25 feb. 2015

en blodig kniv var allt jag fick med mig hem

Idag var jag, å jobbets vägnar, på Chalmers, detta civilingenjörernas förlovade land. Kul att ha varit där på ett besök och fått information om utbildningarna, men jag kan helt ärligt säga att något ingenjörsämne är jag inte. Inte heller bor i mig någon slumrande arkitekt, även om det i så fall lockar lite mer. 

Väl utsläppt från Chalmers, smet jag in på en bokhandel. Jag menar, man måste ju renas från all matematik och tal om installationsteknik (vad är det ens???). Dessutom är det ju bokrean. Och bokrean, ja den får mig ju inte att shoppa loss direkt. Men ... det finns ju Pocketshop också!

Inköp bokrean:


Inköp Pocketshop:


Jag säger inget mer än att pocketutbudet lockar mig mer än bokrean och dessutom är pocket det format jag föredrar så ... Bokrean - Pocketshop 0 - 1.

23 feb. 2015

det försvunna barnet

Det försvunna barnet (häftad)

Ibland vet jag inte om det är en novell eller en roman jag läser, men det kanske inte spelar så stor roll egentligen? Berättelsens innehåll är ju ändå det viktigaste, inte formen. Allan Guthries Det försvunna barnet är en snabbläst thriller för unga vuxna, men Guthrie lyckas skruva till berättelsen oväntat mycket och därför dyker tanken "novell?" upp i mitt huvud.

Vi möter polisen Frank Collins som behöver ett viktigt fall för att komma vidare i sin karriär, annars överväger han att sluta som polis. I bokens inledning får han äntligen ett sådant fall - en sjuårig pojke har försvunnit och kidnappning är det polisen misstänker. Det skall dock visa sig att det här fallet blir något helt annat än ett vanligt kidnappningsdrama och jag måste erkänna att även jag blir lite förvånad över hur saker och ting utvecklar sig.

Det här är en bok utmärkt för läsning i grupp så jag hojtar lite extra till alla lärare som är sugna på en thriller som bara tar ett par lektioner för eleverna att läsa och sedan kan ni fördjupa er i några genretypiska drag, ha intressanta boksamtal och på köpet mäta lite läsförståelse. Se där, jag har inte helt glömt mitt liv som lärare än! (Men, jag är mer än nöjd med att ha lämnat den professionen bakom mig om nu någon trodde att det där var ett uttryck för saknad. :))

22 feb. 2015

gubbe och katt - en kärlekshistoria

Jag har försökt mig på lite alla möjliga böcker, både ljudböcker och vanliga, men med huvudet tungt av förkylning har inget lockat. Tur då att det finns små korta ljudböcker som varar bara någon enstaka timme och sprider lite trivsel.

Gubbe och katt : en kärlekshistoria (mp3-bok)

Gubbe och katt av Nils Uddenberg handlar om när den pensionerad psykiatern Uddenberg blir med katt. Det påminner en del om hur det blev för en viss fiktiv kattmotståndare vid namn Ove - det bara händer. Uddenberg och hans fru har inga planer på att skaffa vare sig katt eller något annat husdjur eftersom de har en livsstil som inte passar med den typen av ansvar. Men, så är den lilla kissen plötsligt där en morgon och den ger sig inte av, särskilt inte efter att det börjar ställas ut mat till den. Katten blir sakta en del av Uddenbergs vardag och han och frun börjar snart fråga sig vart kissen är när den inte synts till på ett tag. Det är mycket värme, lite torr humor och en del filosoferande kring vad en katt kan tänkas känna inför sina nya livssituation hemma hos Uddenbergs. Vad katten känner kan vi ju aldrig vet, men att gubben hjärta smälter, det vet vi i alla fall. Att det är en fin liten bok vet jag också.

21 feb. 2015

får man ha koskälla hemma i tv-soffan?

Bildresultat för skidvm falun Fullt med svenska fans längs skiathlonspåren.

Böcker i all ära, men jag har ju andra intressen också, som att titta på skidåkning. Nu är det VM i Falun, i mina hemtrakter, så nu får läsningen stå tillbaka och istället hejar jag på våra svenska skidlöpare hemma i tv-soffan. Smått grön av avund är jag på min lillebror som kommer att vara på plats i Falun på herrarnas stafett. Vem vill inte stå i mördarbacken och heja frenetiskt, liksom! Med en koskälla i handen! Gissar att grannarna här hemma i lyhörda huset inte skulle uppskatta om jag skaffade koskälla och tuta och gick all in i hejandet! :)

Hittills ett svenskt silver i sprint och ett svenskt brons i skiathlon - vilken start på detta hemma-VM!


Silver: Stina Nilsson

Foto: Nils Petter Nilsson
Brons: Charlotte Kalla

19 feb. 2015

tedrickande är aldrig ett bra tecken

Jag är en kaffedrickare. Bara när jag är riktigt förkyld dricker jag te, för det lenar bättre i halsen. Idag på lunchen inhandlades tepåsar. Ni förstår vad det betyder. Allt är februaris fel. Varför finns ens februari? 


18 feb. 2015

de osynliga

De osynliga (inbunden)

Vissa böcker är vackert och finstämt skrivna, och även om det kanske är en klyschig beskrivning, måste man ändå säga det om Roy Jacobsens De osynliga. Men, tro nu inte att detta är en klyschig bok för det är den långtifrån. Snarare är den något alldeles särskilt.

I De osynliga är en familj på ön Barrøy, beläget långt norrut på den norska kusten, centrum i berättelsen och den viktigaste familjemedlem är Ingrid som vi får följa under uppväxten. Det är början av 1900-talet och kunskaper om hushållet är nödvändiga och detsamma gäller kunskaper om naturen och hur man lever med den som en ständig följeslagare.

Det är just det sista som gör boken så speciell. Vind, väder, årstider - familjen måste ständigt förhålla sig till det. Se till att huset står kvar över vintern, finna sig i att havet inte alltid tillåter överfart. Det går inte att separerar människorna från naturen och det är på något vis både rogivande och främmande att läsa om. I ett hyreshus av tegel mitt i en stad behöver jag sällan förhålla mig till naturen på det sättet. Jag kan välja eller välja bort naturen och stänga dörren om vädrets härjningar. Därför blir det något sällsamt över denna bok och jag njuter av att läsa den.

Men, med det sagt, måste jag tillstå att människorna i sig inte intresserar mig särskilt mycket. Inte ens Ingrid. Det är människorna i relation till sin boendemiljö som fångar mig. Men, det är väl inte helt fel det heller och det gör att jag får en annorlunda läsupplevelse. Gott nog!

(Rec.ex från Norstedts)

14 feb. 2015

#bokryggspoesimedkulturkollo

Hela lördagen kommer ni att kunna läsa en massa härlig bokryggspoesi bland oss bokbloggare, både på våra bloggar och på twitter och instagram. Det är (förstås!) Kulturkollo som dragit ingång denna roliga poesistafett och vill du se vilka som är med och vilka tider deras bidrag publiceras så kika in på Kulturkollo

Mitt utbud av bokryggar är för tillfället en aning begränsat, men jag lyckades i alla fall knåpa ihop ett tvåstrofigt litet poesistycke, så ... enjoy!



Här är jag nu
Han är tillbaka
Ge mig kolera

Mannen som glömde sin fru
Han är tillbaka
Allt går sönder

12 feb. 2015

I mustasche you some questions

Det tycks vara enkätsäsong i bokbloggosfären och jag som är gillar att svara på frågor hänger såklart på när Lotten taggar mig i I mustache you some questions.

mustache

Four names that people call me (other then my real name)
Dotter 
Syster 
Faster
Moster

Four jobs I have had
Jobbat på bondgård - mjölkat, mockat och utfordrat kor. Kan vara mitt bästa jobb!
Juniorgruppsledare i Svenska kyrkan - pysslat och fått betalt för det alltså!
Kyrkogårdsarbetare - attans vad brun man blev av utomhusarbete!
Lärare - yrket jag utbildade mig till och som jag nu lämnat

Four movies I would/have watched more than ones
Mitt Afrika - min absoluta favoritfilm! Sett den säkert tjugo gånger
Landstormens lilla lotta - jodå, jag har sett många svartvita gamla filmer och faktiskt gillat dem! 
Bridget Jones dagbok - den visas ju typ alltid så den är svår att undvika
Ivanhoe - ingen nyårsdag utan Ivanhoe! 

Four books I would recommend
Ojojoj! Det här blir ju svårt! Tar helt enkelt de första fyra jag kommer på.

Medan mörkret faller av Anna Lihammer - svensk deckare om angeläget ämne
Förvandlingen av Franz Kafka - klassiker om Gregor Samsa som förvandlas till en skalbagge.
Hägring 38 av Kjell Westö - Helsingfors 1938. Sår från ett krig som inte läkt och ett nytt krig som rycker närmare.
Fortfarande Alice av Lisa Genova - vacker roman om en kvinna som drabbas av alzheimers.

Four places I have lived
Ludvika - huvudsaklig uppväxtort
Karlstad - min flytta-hemifrån-och-börja-studera-ort
Sandviken - min bli-sambo-ort
Växjö - staden jag bott längst i som vuxen

Four places I have been
Hammamet (Tunisien)
Wien (Österrike)
Berlin (Tyskland)
Alanya (Turkiet)

Four places I'd rather be right now
I ett badkar med massor av skum
Hos mina vänner
Någonstans där det är 22 grader varmt och med en stilla bris genom träden.
På ett riktigt rofyllt spa

Four of my favourite foods
Pasta med bacon
Pizza, helst en Calzone
Mammas köttbullar med brunsås
Korv stroganoff

Ni förstår vilken gourmet jag är! 

Four tv-shows that I watch
På spåret - tävlar mot lillebror
New girl - skönt med hjärndöd komedi ibland
Grantchester - ny trivsam brittisk deckarbekantskap
Downton Abbey - dramaserie av högsta klass!


Four things I'm looking forward to this year
Nytt jobb (igen) eftersom mitt nuvarande slutar i juni.
Ny eller nygammal bostadsort eftersom nytt jobb kommer att innebär just detta.
Nya litterära bekantskaper i form av oupptäckta författare 
Att åka till Wien om jag törs boka en resa och resa alldeles ensam. Återstår att se! 

Four things I am always saying
Herregud
Jag menar ...
Det är ju inte klokt 
Alltså, ...

Four people I tag
Har alldeles för dålig koll på vilka som gjort och inte gjort denna enkät så jag taggar alla som vill! 

hjärta av jazz

Hjärta av jazz (pocket)

Visst blir man lite swing-sugen bara av omslaget på Sara Lövestams Hjärta av jazz! Och då är jazz verkligen inte musik för mina öron! :)

Först blir jag också lite skeptisk när jag börjar läsa boken. Povel Ramel. "Herregud, kommer hela boken att krylla av Povel Ramel-låtar? Jag står inte ut!". Ja, jag vet att han är något av en mästare på finurliga sångtexter, men jag orkar liksom inte med hans musik. Undantaget Gräsänkling Blues, den har något visst. Men, nu är det ju Lövestam vi pratar om, Fattar inte ens varför jag kände mig orolig. Hon tycks kunna ta sig an vilket ämne och vilka karaktärer som helst och skriva en alldeles förträfflig bok om dem. Hjärta av jazz är inget undantag. Povel hamnar snabbt i bakgrunden och fram träder istället Steffi och Alvar. Tur är väl det!

Steffi, femton år, har det tufft i skolan och blir mobbad. Främst är det ett gäng tjejer med den sedvanliga ledaren som gör livet surt för henne och kallar henne för horunge och påstår att Steffi luktar illa. För att må lite bättre lyssnar Steffi på Povel i sin mp3-spelare och fnissar åt hans roliga texter. Hon spelar också bas och övar flitigt på att kunna spela walking bass till de gamla låtarna. När Steffi går på vägen genom det lilla värmländska samhället där hon bor passerar hon ålderdomshemmet och hör en dag välbekant musik strömma ut från ett av fönstren. Det är så hon träffar Alvar. Den gamla mannen på ålderdomshemmet blir hennes vän och i hans rum får Steffi ta del av hans berättelse om en tid då Nalen i Stockholm var platsen man skulle synas på och platsen man skulle spela på om var musiker. Alvar och Steffis liv möts, blandas med varandras och förenas av kärleken till musiken. Det blir en vänskap som är sällsamt fin att läsa om och en vänskap som skall stärka dem båda, om än på olika sätt.

Lövestam är som vanligt läsvärd och jag längtar redan efter hennes nästa roman, men under tiden kan jag ju passa på att läsa Tillbaka till henne som det av någon anledning aldrig blivit av att jag läst. Eller ja, varför ljuga. Ni vet ju att jag har tegelstensfobi. Antalet sidor har skrämt bort mig från den.

9 feb. 2015

nominera din favorit!



Ni har väl inte missat att det är dags att nominera till Massolit Book Blog Award 2015?

Fram till 13 februari kl. 12.00  kan alla som vill nominera i klasserna Årets bokblogg, Årets nischade bokblogg och Årets bokbloggsinlägg.

Passa på och nominera din favoritblogg!

nathalie - en delikat historia

Nathalie : en delikat historia (ljudbok)

Många ljudböcker är långa, ofta över tio timmar. Därför är det skönt att varva med någon lite kortare ibland. Nathalie - en delikat historia av David Foenkinos är just en sådan med sina knappa sex timmar och dessutom är det en söt historia som var trivsam att lyssna på. Mestadels lyssnade jag på tåg till och från Skåne och på tåg är det skönt med något som inte är alltför djupt och koncentrationskrävande, tycker jag. Tågresor är avkoppling, i alla fall för mig.

Nathalie har hittat sin stora kärlek i Francois, de gifter sig och lever lyckliga tills Francois oväntat dör efter bara något års äktenskap. Nathalie sörjer sin stora kärlek och tror sig aldrig vara redo att finna kärlek igen. In i berättelsen träder då svensken Markus, och här måste jag erkänna att det är rätt kul att få en bild av hur en fransman, i detta fall författaren Foenkinos, ser på svenskar. Det blir några småleende.

Ni kan räkna ut vad som händer. Nathalie är en litterär bagatell och ett trivsamt tidsfördriv. Den förändrar inte världen, den är snart glömd, men det var trevligt för stunden. Jag har inte sett filmen, men tänker att den kan säkert beskrivas med samma ord och jag skulle säkert inte ha något emot att se den en söndagseftermiddag. De små bagatellerna är trevliga i alla sin enkelhet och en söt historia som sprider lite värme är fint att lyssna till eller läsa så där med jämna mellanrum.

8 feb. 2015

välbehövlig läsro



Idag var det i Finland dagen för Läsro och jag och många andra svenska bokbloggare anammade konceptet som är en del av Bokens år i vårt östra grannland. Bra initiativ är nationsöverskridande! För mig blev det något av ett nytändning i läsandet. Det har blivit för mycket Netflix och ljudbok på sistone och för lite läsning och jag har nog saknat läsningen mer än jag trott. Den här dagen var precis vad jag behövde!


Läsro pass 1: Njöt av frukostsmoothie och kaffe och läste ut Hjärta av jazz av Sara Lövestam. Ett par riktigt trivsamma timmar!


Läsro pass 2: Eftermiddagskaffe är ett måste och eftersom Lövestams bok var utläst gav jag mig i kast med Mira och Irma - Den andra kvinnan av Sabine Gruber. Den har börjat bra!

(Det här med färgtemat var inget jag planerade, böckerna råkar bara ha likartad färg som Läsro-loggan. Jag lovar!)

Vad läste ni denna Läsro-dag?

7 feb. 2015

vårlängtan - enkäten



Vårlängtan är en enkät som vandrar runt bland bokbloggare just nu och när Lottens bokblogg taggar alla som känner för att besvara enkäten hänger jag förstås på. Inte minst för att dagens solsken får det att kännas lite som vår.

1. Vilket vårtecken längtar du mest efter?
Det är kanske inget vårtecken i sig, men jag gillar själva växlingen av årstider. Hur en årstid sakta går över i en annan och hur man liksom alltid inväntar nästa årstid när den börjar göra sig påmind. Vackraste tiden på våren tycker jag vitsippornas tid är. Det är en så vacker blomma i all sin enkelhet.

2. Ett annat säkert vårtecken är när bokrean startar i slutet av februari. Har du någon särskild bok du som du hoppas ska finnas till fyndpris på årets rea?
Det är ett antal år sedan bokrean engagerade mig. Nu blir det mest att jag går en vända under någon av dagarna, men det är inte alltid jag köper något. Vi får se hur det blir i år, kanske kommer det att finnas ovanligt mycket lockande.

3. Våren bjuder också på många nya böcker. Har du någon/några som du längtar extra mycket efter?
Jag ser fram emot att läsa De osynliga av Roy Jacobsen (har den som e-bok) och så är jag nyfiken på en hel rad andra, t ex Store bror av Lionel Shriver och Rosa Candida av Audur Ava Olafsdottir.

4. Finns det någon författare som du önskar (men inte vet om det är aktuellt) ska komma med en ny bok/uppföljare i vår eller senare under året?
Törs man hoppas att Linn Ullmann snart kommer med ny bok? Hoppas! Annars är det alltid kul när Anne Tyler kommer med nytt och det gör hon i vår/sommar - Den blå tråden heter boken och jag kommer definitivt att läsa den. Tyler är en favorit!

5. Många tycker att det är roligt att uppdatera garderoben när våren kommer med t ex en ny jacka eller nya skor. Är du på jakt efter något särskilt vårplagg?
Klädshopping är ju bara så tråkigt och jag tror faktiskt inte bara det beror på min stora storlek. Jag blir som ett gnälligt barn i provhytter av ren tristess (därför handlar jag för det mesta ensam). Beställa hem är ett bekvämt alternativ, men jag är verkligen inte särskilt intresserad av mode och kläder. Nya skor är nog ett måste ... Usch, ja!

6. Finns det någon särskild debutant du ser fram extra mycket emot att läsa i vår, eller alternativt någon författare som för första gången översätts till svenska?
Har lite dålig koll på vilka böcker jag är nyfiken på ur vårens utgivning som är skrivna av debutanter, men Den första lögnen av Sara Larsson som jag läste ut för bara några dagar sedan är en debut i spänningsgenren och jag gillade den.

7. Det kommer också många nya pocketböcker i vår. Är det några särskilda titlar du väntat på ska komma i pocket?
Pocket är ju något av ett favoritformat för mig, men när olika böcker kommer i pocketformat har jag aldrig koll på. Det är nog för att jag typ aldrig planerar pocketinköp. Blir mest att jag går runt i bokhandeln eller surfar runt på någon nätbokhandel och köper det som lockar just då. Lite som litterärt smågodisshoppande! :)

8. Sist men inte minst, det är ju inte vår än och även vintern har ju sina positiva sidor. Berätta vad du tycker bäst om med vintern!
Jag tycker om lugnt som (höst och) vinter för med sig. Ibland tycker jag människor blir så stirriga av våren och sommaren och det finns så många idéer om hur man måste bete sig då (Är du inne när solen skiner?!?!). Vintern är lite som en frizon. Passar mig fint! Dessutom är snö vackert och jag har verkligen saknat snön detta år, även om vi nu har ett tunt lager vitt på backen. Äntligen!

3 feb. 2015

den första lögnen

Den första lögnen (e-bok)

Oscar, Jonas och Rikard är på Gotland sommaren 1997. Det blir fest och under natten utsätter de skolkamraten Josefins för en gruppvåldtäkt. De frias alla tre eftersom det inte kunde ställas utom allt tvivel att Josefin verkligen varit emot det som hände. Tretton år senare har Oscar avslutat sin fotbollskarriär och försöker etablera sig som föreläsare. För Jonas har också livet artat sig väl, men Rikard har hamnat snett som en följd av alkohol och narkotika. Oscar är gift med Veronica och har två barn, men särskilt intresserad av familjelivet är han väl inte, vilket framkommer tydligt på en semesterresa till Thailand där en natt med en prostituerad slutar riktigt illa. Jonas lever med Mia som är genusforskare på universitetet och de har ett barn tillsammans. Rikard håller till i förorterna i en ostädad lägenhet. De tre har inte träffats på många år, men när ett foto från natten i Visby och mystiska anonyma sms börjar dyka upp måste de träffas och försöka rädda sitt eget skinn än en gång. De kämpar dock mot någon som hela tiden tycks ligga steget för dem, någon som vill hämnas för det som hände den där natten 1997.

Sara Larssons debut Den första lögnen är en spänningsroman utan poliskommissarier och polisutredningar. Det är en roman där de tre förövarna får alldeles egna röster och alldeles egna historier. Där de ljuger såväl kollektivt som enskilt. Det är också en roman som vågar ta våldtäktsfrågan på allvar och som visar hur rättsväsendet på många sätt skyddar förövarna mer än offren. Det är dock inte bara rättsväsendet. I skolans korridorer under höstterminen viskas det om Josefin och hon blir kallade både det ena och det andra. Som att hon varit med på det. Vi vet att detta tyvärr händer även i verkligheten och det gör boken så angelägen. Det återkommer på flera ställen i boken att våldtäkt inte ses som något alltför allvarligt, Kanske kan det förklaras med att de var unga, kanske tyckte Josefin om tuffa tag, hon var ju faktiskt inte oskuld.

Det är på många sätt en skickligt vävd berättelse som behärskar de skilda karaktärernas olika perspektiv, även Mia och Veronica för egna röster, samtidigt som tidshoppen mellan 1997 och 2010 hanteras föredömligt väl. Det är flyt genom hela boken trots att den är så pass detaljrik och för att vara en spänningsroman har ett lågt berättartempo. Jag gillar detta. Inget slarvas bort, som läsare blir jag både underhållen och uppmanad att tänka efter och ifrågasätta hur både rättsväsende och medborgare ser på sexuella övergrepp. Läs Sara Larsson i vår. Det är väl spenderad tid.

(Rec.ex från Norstedts)

2 feb. 2015

spänning a la griffiths och blædel

Jag börjar nästan bli orolig för att mitt ljudbokslyssnande kommer att konkurrera ut mitt läsande av "vanliga" böcker. Börjar tro att jag blivit alldeles för bekväm i min bokkonsumtion och tycker att det är lite väl trivsamt att någon läser upp boken för mig istället för att jag själv läser den. Men, kanske kan jag skylla på vintern? Det är ju något av en svensk klassiker att skylla på vädret. :)

En orolig grav - Elly Griffiths

I den femte boken om Ruth Galloway, En orolig grav, hamnar vi på ett universitet i Blackpool och där på historieinstitutionen verkar allt vara en aning rörigt och relationerna komplicerade. Ruth hamnar där som en följd av att en gammal studiekamrat blivit innebränd, men innan sin död hann han skicka ett brev till Ruth där han tror sig ha funnit kung Arthurs grav. Starka krafter samverkar för att det som bör hållas undan från det offentliga förblir undangömt.

Som berättelse i sig är jag inte så engagerad denna gång, trots en del samhällskritiska spår som borde ha fångat mig. Däremot tycker jag att Ruth är fullkomligt briljant i denna bok. Det är som om jag som läsare kommer henne ännu närmare och hon står upp för sig själv lite mer än tidigare och hanterar också situationen med Nelson på ett utmärkt sätt. Ruth vän (och ständige vapendragare) Caba har rollen som barnvakt och klarar det galant. men samtidigt har han också en gammal vän att bekymra sig för.

Dödsstigen (mp3-bok)

Dödsstigen är den andra boken av Sara Blædel som jag läser och jag gillar den danska kriminalinspektören Louise Rick! Kommer definitivt att läsa eller lyssna på fler böcker i den här serien.

Dödsstigen utspelar sig mestadels i Louise Ricks gamla hemtrakter i Hvalsø där en ung pojke försvinner. Det som först verkar vara ett enkelt ärende leder till att lik efter några unga kvinnor hittas och spåren leder till de asatroende i samhället. Jag tycker det blir en riktigt intressant historia om hur makt kan utövas i ett mindre samhälle och hur tro kan utnyttjas i helt andra syften än religiösa. Blædel ger oss en deckare som byggs upp, förtätas, intensifieras och som visar hur den som har andra motiv än tro kan manipulera ett helt litet samhälle. Samtidigt som Rick försöker lösa fallet med pojken, liken och få kläm på sunda och osunda delar av traktens asakult, får hon också möjlighet att undersöka närmare vad som egentligen hände hennes ungdomskärlek Klaus dog. Begick han verkligen självmord och vad var i så fall orsaken?

Jag gillade verkligen den här boken!