var jag mest lättad och jag har faktiskt aldrig läst ut den boken.

Brott och straff (pocket)

15 juli 2018

holländarn

Har fixat ny design här på bloggen som ni ser. Hoppas ni gillar den! Jag tyckte det var dags att ändra utseendet lite för jag tror att det har sett likadant ut här sedan jag startade bloggen. Det gröna temat var jag dock inte beredd att släppa som ni märker. :)

Holländarn (inbunden)

Den senast utlästa boken hos mig är Holländarn av Birgitta Bergin. Den är baserad på en verklig historia, vilket väl inte brukar var något plus i min värld, men jag tycker Bergin får ihop en berättelse som precis lika gärna skulle ha kunnat vara ren fiktion och det gör att jag tyckte det var en helt ok läsupplevelse.

I boken får vi följa en familj genom flera olika parallellberättelser (en annan sak som inte ger pluspoäng hos mig längre). I nutid möter vi bokens huvudperson Karin som efter pappans död får reda på att han inte var hennes och hennes brors biologiska pappa. Det här krossar hela Karins värld och hon vet inte hur hon skall hantera det. Hon kan inte, som sin bror, bara släppa det utan vill verkligen få veta mer om vem den biologiska pappan var och varför han inte varit en del av deras liv. Mamman är en hård och känslokall kvinna som tiger som muren och av henne får Karin inte veta mer än namnet.

Det här skall bli en historia som innehåller allt från koncentrationslägrens fasa till kärlek och plikt och val som inte alltid är så enkla och självklara. En rätt komplex historia således men berättad på ett lättillgängligt sätt som gör den snabbläst och kanske att allvaret lite tappas bort och gör boken mindre minnesvärd än vad den kunde ha varit. Jag måste också säga att jag blir lite trött på Karin. Jag förstår att det hela är omvälvande och att hon hade en något komplicerad relation till den man hon kallat pappa under uppväxten, men hon framställs i boken emellanåt som rätt gnällig och offerkoftan är på lite för ofta. Det är klart att människor kan vara sådana, men det kan bli tröttsamt att möta dem i litteraturen.

För mig är den berättelse som utspelar sig under 1960-talat, när Karins mamma har relationen med den man som är Karin och hennes brors biologiska far, den mest intressant och jag tycker också den är den mest välskrivna delen. Där får man möta andra sidor av Karins mamma och samtidigt ger den en liten inblick i hur krigets fasor fortfarande påverkade människor runt om Europa trots att relativt många år passerat.

(Rec.ex från Bokfabriken)

10 juli 2018

från A till Ö - bokstaven R


Den här veckan är det lätt i Från A till Ö!

R – Rekommendation. Den bok du senast blev rekommenderad.
Hade ingen sagt åt dig att läsa den här boken hade du förmodligen knappt tittat på den.

För någon veckan sedan läste jag en helt fantastiskt bra bok som en vän till mig tipsade om: Vegetarian av Han Kang. Klicka på titeln så kommer ni till mitt inlägg om boken. (Redan omslaget är ju underbart!)

Vegetarianen (pocket)

8 juli 2018

vänd om min längtan

Vänd om min längtan (ljudbok)

Förra sommaren läste jag en hel del finskt och finlandssvenskt så varför inte göra ett nedslag i grannlandets litteratur även denna sommar? Jag blev nyfiken på Vänd om min längtan av Ann-Luise Bertell när jag såg att den beskrevs som "ett utvandrarepos i fickformat". Jag har förstås som alla andra läst Mobergs utvandrarserie och den är ju många långa sidor och jag är ju generellt mer lockad av de kortare formaten. Jag valde att lyssna på Vänd om min längtan och boken fångade mig så pass att jag lyssnade på de knappa fem timmarna i ett svep. Bra betyg!

I boken möter vi huvudkaraktären Maria Alina vars far dör tidigt och modern gifter om sig med en man som visserligen ger dem en stabil tillvaro sett till hus och mat, men som kväver moderns förmåga att bota hästars hemlängtan och dessutom misshandlar henne. Maria Alina och hennes storebror Harald längtar bort och inte ens deras småsyskon kan få dem att vilja stanna i hemlandet Finland. Harald emigrerar till Kanada och efter ett par år skickar han pengar så att den då 16-åriga Maria Alina skall kunna komma efter. Men, som för så många andra, skall livet på andra sidan Atlanten bli ett hårt liv och inte det paradis de drömde om.

I Bertells bok ser Maria Alina tillbaka på sitt liv och berättar allt som hänt henne i brevform när hon ligger på dödsbädden. Jag tycker om det upplägget. Breven ger författaren möjligheten att hålla berättelsen kortare men samtidigt personlig. Det här är inte någon ytlig berättelsen, snarare lyckas Bertell få till en fullödig historia på alla sätt genom att skriva koncentrerat och innehållsrikt. En konst i sig. Jag får tydliga bilder av bokens platser, känner med människorna, följer dem på deras resa från unga till vuxna, från drömmar och hopp till krass verklighet och överlevnad. Här ryms så mycket och jag tycker mycket om Bertells sätt att skriva och bygga upp denna berättelse. Hoppas det kommer fler pärlor från henne framöver!

7 juli 2018

kvartalsrapport

Bildresultat för books

Det är lite sommarlunk här på bloggen som ni säkert har märkt. Det blir inte så mycket läst och lyssnat just nu och då blir det inte heller så mycket bloggat. Jag har långt till semester (mitten av augusti) så jag jobbar som vanligt och har fastnat hårt i Netflix-tittandet på kvällstid. Jag tror att jag behöver släppa de sista hyllvärmarna och ställa dem på bibliotekets bokbytarhylla eftersom de inte lockar mig alls och det gör förstås att jag läser ännu mindre. Får nog bli ett besök på någon bokhandel i veckan för att köpa lite läsning som lockar precis nu.

Sommarlunken till trots så har ju årets andra kvartal passerat och då är det dags för en kvartalsrapport. Totalt blev det 20 böcker lästa under april till juni (jämn och fin siffra!). Ett helt normalt antal böcker för min del. Av de 20 lästa böckerna var 6 st rec.ex. Tack alla förlag för böckerna ni skickar till mig!

Genremässigt är det en överraskande stor spridning för att vara mig. Förra kvartalet fanns bara romaner och deckare/spänning representerade men nu ser det ut så här vad gäller genrer:

Romaner: 8 st
Deckare/spänning: 8 st
Dagbok: 1 st
Ungdom/YA: 1 st
Novellsamling: 1 st
Fakta (populärvetenskap): 1 st

Gissa vad? När det kommer till format är allt som vanligt. Ljudböcker i topp!
Ljudbok: 12 st
Inbundet: 7 st
Pocket: 1 st

Länder där böckerna utspelar sig
Sverige: 10 st
Norge: 1 st
Danmark: 1 st
Storbritannien: 1 st
Irland: 1 st
Frankrike: 1 st
Nederländerna: 1 st
Marocko: 1 st
USA: 1 st
Sydkorea: 1 st
Olika: 1 st

Riktigt nöjd med den spridningen faktiskt! Tio böcker som utspelar sig i Sverige förvisso, men lika  många som har handlingen förlagd till andra länder i världen. Kul!

Kvartalets bästa läsning då? Jo, det är dessa böcker:
Bästa roman: Vegetarian av Han Kang och Trädet och vinrankan av Dola de Jong
Bästa deckare/spänning: Kåda av Ane Riel

Vegetarianen (pocket) Trädet och vinrankan (häftad) KÃ¥da (inbunden)

____________________________________________
April - juni
20 Nocturner av Kazuo Ishiguro
21 Täcknamn: Hilde av Kjell Ola Dahl
22 Och bilen går bra? av Niklas Källner
23 Dolt i mörker av Elly Griffiths
24 Kärlekens fyra årstider av Grégoire Delacourt
25 Den stora utställningen av Marie Hermanson
26 När dykaren lämnar sina kläder av Vendela Vida
27 Och fågeln flög fritt för att uppsöka sin bur : brev och bilder av Lars Lerin
28 I egna händer av Cecilia Sahlström
29 Trädet och vinrankan av Dola de Jong
30 Änglabarnet av Gustafson & Kant
31 Härifrån till Kim av Bernt Danielsson
32 Bara du av Ninni Schulman
33 Det goda folket av Hannah Kent
34 Singöspionen av Gustafson & Kant
35 Kvinnan i fönstret av A J Finn
36 Det stora dejtingäventyret av Max Schüllerqvist
37 Kåda av Ane Riel
38 Ditt liv och mitt av Majgull Axelsson
39 Vegetarianen av Han Kang

3 juli 2018

från A till Ö - bokstaven Q


Dags för en av språkets mer ovanliga bokstäver i veckans Från A till Ö!

Q – Quagga. En bok som dog ut snabbt.
Quaggan dog ut under senare halvan av 1800-talet. Vilken bok känner du var hypad under en kort period, men sedan glömdes bort.

För några år sedan kom uppföljaren till Harper Lees moderna klassiker Dödssynden (To kill a Mockingbird). Ställ ut en väktare heter uppföljaren och jag tycker nog att intresset för den dog ut rätt snabbt. Jag har inte läst den och kommer nog inte heller att göra det - omdömena var väl inte direkt översvallande. Dödssynden skulle jag dock kunna tänka mig att läsa om. Minns den som en mycket stark och läsvärd bok.

 Ställ ut en väktare (pocket)

2 juli 2018

erotiskt skrivande för ensamma änkor

Erotiskt skrivande för ensamma änkor (inbunden)

"Nikki har ägnat större delen av sitt liv åt att distansera sig från det traditionella sikhiska samfund där hon vuxit upp, i västra London. När hennes pappa plötsligt går bort får familjen det svårt ekonomiskt och för att dryga ut familjekassan tar Nikki ett jobb som lärare i kreativt skrivande.

Drömmen om att diskutera litterära texter med andra skribenter grusas snabbt när det visar sig att huvuddelen av klassen består av änkor med bakgrund i Punjab. Kvinnor som har levt sina liv i skuggan av männen i familjen. De är till största delen analfabeter, och det finns inte en chans att Nikki kan hjälpa dem att utveckla skrivandet, snarare lära dem alfabetet. Men när en av kvinnorna en dag hittar en erotisk bok och högläser ur den tänds en gnista hos änkorna. Nikki märker snart att under deras traditionellt klädda yttre finns en längtan att få uttrycka sina egna innersta, mest förbjudna tankar.

När fler och fler vill ansluta sig till kursen blir det allt svårare för Nikki att se till så att inget läcker utanför klassrummets väggar. För kommer deras berättelser ut i samfundet riskerar de förödande konsekvenser." (Från Bokus)

Erotiskt skrivande för ensamma änkor av Balli Kaur Jaswal handlar om många olika saker. Dels är det identitet och var man hör hemma, dels är det kvinnors rätt att uttrycka sig. Men här finns också heder, arrangerade äktenskap, krockar mellan generationer, sedlighetspoliser och förstås en hel del erotiska berättelser. Minus erotik är allt dessa ämnen som engagerar mig, men här blir det liksom en röra av allt. Jag tänker att det beror på att författaren verkligen vill skildra ett samhälle som det är - komplext och mångfasetterat - men för mig drunknar berättelsen lite i sig själv på grund av detta. Nikki blir dessutom den identitetssökande unga kvinnan samtidigt som hon till viss del blir som en slags detektiv då hon skall försöka ta reda på vad det är som egentligen en av församlingens unga kvinnor. Det blir för mycket för min smak.

Nja, det här är lättsam läsning som inte når hela vägen fram enligt mig. Trots det skulle jag nog ändå kunna tänka mig att läsa fler böcker här för jag anar en äkthet som kanske kan komma bättre till sin rätt i en annan bok.