26 juni 2018

från A till Ö - bokstaven P


Tisdag idag så vi kör väl ett inlägg i Från A till Ö och i dag är det bokstaven P som gäller. 

P – Papegoja. En bok du känner härmade en annan.
Du känner att författaren var starkt inspirerad av en annan mer känd bok när du läste den här boken.

Jag krånglar inte till det utan säger ett av de mest uppenbara svaren: Bridget Jones dagbok av Helen Fielding som ju alla vet är en modern version (kopia?) av Jane Austens Stolthet och fördom. Jag föredrar faktiskt de filmatiserade versionerna av både dessa böcker. I Austens fall föredrar jag alltid de filmatiserade versionerna. Eller ja, jag älskar dem! :)

Bridget Jones dagbok (pocket)  Stolthet och fördom (storpocket)

23 juni 2018

vegetarianen

Vegetarianen (pocket)

Jag har ju sett den här boken hos ett antal bloggare, men inte förrän en vän till mig för några veckor sedan sa att hon läst den och var så imponerad av den blev jag riktigt lässugen. Och wow vilken bok det är! Jag verkligen älskade att läsa den!

Boken består av tre delar och i den första delen bestämmer sig Yeong-hye för att bli vegetarian. Inget konstigt kanske vi kan tycka, men  Yeong-hye är en timid koreansk kvinna som lever ett traditionellt liv i ett traditionellt äktenskap. För hennes man och för hennes familj är det obegripligt att hon gör detta val. De provocerar och skrämmer dem och att beslutet dessutom baseras på en dröm som  Yeong-hye haft gör det hela än mer upprörande för dem. Det som bara kunde ha handlat om ett val av kost blir under bokens gång en kamp om makt, sexualitet och frihet och den skall ta sig många uttryck, inte minst destruktiva.

Den här boken är så mycket på en och samma gång och det finns så mycket att tänka på och samtala om efter att man läst ut den. Stämningen är snudd på suggestiv ibland, särskilt i del två, och berättelsen har mig helt i sitt grepp under läsningen. Jag hoppas få möjlighet senare i sommar att prata om boken med vännen som tipsade om boken för den här texten glömmer man nog inte i första taget. Jag skulle kunna skriva mycket mer om den, men jag tycker ni skall uppleva den själva istället. För mig är Vegetarianen av Han Kang årets bästa läsning!

17 juni 2018

Semesterläsning. Eller?

Då var min korta semester på en och en halv vecka över och jag får nu vänta till mitten av augusti då jag får ett par veckor till. Fram tills dess är det tillbaka till grottekvarnen så att säga.

Hur har det då gott med semesterläsningen? Eftersom jag var bortrest ungefär hälften av dagarna blev det inte så mycket läst och det var väl väntat och de dagar jag har varit hemma har det mer blivit Netflix- och SVT Play-tittande om jag skall vara ärlig. Det är skönt att bara rensa hjärnan i tv-soffan ibland!

Strandhotellet (inbunden) 1793 (e-bok) Erotiskt skrivande för ensamma änkor (inbunden) Vegetarianen (pocket)

De första lediga dagarna försökte jag mig ändå på Strandhotellet av Olséni & Hansen, både som pappersbok och ljudbok, men gav upp båda. Jag misslyckades även med den förra boken jag försökte mig på av dem (tror det var Badhytten), så det här författarparet ger jag nu helt upp. För babbligt och klämkäckt för min smak. (Tack ändå för rec.ex Bokfabriken.)

Därefter började jag lyssna på 1793 av Niklas Natt och Dag, men känner att den kräver lite mer koncentration så jag avvaktar med den lyssningen till framåt hösten. Tror det kan vara en bra bok! Har istället börjat lyssna på Erotiskt skrivande för ensamma änkor av Balli Kaur Jaswal, men jag har inte kommit så långt än att jag kan säga riktigt vad jag tycker. Verkar lovande dock.

Den enda bok som jag nästan har hunnit läs ut under dessa dagar är Vegetarianen av Han Kang och jag kan väl redan nu säga: Wow! Vilken bok! Inlägg om den kommer under veckan.

Ja, det var allt. Nu får vi se vad sommaren (jobbsommaren ...) mer bjuder på för läsning!

14 juni 2018

från a till ö - bokstaven o


Sista dagen i Prag och snart dags för hemresa. Det betyder också att bloggen snart får annat innehåll än Från A till Ö. Vi får väl se om det blev något läst på semestern!

O – Okej. En bok som inte var dålig, men inte särskilt bra heller.
Den här boken fick dig att säga ”Meh” och rycka på axlarna. Den var liksom bara okej.

Ja, alltså här kan ju väldigt många av de böcker jag läser under ett år läser kvala in. Så, jag hugger väl bara en lite på måfå och säger Trogen intill döden av Jonas Moström. En rätt typisk dussindeckare.

Trogen intill döden (ljudbok)

13 juni 2018

från a till ö - bokstaven n


Bokstav 14 av 29 - typ halvvägs alltså! Här kommer bokstaven N i Från A till Ö!

N – Nostalgi. En bok du läste som barn.
Den här barndomsboken får dig att le och önska att du var liten igen.

Tänk vad mycket böcker jag slukade som barn! Lånade på biblioteket och läste och läste. Och tänk vad konstiga perioder i sitt läsande man har haft. Jag har till exempel egentligen aldrig varit en riktig hästtjej, men ändå läste jag massor av  böcker om t ex Vitnos och hästtidningar som Penny och Min häst. Men, i det här inlägget tänker jag istället välja en helt annan bok, eller faktiskt en hel serie: Kulla-Gulla av Matha Sandwall-Bergström. Som jag älskade denna torparflicka! Läste böckerna flera gånger och önskar att jag fortfarande kunde bli så uppslukad av läsningen som då.

  Bildresultat för kulla-gulla 

12 juni 2018

från a till ö - bokstaven m


M – Mörk. En bok med mörka toner.
Det är inte Fifty Shades of Grey vi snackar om här. Nej, den här boken hade inte kunnat bli mörkare ens om du läste den på natten. Skräck, sorg, ilska. Den här boken levererar.

Nu blir det så där svårt igen, för jag läser ju inte skräck. Men, jag tänker tolka det lite friare och välja en dystopi istället för det är ju som bekant inte heller några vidare värst muntra skildringar och i min värld är framtiden som den beskrivs i dystopier ofta rena mörkret. I Corpus delicti av Juli Zeh lever människor i en hälsodiktatur och jag som själv är tjock blev väldigt starkt påverkad av boken:

"Året är 2058, vi lever i en hälsodiktatur. Det är inte längre bara önskvärt att medborgarna sköter sin hälsa, det är en plikt. Staten är mindre intresserad av våra åsikter än av våra blodvärden. Alla medborgare måste utöva idrott, rapporter om sömn och näringsintag är obligatoriska. Mia Holl är ung, vacker och begåvad men framför allt oberoende. Hennes bror har anklagats för våldtäkt och tagit sitt liv, men det systemet, här kallat metoden, egentligen lägger honom till last är hans vägran att sköta sig och sin kropp. Mia anser att han är oskyldig och tvingas nu inför domstol försvara sin kärlek till brodern." (Från Bokus)


Corpus Delicti (inbunden)

11 juni 2018

från a till ö - bokstaven l


I går eftermiddag kom vi till Prag så idag är första hela dagen i staden för vår del, men här på bloggen rullar alfabetet vidare och nu har vi kommit fram till bokstaven L i Från A till Ö.

L – List. En ovanligt smart bokkaraktär.
Den här karaktären bara måste vara släkt med Einstein. Hur annars kan h*n vara så smart?

Eftersom jag passade på förra bokstaven slänger jag in två listiga och kluriga personer i det här svaret istället. Det blir två favoriter från samma författare och jag tänker att ingen av dem behöver någon närmare presentation: Miss Marple och Hercule Poirot! Författare är förstås Agatha Christie.

Relaterad bild  Bildresultat för hercule poirot

10 juni 2018

från a till ö - bokstaven k



K – Klocka. En bok om tidsresor.
Det kan vara framåt eller bakåt i tiden. Vad föredrar du?

Nu blir det svårt. Skall jag tolka detta som att vi pratar om en bok där någon åker framåt eller bakåt i tiden med hjälp av någon slags tidsmaskin? Eller en bok som utspelar sig i historisk tid eller framtid? Jag gissar på att det är tidsmaskinsrelaterade resor som menas och då har jag nog läst typ noll böcker med det temat. Kanske någon när jag var liten, men ingen jag minns. Så, jag måste nog passa på den här frågan tyvärr. Kanske ni har några tips på läsvärda böcker som innefattar tidsresor?

Bildresultat för question mark

9 juni 2018

från a till ö - bokstaven j


Idag åker jag på semester till Prag (men först stopp i Malmö på vägen dit) och blir borta några dagar. Så mycket läst kommer det garanterat inte att bli och än mindre bloggat så de närmsta dagarna kommer några förinställda inlägg i Från A till Ö. Håll till godo! 

J – Jul. En bok som bör läsas när det snöar.
Marken där ute är täckt av snö och du vill inget hellre än att krypa upp i soffan där inne och läsa om boken.

Här kommer ett tips om en riktig höjdare till bok - God Jul av Jonas Karlsson. Jag har redan lyssnat på den två gånger och kommer lyssna på den igen lagom till jul. I mitt blogginlägg om den skrev jag bland annat:  Läs den, lyssna på den, skratta åt träffsäkerheten i personregistret och kontorslivets känsla för drama!  Jag lovar - ljusstakar kan vara vansinnigt underhållande!

God jul : en berättelse (ljudbok)

8 juni 2018

ditt liv och mitt

Ditt liv och mitt (ljudbok)

Min relation till Majgull Axelsson är lite varann-gång-artad och eftersom jag blev riktigt gripen av Jag heter inte Miriam borde jag kanske ha förstått att jag inte skulle bli riktigt lika förtjust i Ditt liv och mitt. Fast om jag skall vara ärlig är jag inte helt säker på att det handlar om boken. Det kan också vara uppläsaren som är problemet. Jag brukar göra i princip allt för att undvika Katarina Ewerlöf, men eftersom hon är uppläsare till så otroligt många böcker är det svårt ibland att undkomma henne. För min del blir det alldeles för mycket dålig teater och dessutom alldeles för intensivt för min smak. När hon läser Axelssons bok är det liksom hysteri, aggressivitet, gråtmildhet och allt däremellan mest hela tiden och jag föredrar en neutral uppläsare som låter mig själv få bilda mig en uppfattning om karaktärerna, stämningarna och som låter mig uppleva boken så mycket som möjligt på egen hand. Med Ewerlöf som uppläsare får man en färdig tolkning och det retar mig.

Boken kretsar kring Märit som är på väg till sin gamla hemstad för att fira sin 70-årsdag, men finner sig själv stiga av tåget i Lund istället. En stad hon undvikit i femtio år för här finns alldeles för svåra och mörka minnen. Minnen som handlar om hennes bror som var svårt autistisk och hamnade på Vipeholm, en anstalt för så kallade sinnesslöa. Hon vet att han led där, men hon var för ung för att kunna göra något åt saken. Flera år efter att han placerats där och i samband med det blivit som en skuggfigur i familjen, han som man aldrig pratar honom, skall hon möta honom igen men under omständigheter som är minst sagt magstarka. Jag säger inte mer om exakt vad som sker, men det är bokens utan tvekan starkast scen och den lämnar ingen oberörd.

Majgull Axelsson belyser i den här boken en av folkhemmets alla skamfläckar - hur vi behandlade de som inte passade in. Personligen skulle jag kanske hellre välja "behandlar" för nog är det fortfarande på många sätt svårt att avvika från samhällets snäva syn på normal. Det gör att bokens tema är högaktuellt och applicerbart på ett flertal grupper i samhället. Men här finns också en inblick i 60-talets Sverige som är ett samhälle under utveckling. Kvinnor som börjar ta för sig och vill slå sig in på tidigare manliga arenor, men som motarbetas av den äldre generationen. Det är också en berättelse om övergrepp och vad det gör med en människa när hon tillbringar ett liv med att försöka förtränga det.

Vad är det då jag inte gillar? Ja, förutom själva uppläsningen som förstör boken för mig så är det också Märit. På något sätt kommer jag henne aldrig nära. Hon är för mig som en slags symbol för tiden och för hur livet kan bli för en kvinna som var ung på 60-talet. Hon har också en ständig följeslagare i form av en inre röst som anmärker på och har åsikter om det mesta hon gör eller tänker. Jag tycker den får för mycket plats och Märit liksom drunknar i den under vissa delar av berättelsen. Jag hade också förväntat mig en mycket tydligare uppgörelse med anstalter som Vipeholm och hur människor som hamnade där behandlades. Jag tycker det försvinner bland allt annat mellan varven och det är synd och för mig drar det ner betyget, tyvärr.

7 juni 2018

kåda

KÃ¥da (inbunden)

Kåda av Ane Riel är inte en deckare i vanlig bemärkelse. Här finns ingen polis eller liknande som utreder brott, det finns en nyfiken pubägare, men han dyker upp först på slutet. Istället finns här en familj som lever isolerad och där fadern har en idé om att det som dödas i mörker inte känner någonting. Men det är inte dödande eller mord som utgör huvudpoängen i boken. Det är familjens hela situation och det är framför allt genom barnet, den unga Liv, vi får ta del av deras tillvaro.

På en avskild gård med långt till grannarna på den danska landsbygden lever Liv med sin mor och far. För att de skall kunna hålla kvar Liv på gården och för att hon skall slippa gå i skolan och träffa andra människor har de ljugit för myndigheterna och iscensatt hennes död. Modern är sängliggande och blir bara större och större för var dag som går. Fadern samlar saker och fyller hemmet till bristningsgränsen och hans eget mentala tillstånd blir även det allt mer på gränsen mot totalt vansinne. Det är i denna värld av misär och kaos som Liv växer upp, men hon vet inget annat och tycker att det är fantastiskt att hennes pappa kan så mycket om livet, men också om döden. För i Livs familj är döden inget konstigt, den finns närvarande på många olika sätt och mest hela tiden.

Det här är en bok där stämningen i sig nästan blir en andra huvudperson och där spänningen ligger i att man som läser vill veta hur det skall gå för alla tre där i ensamheten, galenskapen och utsattheten. Det finns egentligen många lager i den här berättelsen och för ovanlighetens skull när det gäller en bok krimgenren känner jag att den måste få landa lite i mig. Jag behöver fundera på vad det egentligen är för familj jag mött och hur allt kunde gå så fel. Det blir för mig nästan mer socialrealism än deckarkänsla när jag läser den här boken och om jag skall vara helt ärlig är det bara ett stort, stort plus.

(Rec.ex från Modernista)

5 juni 2018

från A till Ö - bokstaven i



I – Ilska. En karaktär som gjorde dig frustrerad.
Ibland förstår man inte hur karaktärerna tänker. Just den här karaktären gjorde dig extra frustrerad.

I höstas lyssnade jag på en bok där jag faktiskt blev arg och irriterad både på huvudkaraktären och på boken i sig. Så pass att jag blev på dåligt humör rent allmänt. Det var tur att den var kort! Boken jag pratar om är Tunneln i slutet av ljuset av Martin Falkman. Den var jobbig!

Tunneln i slutet av ljuset (ljudbok)

3 juni 2018

det stora dejtingäventyret

Det stora dejtingäventyret (ljudbok)

Pensionären Kristina är änka sedan något år tillbaka och lever ett rätt inrutat liv där passen på Friskis & Svettis och träffar med väninnan utgör vardagens höjdpunkter. Hon träffar sin son Erik och sitt barnbarn Julia relativt ofta, men hon börjar ändå känna sig lite ensam och en längtan om att träffa en man har smugit sig på. Hennes väninnan peppar henne och tipsar om nätdejting, något som Kristina först är mycket skeptisk till. Men, till slut tar hon hjälp av barnbarnet Julia och skapar en profil på dejtingsidan Träffpunkten, något sonen Erik inte är förtjust i. Det här med att träffa den stor kärlek visar sig var rätt svårt, trots alla tusentals singlar som skall finnas på sidan. Kristina går på dejter med flera män som av olika skäl kanske inte riktigt är drömprinsen, men så, under en intensiv dejtingvecka, dyker det upp en man som genast väcker hennes intresse. Kan han var den nya stora kärleken?

Max Schüllerqvists bok Det stora dejtingäventyret är underhållande utan att var höjdlöst rolig och jag gillar att lyssna på boken, även om jag misstänker att den snart kommer att vara glömd. Det är en rätt ordinär pensionärstant vi möter, men hennes dejtande och den glädje och besvikelse som följer i dess spår i kombination med en rolig utmaning på gymmet får henne att växa och det tycker jag är sympatiskt. Det här är fungerande lättsam litteratur för lata sommardagar och jag tänker att många nog kan uppskatta att lyssna på den i gröngräset eller hängmattan de närmsta månaderna.