31 mars 2015

31 mars - att läsa i april

Jag har länge varit sugen på att läsa Lars Sunds bok Tre systrar och en berättare och nu i april är det nog dags!

Tre systrar och en berättare (inbunden)

Och med detta var bokutmaning mars avslutad! Kul har det varit, men lite skönt att få återgå till den vanliga blogglunken får jag väl erkänna att det också skall bli. Tack alla ni som tittat in och läst mina utmaningsinlägg! 

(Detta inlägg är en del av Bokutmaning mars)

30 mars 2015

god jul

Jo, jag vet att det snart är glad påsk som gäller, men kan man se en massa amerikanska sitcoms som firar jul lite när som helst på årets så kan man väl lyssna på en bok om julbestyr så här strax före påsk tänkte jag.

God jul : en berättelse (ljudbok)

Och vilken bok det är sen! Jonas Karlsson är verkligen fullkomligt briljant, både som författare av boken God jul - en berättelse och som uppläsare av den. Jag satt på bussen och småskrattade mest hela tiden (och fick en och annan blick från medpassagerarna ...).

I ett kommunhus någonstans i Sverige, mitt i planer på nedskärningar och eventuella varsel, planeras det för någon form av julhälsning till kommunens invånare. Det får helst inte kosta något, och i vilket fall inte spräcka den minimala budgeten. Idéer kastas fram och när så slutligen en av dem antas, visar det sig vara mycket svårare att genomför än väntat. De anställda på kommunhuset är inte helt med på noterna och det sprids konspiratoriska rykten och samarbetsvilja är inte heller på topp, särskilt inte på fritidsförvaltningen där Gunvald i det närmsta förklarar krig mot projektet.

Läs den, lyssna på den, skratta åt träffsäkerheten i personregistret och kontorslivets känsla för drama! Jag kommer garanterat att lyssna på den igen lagom till jul!

30 mars - mitt bästa boktips

Jag heter inte Miriam (pocket)   

Det finns ju hur många böcker som helst att tipsa om, men har du inte läst Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson så rekommenderar jag den varmt. En av förra årets absolut bästa böcker.

(Detta inlägg är en del av Bokutmaning mars)

29 mars 2015

lycke

Lycke (inbunden)

Åttaåriga Lycke ska på tennisträning en regnig vardagskväll i maj, men försvinner utanför Kungliga Tennishallen i Stockholm. Ellen Tamm, kriminalreporter på TV4, får i uppdrag av sin chef, och före detta pojkvän, att bevaka polisens arbete med fallet. Eller rättare sagt, chefen vill att det skall bli ett fall. Han vill att kanalen är först med nyheten om den försvunna åttaåringen, han vill att de skapar nyheten helt enkelt. Ellen blir i det närmsta besatt av fallet och att det har sin förklaring i något som hänt i hennes egen barndom förstår man som läsare tidigt. Samtidigt som Ellen försöker hålla sig uppdaterad om hur polisen hanterar fallet via sin källa inom kåren, bedriver hon egna efterforskningar och funderar mycket på varför föräldrarna till Lycke beter sig underligt. Det är något som inte stämmer.

Det här är en enkel och snabbläst deckare av den modell vi mött tidigare i den svenska deckargenren och jag tycker det finns en del likheter med de böcker som t ex Sofie Sarenbrant skrivit. Som ren underhållning fungerar den rätt väl, men jag hade gärna sett en lite tajtare berättelse som samtidigt hade gett mer bakgrund till Lyckes situation och som hade gett föräldrarna mer liv. Karaktärerna förblir lite för platta för min smak. Den vi får lära känna mest är Ellen och att hon har ett mörker inom sig är tydligt och vart det kommer ifrån får vi veta bit för bit under berättelsens gång. Vi får också veta att hon är överklass och uppvuxen på herresätet Örelo. Jag tycker väl inte att Bley reder ut det spåret särskilt väl. Det finns inget i Ellens beteende som tyder på att hon är överklass, och för mig är det viktigare än att karaktären får en flott adress.

Jag kan tänka mig att läsa fler böcker om Ellen Tamm men då önskar jag ett genomarbetat personregister och faktiskt även en mer genomarbetad berättelse som inte lämnar mig med så många varför-frågor som denna gör. Jag ger Mikaela Bleys debut Lycke ett godkänt, men kräver mer i nästkommande bok om jag skall fortsätta läsa serien.

(Rec.ex från Lind & co)

29 mars - boktitelpoesi


Pojkarna
Män ur mörkret
Glöm inte att låsa

(Detta inlägg är en del av Bokutmaning mars)

28 mars 2015

expeditionen - min kärlekshistoria

Expeditionen : min kärlekshistoria (mp3-bok)

Visst är det en kärlekshistoria mellan Bea Uusma och Andréexpeditionen! Det är också det som gör ljudboken till en fin lyssningsupplevelse. Jag kan höra Uusmas engagemang i hennes uppläsning och det är ett stort plus. Personligen är jag inte så hemskt intresserad av expeditionen och när jag besökte museet i Gränna för några år sedan gick jag igenom det väldigt snabbt. Men, trots mitt egna svala intresse är det som alltid roligt att lyssna till någon som verkligen nördat ner sig i ett ämne. Uusma älskar verkligen jakten på att få redan på vad som hände expeditionsmedlemmarna! Det är svårt att inte dras med i jakten som lyssnare.

Ni som läst Expeditionen - Min kärlekshistoria vet att den innehåller illustrerande bildmaterial och det har de löst finurligt i ljudboksversionen genom att det finns en internetsida där jag som lyssnare kan ta del av bildmaterialet. Det funkar riktigt bra faktiskt, så ett tack till den som kom på den lösningen!

28 mars - min bokhylla

... kan jag tyvärr inte fota eftersom den befinner sig på annan ort, men jag har fyra Billy, silverfärgade, extra hyllplan förekommer i två av dem. Nu finns inte silverfärgade Billy kvar så vi får se hur jag löser det när det blir dags för ytterligare en hylla. Kanske blir det en helt annan lösning än trogna gamla Billy.

I brist på egen bokhyllebild får ni här istället en bild på IKEA:s nya solgula Billyhylla, mycket lockande så här på våren!

ikea_billy_sunnyside_inspiration_1
Bild från IKEA:s hemsida. 

(Detta inlägg är en del av Bokutmaning mars)

27 mars 2015

27 mars - karaktär jag känner igen mig i

När jag mår som allra bästa tycker jag att jag och tjuren Ferdinand har en mycket likartad inställning till tillvaro. Väljer därför honom som en karaktär jag känner igen mig i, men sätter mig hellre under en björk och bläddrar bland boksidorna än under en korkek och luktar på blommorna. Stångas gör jag numera också bara om jag blir stungen av något irriterande.



(Detta inlägg är en del av Bokutmaning mars)

26 mars 2015

26 mars - bok jag aldrig ska läsa

Femtio nyanser av honom (häftad)   

Jag tänker inte ens kommentera utan säger bara att den kommer aldrig att bli läst och jag kommer heller aldrig att se filmen. Finns gränser för allt i bloggbohemens liv. :)

(Detta inlägg är en del av Bokutmaning mars)

25 mars 2015

25 mars - en biografi

Rikitikitavi (pocket)

Fantastisk skildring av ett liv (so far), en karriär, en människa och av passion men också en skildring av Sverige genom några årtionden. Jag tokälskade Rikitikitavi

(Detta inlägg är en del av Bokutmaning mars)

en eller annan väg

En eller annan väg (inbunden)

Marissa är konstnärligt begåvad och dessutom något av ett geni, åtminstone enligt mamman. Marissa vill dock inte göra något av sin talang och drar i unga år utomlands och hör bara av sig med enstaka vykort. Kvar i Sverige hos mamma blir den sju år yngre systern Frida, en stillsammare personlighet utan storsysterns äventyrslusta. När boken börjar är Frida, nu sjutton år, ensam hemma i huset sedan några veckor medan mamman jobbar på annan ort. Dagarna förflyter i sommarlugn, inte mycket händer, tills en bil stannar utanför huset och plötsligt står Marissa där med sin italienske pojkvän Fabiano och en madonnastaty i trädgården. Lugnet byts mot en roadtrip, först till Osby och familj med bonsaiträd och ett väldigt fuktigt hem och sedan ut i Europa med Paris som slutmål.

Jag tycker om Sara Paborns bok En eller annan väg, på samma sätt som jag uppskattade hennes bok Släktfeber som jag läste för några somrar sedan. Hon skriver så lätt, men lyckas ändå skildra familjeband så skickligt. De två systrar vi möter i En eller annan väg är på något sätt fast i bilden av hur de skall vara. Den bild som andra och de själva gemensamt skapat och som kanske inte alltid stämmer med vilka de innerst inne är, eller har utvecklats till. Det är en fin skildring av ett systerskap som trots åldersskillnad och många år utan någon egentlig kontakt ändå på något sätt är självklart. I detta kan jag känna igen mig och kanske bidrar det till att jag tycker boken är så lättillgänglig.

Det här är inte en bok som förändrar världen, men den sprider en härlig känsla i kroppen under tiden läsningen varar och den har också ett visst drag av humor som får mig att le mellan varven. Jag hade en riktigt trevlig läslördag och rekommenderar boken till alla som är ute efter just det.

(Rec.ex från Brombergs)

24 mars 2015

min första blurb!

 Tills kärleken skiljer oss (pocket)


Plötsligt händer det! Jag är nästan onödigt glad över att denna blurb och känner att det är så kul att se att det står Bloggbohemen på baksidan av Anna Lönnqvists bok! 

Så ja, det här något av ett skrytinlägg, men ni får leva med det. :)

(Om någon vill veta hur hela mitt inlägg om boken löd så hittar ni det här).

24 mars - vad jag läser just nu


Svensk spänningsdebut med rec.datum om bara några dagar. Alltid kul med en debutant! 

(Detta inlägg är en del av Bokutmaning mars)

23 mars 2015

23 mars - en bestseller som jag hatar

  Män som hatar kvinnor (pocket)

Jag läste och fattade aldrig hypen. För mig kändes inte alls Män som hatar kvinnor eller karaktärerna särskilt nyskapande och jag hade svårt att förstå varför jag skulle imponeras så av Lisbeth Salander. Stark och smart kvinna som kämpar för att reda sig själv och är duktig på teknik. Skala bort kläder etc. så är det vad som är kvar. Det är inte unikt. Inte heller fann jag våldet eller skildringen av vissa män som ny. Verkligheten hade redan bjudit på många liknande skildringar, tyvärr. Jag fortsatte aldrig läsa del två och tre i milleniumtrilogin, men jag såg filmerna och låt mig säga att min åsikt inte ändrades.

(Detta inlägg är en del av Bokutmaning mars)

22 mars 2015

22 mars - en barnbok

Lilla syster Kanin eller berättelsen om den feta näktergalen (inbunden)   

Favoriten från barndomen. För alltid i mitt hjärta!

(Detta inlägg är en del av Bokutmaning mars)

21 mars 2015

21 mars - bok som fick mig att gråta

Jag kan inte påminna mig att jag någonsin börjat gråta under tiden jag läst en bok. Berörd kan jag bli, men gråta gör jag inte. Detsamma gäller faktiskt för film, med ett undantag - när dikten läses upp på begravningen i Fyra bröllop och en begravning. Men, bok och tårar. Nej. Faktum är att jag bara kan komma på en enda bok som fått mig att kämpa med tårarna och det är Ljus ljus ljus av Vilja-Tuulia Huotarinen.

Ljus ljus ljus (häftad)

(Detta inlägg är en del av Bokutmaning mars)

till min hemliga bokvän



Bokbytet som Boklusen håller i är full gång och vi har nu alla fått veta vem vi skall skicka ett hemligt bokpaket till. För att underlätta för min hemliga bokvän att fylla den gröna påsen kommer här ett gäng frågor och svar kopplade till bokbytet.

* Vilken genre håller du dig helst till då du läser?
Jag läser väldigt gärna det som i brist på annat kallas för vanliga romaner, gärna med socialrealistiska inslag eller lite udda karaktärer. Relationer är också intressant, särskilt om de inte fungerar.  Det blir också en och annan deckare, mest svenska.

* Favoritförfattare? (Har du alla titlar eller har du läst alla titlar; alltså, är det idé att skicka något av just den författaren..?)
Häromdagen nämnde jag att Anne Tyler är en favoritförfattare och av henne har jag en hel del böcker. Annars är jag rätt flexibel när det gäller författare, det är bokens innehåll som är det viktiga. Kan dock säga att författare som Jan Guillou och den typ av böcker han skriver går bort. Likaså Nora Roberts och all romance.

* Läser du på andra språk än svenska? Vilka?
Jag läser bara på svenska.

* Lyssnar du på böcker? Vilket format, i så fall?
Ja, jag lyssnar på en hel del böcker, men är väldigt petig med uppläsare, uppläsarens röstläge etc. Jag slutar lyssna på nästan lika många som jag faktiskt lyssnar klart på p g a uppläsaren. Använder mig enbart av Storytel i mitt ljudbokslyssnande.

* Samlar du på böcker av någon särskild författare?
Nej, det kan jag inte påstå att jag gör.

* Har du någonstans publicerat en lista över böcker som du har läst eller som du äger? I så fall, var?
Nej, jag har inga sådana listor, men ett bra tips är att söka i bloggen. Har jag skrivit om boken så har jag läst den för jag skriver om alla böcker jag läser ut.

* Vad är du ute efter, då du läser? (Bildning, äventyr, romantik, hjärngymnastik, nya erfarenheter..? Försök att berätta!)
Åh, det där är ju så olika, men mest är det nog att flytta sig till någon annans verklighet en stund. Det är ju så underbart befriande!

* Finns det någon genre eller författare som du undviker? Vilken?
Undviker all skräck för jag tycker inte om när det blir otäckt. Ovan nämnde jag romance och det står jag inte ut med. Sci-fi läser jag aldrig och fantasy har jag mycket svårt för.

* Finns det någon genre eller författare som du gärna vill prova på, men inte kommit dig för? Vilken?
Nej, egentligen inte, men kanske att jag lite för ofta undviker historiska romaner. Det måste ju finnas en massa läsvärt där som jag missar, tänker jag. Världslitteratur borde jag också bli bättre på.

* Vad gör du helst på fritiden?
Förutom läser då? :) Jag tittar en hel del på Netflix och då helst serier som danska Rita eller kanske något brittiskt kostymdrama som The Forsyte Saga. Går pliktskyldigt till gymmet ett par gånger i veckan, vilket blir mer en gång i veckan ... När möjlighet ges går jag gärna på något museum, går på teater eller kanske ser en fotoutställning. Jag är estetiskt obegåvad, så det är andra som får skapa och jag tar glatt del av deras kreativitet!

* Samlar du på något?
Nej, inget mer än böcker. Faktum är att rensa känna mer aktuellt än samla ...

* Favoritfärg?
Rosa och orange, men all färg utom svart och vitt går bra. Älskar färg! Färgstark och färgsprakande är väldigt fina ord om du frågar mig.

* Tv-serier som du uppskattar?
Bron, Downton Abbey, Drop Dead Diva, Big Bang Theory, I ondskans spår (österrikisk krimserie som sändes på svt nyligen). Sen gillar jag också att titta på SVT:s naturprogram på söndagskvällarna. Tant, jag vet, men djur är kul!

* Favoritfilm? Eller: vilken slags film gillar du bäst?
Jag är dålig på film och tittar inte så ofta på film. Drama är favoritgenren i alla fall.

* Föredrar du te eller kaffe? Vilken smak?
Kaffe, alltid kaffe! Flera gånger om dagen! Gärna lätt mörkrostat eller mörkrostat om vi pratar bryggkaffe. En latte slinker alltid ner om jag befinner mig på café.

* Vilket slags godis tycker du bäst om?
Choklad funkar alltid och lakrits likså, särskilt saltlakrits. Bilar, zoo, polly, djungelvrål, brio, polkagrisar - det mesta funkar som du förstår! Sötsaker är gott helt enkelt. Dock inte winegummi och godis som smakar körsbär.

* Något som du verkligen skulle avsky att få i ett paket?
Te vore inte kul eftersom jag inte dricker te. Är inte så förtjust i saker som doftar starkt. Jag undviker helst tegelstenar, böcker gör sig bäst runt 300 - 350 sidor tycker jag.

* Något som du verkligen skulle bli glad över att få i ett paket?
Det mesta tror jag. Det är ju ett paket och det är alltid kul med paket! :)

* Eventuella allergier eller födoämnesval (vegan, t.ex.)?
Känsligt mot äpplen så bäst att undvika allt äppelrelaterat. Äter inget som levt i vatten (inte för att jag nu tror att du tänkt skicka mig en påse räkor ...)

* Finns det några särskilda titlar som du letar efter och som du skulle bli riktigt glad över att få?
Nej, inte vad jag kan komma på.

* Vilka böcker har du olästa i bokhyllan? Som du ogärna vill få dubbelt av... 
Begärets nio växter av M Berwin
September av K Leandoer
Glöm inte att låsa av E Haynes
Män ut ur mörkret av H Östlund
Här är jag nu av K Campbell
Tidstjuven av S Sigurdardottir
Eunuckens gåta av J Goodwin
Norrlands svårmod av T Söderlind
Barnbruden av A Leastadius Larsson
Han är tillbaka av T Vermes
Två eller tre saker jag glömde berätta för dig av J C Oates
Vådan av att vara Skrake av K Westö
Joburg Blues av N Mohele
De små tingens gud av A Roy
Glasslottet av J Walls
Tre systrar och en berättare av L Sund
Det nakna ögat av Tawada
Kautokeino, en blodig kniv av L Pettersson

+  rec.exen som syns till höger på bloggen.

* Övrigt
Jag är barnsligt förtjust i nagellack!

20 mars 2015

20 mars - bok som fick mig att skratta

En man som heter Ove (ljudbok)

Det finns så många komiska situationer i En man som heter Ove, allt från den inledande scenen med datorn till clownincidenten på sjukhuset och jag fnissade glatt många gånger under tiden som jag lyssnade på Ove-boken.

(Detta inlägg är en del av Bokutmaning mars)

19 mars 2015

fyrtio dagar utan skugga

Fyrtio dagar utan skugga (mp3-bok)

En fransman bosatt i Stockholm skriver spänningsroman om Sapmi. Visst är det oväntat? Tillräckligt oväntat för att väcka mitt intresse i alla fall och tillräckligt för att jag skall lyssna igenom alla sjutton timmar det tog att ta sig från första till sista sidan i Fyrtio dagar utan skugga av Olivier Truc.

Som de flesta andra svenskar har jag mycket knapphändig kunskap om samer, samisk kultur och samiskt liv i vår samtid. Jag kan därför inte avgöra om det är en riktig bild som jag möts av i boken, men jag lär mig en del och hoppas att det skall vara i alla fall en hyfsat riktig bild som målas upp. Minus mord och andra hemskheter förstås. Samerna möts av hånfulla kommentarer av en del norrmän, men har samtidigt en egen kultur med egna sociala koder och spelregler. Det är som två kulturer som samsas med varandra i det stora och ödsliga landområde som kallas Sapmi.

Handlingen har ett antal olika spår. Det ena är Klemet och Nina som arbetar för den norska renpolisen som har ansvar för frågor och problem kopplade till rennäringen. De tillbringar en hel del tid på skoter som tar dem fram över vidda och besöker renägare i sina gumpier eller i deras hem. Utgångspunkten för dem är den lilla orten Kautokeino. Det är också centralpunkt för hela berättelsen och som jag förstår det en slags "huvudstad" i Sapmi. Berättelsen tar sin utgångspunkt i att en värdefull och sällsynt trumma som nyligen återlämnats till samerna stjäls från ett museum i Kautokeino och strax därefter hittas renägaren Mattis mördad och med både öronen bortskurna. Polisen och renpolisen inleder sina undersökningar men det är svårt att få någon information. Det är många som tiger och sluter sig.

Ett annat spår i berättelsen handlar om en tämligen obehaglig fransk geolog som befinner sig i området för att prospektera åt ett gruvföretag. Att han inte har rent mjöl i påsen anas tidigt och hans ständiga tankar på unga flickor gör honom rent äcklig.

Jag tyckte det var en annorlunda bok som utspelar sig i en annorlunda miljö. En berättelse om en landsdel vi inte möter så ofta i litteraturen och kanske är det också så att Trucs utländska perspektiv ger den en extra nerv. Dock är boken lite för lång. Sjutton timmar är lång tid att lyssna och ibland står berättelsen och stampar lite. Uppläsaren Andreas Utterhall gör här ett suveränt jobb och det är mycket tack vare honom som jag fortsätter att lyssna i de partier där det känns lite småsegt. När jag nått slutet på ljudboken är det lite skönt att den är slut, men samtidigt är jag också glad över att ha tagit del av den för det är en rätt komplex spänningsroman och med många personporträtt och naturskildringar som jag nästan aldrig mött tidigare.

19 mars - läsplats


Jag läser oftast i sängen. Ibland sitter jag i den inte alltför sköna fåtöljen, ibland blir soffan min läsplats, men flest timmar läsning blir det i sängen. Och ja, jag somnar alltid. Spelar ingen roll om det är morgon, middag eller kväll. Sömn och läsning - två av livets guldkanter! 

(Detta inlägg är en del av Bokutmaning mars)

18 mars 2015

18 mars - en bok med dåligt slut


Åh, jag vill inte säga pass, men jag kommer verkligen inte på någon bok med dåligt slut. Visst har jag läst en massa böcker med förutsägbara slut, onödigt abrupta slut, slut där det känns som att författaren bara är trött på sin egen bok - men jag kommer inte på en enda specifik titel. Ett icke-svar idag alltså.

(Detta inlägg är en del av Bokutmaning mars)

sanning med modifikation

Sanning med modifikation : Första fristående boken om Kouplan (inbunden)

Jag brukar älska Sara Lövestam men förr eller senare dyker det förstås i alla författarskap upp något som man känner lite mindre för. Sanning med modifikation är den första Lövestambok som lämnar mig lite snopen. Att det dessutom är tänkt att bli en hel serie gör mig inte heller direkt lyrisk. Snarare tänker jag "måtte hon fortsätta skriva annat också, och då menar jag inte grammatikböcker".

Sanning med modifikation har förstås vissa saker som jag gillar, det är ju ändå Lövestam. Huvudpersonen, och den som hela serien skall kretsa kring, är Kouplan. En tjugoåttaåring med ett utseenden som en fjortonåring. Dessutom är Kouplan privatdetektiv, vilket är ett mycket roligare yrkesval av författaren än polis.Till på köpet är Kouplan papperslös flykting från Iran och måste därför hålla låg profil och synas så lite som möjligt. Kul att en så udda person får ta plats i den svenska litteraturen! Jag gillar det! Men ... samtidigt känner jag inget för Kouplan. Det borde vara en person jag vill lära känna, följa, komma närmre, men det finns liksom inte riktigt där. På något sätt är jag klar med Kouplan redan efter en bok.

Fallet som vår privatdetektiv skall lösa handlar om ett barn, Julia, som försvunnit från sin mamma mitt bland alla andra som shoppade vid Globen den dagen. Julias mamma kan av olika skäl inte kontakta polisen och vänder sig därför till Kouplan. Fallet i sig blir rätt intressant och att allt inte står riktigt rätt till är underförstått.

Boken fungerar som underhållning för stunden. Det tar inte emot och gör inte ont, men samtidigt känner jag inte heller engagemanget och det vill jag gärna göra för att jag skall vilja läsa fler delar i en serie. Ett mediokert betyg på en bok av en författare som kan så mycket bättre.

Till sist ... omslaget. Boken förtjänar ett mycket bättre omslag för det här är inte lockande och om jag inte kände till Lövestam sedan tidigare skulle inte detta omslag hjälpa mig att hitta till hennes författarskap. Säger inget mer om det nu.

(Rec.ex från Piratförlaget)

17 mars 2015

17 mars - en kokbok

Jag tycker inte om att laga mat, men det finns ändå en och annan kokbok instoppad i ett skåp i köket i mitt egentliga hem (andrahand, vikariat i annan stad, ni vet). Låt oss säga att ingen av böckerna särskilt välanvända. Den som är mest använd är en kokbok jag köpte på någon bokrea under mina studietid - pasta och CSN är som bekant den perfekta kombon!



(Detta inlägg är en del av Bokutmaning mars)

16 mars 2015

16 mars - favoritförfattare

Bildresultat för anne tyler

Det finns naturligtvis många författare som jag uppskattar, men en som jag tycker alltid levererar läsvärda böcker och som skildrar det lilla livet med en sällsynt skärpa utan att bli märkvärdig är Anne Tyler. Jag har aldrig blivit besviken på någon av hennes böcker och ser därför extra mycket fram emot att läsa Den blå tråden som kommer i maj!

  Påminnerskan (pocket)  Farväl för nybörjare (pocket)  Den blå tråden (inbunden)

(Detta inlägg är en del av Bokutmaning mars)

en novell i vårsolen

Det är ju nästan omöjligt att lämna tillbaka böcker på biblioteket utan att samtidigt låna hem något nytt och i helgen hade bibliotekspersonalen skyltat med den vårgröna novellixen Hägring av Oline Stig och den fick självklart följa med hem!

Hägring (häftad)

Via sin kompis Bo och genom några intressanta kommentarer på Facebook får Lars-Olof kontakt med den tjugofyraåriga konsthistoriestudenten Catrine som lider av en ovanlig ögonsjukdom. De chattar nästan varje kväll tills hon plötsligt försvinner. Lars-Olof blir orolig och det blir även andra som haft kontakt med Catrine via Facebook eller via telefon. De bestämmer sig för att träffas för att prata om Catrine. Vem är hon egentligen och vart har hon tagit vägen?

Läsvärt och tänkvärt, precis som en novell skall vara! 

15 mars 2015

15 mars - mitt bokmärke



Nu drar vissa av er förfärat efter andan men här har ni en som viker hundöron och knäcker ryggar utan minsta betänklighet! Förstår faktiskt inte alls vad det är som är så farligt med ett litet vikt hörn i en bok. Lånar jag böcker på biblioteket håller jag mig dock borta från vikandet och stoppar in ett gammalt kvitto eller nåt. 

(Detta inlägg är en del av Bokutmaning mars)

14 mars 2015

sno kläder på american apparel

Sno kläder på American Apparel (häftad)

Det bästa med Tao Lins bok Sno kläder på American Apparel var att den var kort. Det tog 45 minuter att läsa den och vårsolen sken snällt på mig hela tiden.

Boken har absolut ingen handling, ingen röd tråd och skall jag vara ärlig så tycker jag den helt saknar driv dessutom. Sam bor i New York, äter veganmat (väldigt ofta), är vaken hela nätterna och chattar med en vän som också är vaken på nätterna. Det är fullständigt poänglösa chattar. Sam träffar vänner i verkliga livet också. Då blir det dialoger. Fullständigt poänglösa. Sam är dessutom en romankaraktär med ett enda känslouttryck: neutral. Jag vet liksom inte vad mer som finns att säga om den här boken.

Genremässigt tillhör Tao Lins bok något som kallas alt-lit. En okänd genreterm för mig, så jag vände mig till wikipedia för att få en snabbkurs i vad det är och får följande förklaring:

"Alternative Literature (often stylized as Alt Lit or Alt-Lit) is the term used to describe a particular literature community which publishes and/or draws its motifs from the internet, internet culture, and "a population of people that are connected with one another through their interest in the online publishing world." It includes various forms of prose, poetry, and new media."

Jag är inte en övertygad alt-lit-älskare efter mitt första möte med genren. Ställer mig tveksam till om det blir fler möten. 

14 mars - en grön bok


Ok, den är mest svart, men ryggen är verkligen grön och jag har ju försökt att kompensera lite med gröna växter runt boken. Den är således grön. Vi bara bestämmer det nu. :)

(Detta inlägg är en del av Bokutmaning mars)

13 mars 2015

13 mars - bästa klassikern

Det finns ju hur många klassiker som helst att välja bland så, för att inte fundera hela kvällen och hela natten, väljer jag bara en klassiker som ligger mig varmt om hjärtat, och som jag lyssnade på i slutet av förra året och blev förtjust i på nytt:

Mina drömmars stad (pocket)

(Detta inlägg är en del av Bokutmaning mars)

12 mars 2015

12 mars - bok jag återkommer till

Den gudomliga komedin (inbunden)

När jag arbetade som lärare fanns det en speciell bok som jag alltid såg extra mycket fram emot att introducera för eleverna: Divina Commedia eller på svenska Den gudomliga komedin av Dante Alighieri. Det är något alldeles speciellt att få prata om helvetets nio kretsar och hur den tidens världsbild avspeglar sig i verket. Det är också roligt att berätta om Dantes eget liv och hans livslånga, aningen märkliga, kärlek till Beatrice.

Så, även om jag inte är lärare längre kommer jag säkert att fortsätta återkomma till Dante och hans helvete på något sätt och med jämna mellanrum. Ja, det finns en skärseld och en himmel i Divina Commedia också, men de är ju inte alls lika roliga! :)

(Detta inlägg är en del av Bokutmaning mars)

11 mars 2015

11 mars - sämsta boken jag läst

För det mesta läser jag inte ut de böcker som jag tycker är dåliga eller av andra skäl inte fastnar för. Men, om jag skall välja en bok som jag faktiskt läste ut så blir det Aldrig lyckligare än nu av Sharon Kendrick. Det är en Harlequinbok och den var alldeles förfärligt dålig och så fylld av klichéer och stereotyper att jag inte visst om jag skulle skratta eller gråta. Det var verkligen inget för mig.  

Aldrig lyckligare än nu (e-bok)

(Detta inlägg är en del av Bokutmaning mars)

10 mars 2015

10 mars - ett spontanköp




Ibland slinker det med en deckare hem! Om och i så fall när den blir läst är en annan fråga ... :)

Någon som har läst den? Bra, dålig, värd att kasta sig över omedelbart eller gömma längst ner i att-läsa-högen?










(Detta inlägg är en del av Bokutmaning mars)

9 mars 2015

9 mars - bok som borde få en uppföljare

Jag tycker ju egentligen bäst om när romaner är fristående och avslutas efter en bok. Undantaget är väl deckare där vissa serier är trevliga att följa. Men, dagens uppgift är alltså en bok som är värd en uppföljare. Jag fick lov att fundera till och från hela dagen och kom till slut fram till att för att jag skulle vilja läsa en uppföljare måste det vara en person som på något sätt engagerar mig, antingen en huvudperson eller någon av bipersonerna som jag vill veta mer om. Blev det lättare när jag bestämt detta? Inte mycket. Men, här är till slut den bok jag skulle vilja läsa en uppföljare av: Jag vill bara att du gillar mig av Ingrid Olsson.

Jag vill bara att du gillar mig (pocket)

I boken får vi följa vad ett antal olika personer i en gymnasieklass tänker på medan de väntar på att deras lärare, som är försenad, skall komma och starta lektionen. Jag tänker att det kunde vara kul att möta dem alla igen, precis vid studenten. Få ta del av deras tankar om dagen, om varandra, om kärlek, hat och allt däremellan, om åren som varit och om framtiden.

(Detta inlägg är en del av Bokutmaning mars)

ett arabiskt vemod

Ett arabiskt vemod (pocket)

Till omfånget är Ett arabiskt vemod av Abdellah Taïa en tunn liten bok. Till innehåll är den stor. Den är på något sätt oändligt rörande, berörande, sorgsen och vacker samtidigt. Jag måste läsa om den vid tillfälle, för det kommer den att tåla. Kanske till och med behöva och det är i sig ett betyg utöver det vanliga för jag läser i princip aldrig om böcker.

Taïa är Marockos förste öppet homosexuella författare och Ett arabiskt vemod är självbiografisk. Jag tycker ibland att självbiografiska böcker kan bli lite ... smetiga (i brist på bättre ord) och ibland blir läsningen bara en fråga om vad som är sant eller inte. Inget av detta tänker jag någonsin när jag läser Taïas bok. Den är naken. Från grupvåldtäkten han utsätts för som tolvåring, utanförskapet det medför och hans irrande mellan Kairo och Paris för att finna någon slags ro. Kärleken till Javier som en pulsåder. De andra männen och passionen.

Vissa böcker läser man andlöst och det här är en sån. Jag satt på ett lugnt kafé, omedveten om vad som skedde runt omkring mig. Läste i ett enda långt andetag. Det var längesedan jag hade en sådan läsupplevelse. Känner mig omtumlad. Det är en fin känsla.

8 mars 2015

8 mars - bästa citatet

Doktor Glas (pocket)


"Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna någon slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst."


Ur Doktor Glas av Hjalmar Söderberg (1905)










(Detta inlägg är en del av Bokutmaning mars)

de utstötta

Bildresultat för de utstötta ljudbok

Jag har helt glömt att blogga om De utstötta av Elly Griffiths. Det var nog åtminstone ett par veckor sedan jag lyssnade klart på den boken och det var som vanligt riktigt trevligt att få tillbringa tid med Ruth Galloway och hennes dotter, men jag saknar en viss druid i sin mantel, som ju flyttat till en annan del av landet i seriens sjätte del.

Även om det mesta är som vanligt så tycker jag att själva brottshistorierna i De utstötta är ovanligt intressanta. I Griffiths böcker tycker jag annars att de brukar vara rätt svaga. Ruth blir engagerad i historien om Mor Krok, en änglamakerska som ska ha verkat i trakten på 1800-talet och vars skelett man nu tror sig ha funnit. Det blir en stor utgrävning och ett tv-team dyker upp och Ruth tvingas figurera framför kamerorna. Kommissarie Harry Nelson är helt upptagen av ett fall med en kvinna vars tredje barn nu har dött och man misstänker brott.

Det är tryggt att återvända till Grifftihs serie om arkeologen Ruth Galloway med jämna mellanrum. Man vet vad man får och det är själva poängen. Jag tänker fortsätta läsa, eller ännu hellre lyssna på serien. Väntar bara på att Angela Kovacs skall läsa in sjunde delen på samma behagliga sätt som hon läst in de andra delarna. En mycket välvald uppläsare!

7 mars 2015

7 mars - bästa bok nånsin

Främlingen (pocket)

Det här ju en sån där helt omöjlig fråga. Finns ju massor av riktigt bra böcker från olika tidepoker, i olika genrer, som varit fantastiska när jag var i en viss ålder, men inte skulle funka för mig att läsa nu. Men, säga "pass" går ju inte när man väl gett sig in i leken så jag drar till med en bok som har litterära kvalitéer samtidigt ställer viktiga, allmänmänskliga frågor. Det är dessutom en bok jag läst vid ett par tre tillfällen och tyckte väldigt mycket om: Främlingen av Albert Camus.

(Detta inlägg är en del av Bokutmaning mars)


bokbyte på gång


Visst vill du också få en bok och lite annat trevligt från en hemlig bokvän? Häng med i Bokbytet som Boklusen anordnar! Ju fler vi blir desto roligare blir det. Självklart har jag anmält mig och hoppas att vi blir riktigt många så att det blir svårt att gissa vem som skickat det hemliga bokpaketet. All information om hur det går till kan du läs om i detta inlägg på Boklusens Bokblogg.

6 mars 2015

6 mars - favoritbokvärld

Bildresultat för radhusområde

Jag erkänner. Det blir mest svenska böcker av svenska författare. Jag gillar att befinna mig i Sverige, både i verkligheten och i litteraturens värld. Det får gärna vara vardagslunk, ordinärt lite slitet boende, bryggkaffe, för många kakor och för lite joggande och en relation som harvar på. Det skall helst inte var för mycket lattesörplande, utekvällar och märkeskläder. Människorna får gärna vara medelålders. De kan vara tillsammans eller skilja sig, precis som det ser ut där ute i verkligheten. Ni förstår. Jag vill liksom vara där i svenssonvärlden och med en författares ögon se den utifrån. Få den skildrad i all sin vanlighet och absurditet. "Diskbänksrealism ..." skulle vissa säga och sucka lite. Jag säger glatt "Åhhhhh! Diskbänksrealism!"

(Detta inlägg är en del av Bokutmaning mars)

5 mars 2015

5 mars - en hjälte jag älskat

Don Quijote av la Mancha (pocket)            Bildresultat för don quixote picasso
                                                                      Picassos Don Quijote

Hjältar, hjältar, hjältar ... tänker så det knakar men jag kommer inte på någon. Sanning är nog  att jag egentligen alltid haft mest hjärta för anti-hjältarna. Den kanske mest kända av dem är Don Quijote av la Mancha som tillsammans med sin vapendragare Sancho Panza ger sig ut på det stora äventyret. Boken i sin helhet älskar jag väl kanske inte, men det är något djupt rörande över episoden där Don Quijote, Riddaren av den Sorgliga Skepnaden, slåss mot väderkvarnarna. Vi har väl alla någon gång slagits mot väderkvarnar medan realister i stil med Sancho Panza ruskat på huvudet åt oss. 

(Detta inlägg är en del av Bokutmaning mars)