25 nov. 2019
den tysta patienten
Jag ville verkligen tycka om Den tysta patienten. Själva upplägget och idén med psykoterapeuten som aktivt söker sig till det sjukhus där Alicia, som helt tystnat efter mordet på hennes make, är ju intressant. Men, det är något med berättarstilen och Alex Michaelides språk som inte tilltalar mig. Det blir liksom inte något flyt i läsningen för mig utan mer den där kampen som får mig att helt sluta läsa. Så, därför skänker jag den här boken vidare till någon som kanske kommer att uppskatta den mer. Själv inväntar jag filmatiseringen, för jag tror att det här är en bra story för bioduk.
(Rec.ex från Modernista)
17 nov. 2019
hansen och vidarsdotter
Dörte Hansens Middagstimmen är en fin skildring av landsbygd i förändring. Om hembyn som inte längre är sig lik. Om att ta steget och lämna byn för studier som inte är begripliga för resten av familjen. Om att återvända vid närmare 50 års ålder. Ta hand om de gamla. Tänker att detta utspelar sig i Tyskland, men på många sätt lika gärna hade kunnat vara Sverige, för mycket är lika och jag kan känna igen en del av personlighetstyperna och tankegångarna från min egen uppväxtmiljö.
Fina personporträtt men miljön är ändå boken styrka och Hansens berättarstil uppskattar jag verkligen, även om jag föll ännu mer för hennes debutroman Körsbärslandet.
(Rec.ex från Nona)
Jag gillar den här serien i jämtlandsmiljö och tycker särskilt mycket om poliserna som är seriens huvudkaraktärer, Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo.
I Rävlystnad, som är tredje boken i serien, är det påsk och fullt av turister i området då en lokal miljöaktivist hittas död. Jag tycker Vidarsdotter fångat en aktuell fråga - ska jobb eller miljö/klimat prioriteras högst i glesbygd - och vävt in det i en stabil deckare av den svenska sort jag är så svag för.
9 nov. 2019
halvmördaren
Jag vill älska allt Håkan Nesser skriver, men så är det verkligen inte. Faktum är att jag i många fall faller för Nessers speciell språk och hans sätt att ge sina historier något oväntat, medan själva historien i sig inte engagerar mig så mycket. I den senaste boken, Halvmördaren: Krönika över Adalbert Hanzon i nutid och dåtid författad av honom själv vet jag inte riktigt om jag faller för något av det. Om jag ska vara helt ärligt tycker jag det hela känns väldigt gubbigt och lite trött. Nu är i och för sig Adalbert, bokens huvudperson, en man som uppnått en rätt hög ålder och han är något av en misantrop med en förkärlek för att ta ett glas för mycket med en vän han inte tycker särskilt mycket om, så det kanske är ett medvetet grepp av Nesser, men det funkar inte riktigt för mig.
Själva grunden med en äldre man som skriver ner en period i sitt liv som fått stor betydelse för hans fortsatta levnad och att vi där får ta del av en historia som visar sig ha en del oväntade vändningar är ändå tillräckligt intressant för att jag ska lyssna på boken i sin helhet och ge den ett medelbetyg. Verkligen långt ifrån Nessers bästa bok men inte något riktigt bottennapp heller. Det är det där med gubbigheten bara.
5 nov. 2019
nybörjare på goodreads
Jag finns numera på Goodreads och testar mig fram i den för mig nya och lite röriga miljön. Tänker att det kan vara kul att ta del av utmaningsfunktionen lagom till nästa år och att få lite statistik över läsningen på ett smidigt sätt. Känner du för att lägga till mig som vän på Goodreads så gör gärna det! :)
4 nov. 2019
ps från paris
Mia är skådespelare som blir alltmer omskriven och i den senaste filmen men temat kärlek har hon spelat mot sin make. Självklart vill alla marknadsföra filmen med kärleken både på duken och i verkligheten. Det är bara det att Mias make har varit otrogen och Mia vill bara bort från allt och honom i synnerhet. Hon styr kosan till Paris och till väninna Daisy. På Daisys restaurang rycker hon in som servitris medan hon försöker landa lite.
Paul är en amerikansk författare som inte trivs i rampljuset och även om hans debutroman blev en bestseller har han efter den kämpat lite med författarskapet. Han skulle prova att bo i Paris ett tag, men är nu, sju år senare, fortfarande kvar. Hans bästa vänner tycker att det är på tiden att han gör något åt sitt kärleksliv. Att han hävdar att han är kär i sin sydkoreanska översättare och vill leva med henne tar de ingen hänsyn till. De kan ju bara ses när hon är i Paris eftersom Paul lider av flygskräck. De registrerar honom istället på en dejtingsajt och fixar en dejt åt honom. Gissa vem han möter?
Ja, det är upptakten på PS från Paris av Marc Levy. Det är en fransk feelgoodroman som är riktigt charmig. Både Mia och Paul har sina små egenheter, och det gäller väl även väninnan Daisy och det gör att jag tycker om dem som karaktärer. Allt blir lite tilltrasslat och lagom komplicerat och på det stora hela rätt bedårande, men också lite överraskande emellanåt. Absolut en härlig feelgoodupplevelse!
(Rec.ex från Sekwa)
3 nov. 2019
7 + 7 Brev i en orolig tid
De två finländska författarna Juha Itkonen och Kjell Westö brevväxlar med varandra under drygt ett år. Sju brev var skriver de och breven blir allt öppnare och allt längre. De skriver om faderskap och författarskap. Om skidåkning, sommarställen, klimatkrisen,debattklimatet och en hel rad andra saker. De skriver med respekt både för varandra och sig själva och inte minst så skriver de med eftertanke.
Jag älskar den här boken! Det är så välformulerat och deras tankar skapar tankar även hos mig. Det är så långt ifrån vår tämligen ytliga värld där snabbhet och korthet premieras och min hjärna riktigt spritter av glädje av att den tvingas stanna upp lite mellan varven och fundera på vad jag tycker om det ämne de just avhandlar. Idén med att göra en sådan här brevväxlingsbok är genialisk och genomförandet än mer så. Ja, mer än så kan jag faktiskt inte säga. 7 + 7 Brev i en orolig tid är bara briljant!
(Rec.ex från Förlaget)
vävarnas barn
Jag tillhör dem som älskar Per Anders Fogelströms Mina drömmars stad. Verkligen älskar! Hela Stad-serien är läsvärd, men Mina drömmars stad bor i hjärtat som få andra böcker. Jag tänkte att det därför kunde var kul att bekanta sig med Fogelströms andra stora serie - Barnserien - som inleds med Vävarnas barn. Men, nej, det här föll jag inte alls för.
Mitt största problem är att jag aldrig känner att jag kommer någon av karaktärerna nära. De hålls hela tiden på distans från läsaren och blir för mig mest brickor i en historiebeskrivning. För det är mycket beskrivningar och förklaringar av hur livet tedde sig för arbetarna i den tidiga industrialiseringen. Men, för mig som inte är så där väldans intresserad av historia i sig är det just via människors liv, tankar och känslor som historia blir levande och intressant. De stunder det glimrar till och blir något mer personligt, när jag känner deras frustration eller lycka eller strävan då är det bra. Det är bara det att det är alldeles för sällan.
Nej, någon mer bok i Barnserien blir det nog inte för mig, men det är ingen större sorg. Det finns som bekant väldigt många andra böcker att läsa. :)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)