28 maj 2017

sommarön

Sommarön

Ibland väljer även jag böcker efter årstid och väder och en helg med strålande solsken mest hela tiden får väl en bok med titeln Sommarön anses som tämligen välvald. Eva Frantz bok köpte jag på Bokmässan i "finlandshörnan". Jag hamnar alltid där och köper också i princip alltid någon bok där för det ju är lite kul med böcker skrivna på svenska men som inte utspelar sig i Sverige. Kanske ligger det också mig lite extra nära hjärtat eftersom jag är en av alla svenskar med släktingar från Österbotten.

I Frantz bok får vi hänga med till försäkringsbolaget Axelssons semesterö. På ön, där åtta stugor i bästa 70-talsstandard finns utplacerade, kan företagets anställda ansöka om att tillbringa en vecka varje sommar. Den vecka vi får tillbringa där är alla stugorna uthyrda och flera av företagets chefer, men även en del andra anställda, checkar in med sin familjer. Man kan väl säga att alla inte är lika förtjusta. Här finns de som hellre åkte till Medelhavet, uttråkade tonårstjejer, en träningsfrustrerad fru och en författare som väntar på att inspirationen skall infinna sig. Det ryktas också om att företagets grundare, den sedan länge pensionerade Bosse skall ha synts till på ön.

De första dagarna flyter iväg. I alla familjer kämpar man med sitt men försöker ändå upprätthålla semesterglättigheten. Efter ett samkväm med upphittade gamla diabilder drar så ett oväder in och ön täcks av tjock dimma som inte vill försvinna på flera dagar. Om mobiltäckningen var dålig innan blir den nu helt obefintlig och ön känns allt med isolerad och obehaglig för stadsborna som inget heller vill än deras wi-fi skall fungera. Mitt i allt hittas också den gamla sekreterarna Erna död i bastun.

På baksidan står det att detta är en deckare, men förvänta er ingen deckare av klassiskt snitt. Det finns inget uppenbart mord eller annat brott att lösa här, men det finns en riktigt bra knorr på slutet. Annars är det här en klart läsvärd roman om ett antal familjer vars liv vi får blicka in i. Det är inget djuplodande, men det känns trovärdigt och skulle man snoka omkring i diverse semesterbyar en sommar så skulle man nog stöta på alla de här personerna vilket gör att igenkänningsfaktorn är oväntat hög. Eva Frantz skriver också med en hel del humor i såväl personporträtt som situationen i sig med människor från samma arbetsplats som dessutom skall semestra ihop (ett alldeles galet koncept om ni frågar mig). Jag gillar helt enkelt den här boken för allt vad den är - deckare, roman eller något mitt emellan. Hoppas jag får möjligheten att läsa mer av Eva Frantz!

underbara långhelg

Långhelgen känns verkligen oväntat lång och vilsam och jag är knappast den som klagar. :) Jag har skrivit hemtenta, fikat, läst i solen, roat mig med målarbok för vuxna och på det stora hela mest bara mått gott. Hoppas ni också haft en fin helg! 

25 maj 2017

i väntan på doggo

I väntan på Doggo (pocket)

Dans flickvän sedan fyra år tillbaka dumpar honom och lämnar bara ett brev och den osedvanligt fula hunden Doggo efter sig. På jobbet har det också kört ihop sig, så Dans liv ser väl på det stora hela inte särskilt ljust ut. Men, så dyker ett nytt jobb upp och, eftersom han nu är fast med Doggo, förhandlar han till sig att få ta med sig hunden till jobbet. Doggo blir en populär kontorsmaskot, och även för Dan skall det nya jobbet visa sig bli en lyckträff på flera sätt.

I väntan på Doggo av Mark B. Mills är en bagatell. En sådan där bok som nästan är svår att beskriva för att den bara är som att titta in i någons liv en kort period. Men, jag tyckte faktiskt oväntat mycket om den. Sidorna flyger iväg, karaktärerna är lätta att ta till sig och Doggo vinner även mitt hjärta. Perfekt bok just nu för min del och jag tror att rätt många av er andra också skulle gilla den. Låt oss kalla den för utmärkt hängmattelitteratur. :)

23 maj 2017

sommarläsningsplaner

Bildresultat för books grass

Så här års brukar det vara dags att börja fundera över sommarläsningen. För två år sedan deltog jag i bokbingon vilket ledde till en oväntat varierad läsning. Förra året var tanken att jag skulle ta mig igenom Svetlana Aleksijevitjs Tiden second hand: slutet för den röda människan. Det projektet lades snabbt ner för jag tyckte verkligen förfärligt illa om boken.

Den här sommaren tänker jag göra precis likadant som för tre år sedan - bara läsa det jag har lust till! Eller ja ... Bara beta av boktravarna med inbundet och pocket i den takt och ordning jag har lust med är kanske en mer korrekt formulering. Semestern är rätt många veckor bort fortfarande för mig så jag kanske hinner ändra mig, men jag tror inte det. Lustläsning är ändå alltid den bästa läsningen.

Om jag ändå skall utmana mig själv lite i sommar så blir det väl att jag verkligen skall läsa och inte bara lyssna. Stora delar av det gångna året har jag i princip bara lyssnat på ljudböcker och det är förstås inget fel i det och inget skadligt heller, men jag saknar upplevelsen av att läsa själv, att hålla i en pappersbok. Nu har jag börjat läsa igen och hittat glädjen i det. Hoppas att det håller i sig!

Hur ser era sommarläsningsplaner ut?

21 maj 2017

de ökända historien om frankie landau-banks

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks (pocket)

Vi måste börja med omslaget. Vilket omslag det är! Jag älskar typ allt med det men alldeles särskilt det rosa i kombination med det gröna. Mer rosa och grönt till folket! Ja, nog om detta. :) Och nu - över till innehållet.

Frankie går andra året på den välrenommerade internatskolan Alabaster. Hela första året levde hon lite i skuggan av sin storasyster, men nu när storasyster lämnat campus och Frankie gått och blivit supersnygg över sommaren blir tillvaron något annorlunda. Frankie skaffar en pojkvän och inte vem som helst utan Matthew Livingstone, sistaårselev och högstatuselev. För Frankie blir det förstås också en statushöjning men också nya vänner. Ganska snart skall Frankie dock bli medveten om att Matthew och hans vänner har en hel del hemligheter och hon kommer liksom aldrig riktigt in i gänget. Efter att ha spionerat på grabbarna en kväll inser hon vad allt handlar om - de är medlemmar i ett hemligt sällskap bara för killar.

Frankie tycker detta med "bara killar" är minst sagt urfånigt och istället för att bara låta saken bero eller skrika högt om det tar hon till sin list för att visa att hon är minst lika smart och till och med smartare än killarna i sällskapet.

Det här är en riktigt charmig bok! Frankie är omöjlig att inte älska och henne framfart på campuset och hennes sätt att lura killarna är både intelligent och fnissframkallande. Jag gillar hur hon vägrar degraderas till snygg- och kyssbar och istället använder sitt huvud för att få sin vilja fram. Jag tänker att alla som tyckte om Gilmore Girls borde kasta sig över Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E. Lockhart för här möter vi en karaktär med Rory Gilmores smarthet, men som faktiskt, på sitt alldeles egen sätt, är snäppet roligare.

20 maj 2017

bokbloggsjerkan 19 - 22 maj

Jag har inte varit med på någon veckan men nu, denna värmeslagets lördag, hakar jag på jerkan igen!

Denna vecka blir det en superlätt fråga: vad läser du just nu?

Jag har så smått börjat beta av pockethögen (jo, det är sant!) och i förmiddags läste jag ut Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E Lockhart. Jag läser också I väntan på Doggo av Mark B Mills. Självklart har jag också en ljudbok på gång och just nu är det Tvåhundrasjuttio sekunder av Kajsa Franchell.

I väntan på Doggo (pocket)  Tvåhundrasjuttio sekunder  Den ökända historien om Frankie Landau-Banks (pocket)

15 maj 2017

skogsnävan

Skogsnävan

Ibland är det inte så dumt att sticka emellan med en novell och väljer man en berättelse av Karin Brunk Holmqvist så vet man vad man får - Skogsnävan är inget undantag. Ett äldre par gör sig redo för traditionsenligt midsommarfirandet med jordgubbstårta, midsommarstång och blomsterplockande, men i år är de lite extra nervösa. Sonen skall komma på besök, och inte ensam som vanligt utan med sin flickvän från Stockholm. Inte nog med att hon är från Stockholm, hon är dessutom psykolog och något hjärnskrynklade vill de inte veta av.

Det är tafatt och varmt och harmlöst och med ett lyckligt slut. Precis som alltid hos Brunk Holmqvist och det var en fin ljudbokshalvtimme. Räcker långt ibland.

14 maj 2017

Campbell, Boardy och Dahl - jag ger upp

Hela den här våren har läsningen gått trögt och läsflytet tycks aldrig infinna sig. Det har faktiskt gått så långt att jag nästan helt slutat läsa själv. Inte alls bra eftersom läsning får mig att må bra och egentligen är min stressventil. Ljudböcker och tv-serietittande för hela slanten nu och jag gillar det inte, men kommer inte ur vanan. Saken blir inte bättre av att jag försöker tvinga mig själv att fortsätta läsa sådant som jag av olika skäl egentligen inte fastnat för. Så, nu är det dags att (än en gång) ge upp vissa böcker.

Här är jag nu (pocket)  Tiden är inte än (inbunden)  Utmarker (inbunden)
Egentligen är det inget större fel alls som Karen Campbells Här är jag nu, men jag lockas inte av berättelsen i bokform. Jag tänker hela tiden på vilken bra tv-serie britterna kommer att göra av den, så kanske är det lika bra att vänta på tv-serien. 

Elin Boardys bok Tiden är inte än fick jag hemskickad från förlaget, och även om jag inte önskat mig den som rec.ex så har jag känt ett viss tvång att läsa den. Men ... Jag är inget stort fan av historisk skönlitteratur och när jag dessutom inte tycker om vare sig språk eller berättarstruktur i boken blir det mest bara jobbigt. 

Utmarker av Arne Dahl kan jag nog komma att ge en chans som pappersbok, men av någon anledning orkar jag inte riktigt med den som ljudbok. Det är något med den som gör att jag känner att jag borde koncentrera mig lite mer än vad jag just nu är kapabel till. 

Så, nu när jag gett upp dessa är det dags att snegla på att-läsa-högen. Kanske finns det böcker där som jag faktiskt inte är ett dugg sugen på att läsa längre (det kan ju bli så när böcker blir liggande för länge) och kanske är det bättre att rensa ut dem och skänka bort dem än ha dem liggande där som någon slags ständigt dåligt samvete. 

Hur gör ni andra med hyllvärmarna? Skänker bort, slänger eller tvingar er att läsa? 

10 maj 2017

hetta

Hetta (inbunden)

Jane Harpers debutroman Hetta är en av vårens mer hajpade romaner och den har rönt en hel del upplevelser lite här och var i världen. Det är en roman där en extrem torrperiod drabbat den lilla australiensiska staden Kiewarra och hettan och torkan påverkar människor, får dem att tappa greppet. Jag är rätt förtjust i när författare använder väderfenomen som bakgrund i sina böcker, och därför tycker jag att den pressande australiensiska hettan hade kunnat fått framträda ännu tydligare i berättelsen, men utan att bli alldeles kallentoftskt kanske. 

Kiewarra är en avfolkningsbygd och när romanen tar sin början återvänder en av de som lämnat det lilla samhället för storstaden - Falk. Falk är där för begravningen av hans barndomsvän Luke. Allt pekar på att Luke tagit sitt liv efter att först ha skjutit sin fru och barn. Händelsen är förstås förfärlig och har skakat om det av vattenbrist redan plågade samhället. Men, det här är inte första gången Kiewarra är med om en tragisk händelse. Det skall visa sig att Falk och Luke tillsammans delade en hemlighet om ett annat dödsfall, något som Falk försökt lämna bakom sig. 

Det är meningen att Falk skall lämna Kiewarra dagen efter begravningen. Så blir det inte. Till yrket är Falk polis och det är något som får honom att ana att allt inte är som det verkar i fallet med Luke och hans familj. Han börjar tillsammans med den lokala polisen nysta i fallet, något som också resulterar i att det förflutna kommer upp till ytan. 

Jag är rätt splittrad i min inställning till den här boken. Det jag framför allt tycker om är det som väl måste kallas för bokens miljöskildringar. Samhället, landsbygden, husen mitt ute i intet, hetta, den uttorkade flodbädden - allt det lyckas Jane Harper förmedla ovanligt väl och miljön blir närmast ett eget väsen. Däremot fångas jag inte lika mycket av vare sig nutidshistorien eller (den kursiverade ...) dåtidsberättelsen och inte heller av persongalleriet. Det finns passager då jag tycker det är riktigt intressant och däremellan långa stycken då berättelsen närmast segar sig framåt. Berättelsen är faktiskt oväntat långsam och kanske är det för att jag hade förväntat mig något annat som boken inte riktigt lever upp till förväntningarna. Men, en god miljöskildrare skall inte underskattas så jag kan nog tänka mig att ge Harper en chans till, men inte om Falk är huvudperson för honom föll jag inte riktigt för. 

(Rec.ex från Forum)

7 maj 2017

nässelvrede

Nässelvrede (inbunden)

Mordgåtor i Gäddede - kan det vara något? Ja, absolut! Jag lyssnade på Solveig Vidarsdotters debut Isvittring i höstas och tyckte det vara en lovande debut. Nässelvrede, som är andra boken om poliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo, är snäppet bättre och nu ser jag redan fram emot nästa bok i serien för det här är trakter och personer jag vill möta igen.

I ett sommarstugeområde i utkanten av samhället hittar den unga frun Nathalie sin betydligt äldre make mördad och lagd i nässelsnåret. Kvällen innan har Nathalie druckit en hel del alkohol och hon har därför inget minne av vad som kan ha hänt. Hennes make är en väletablerad lokal moderatpolitiker och samma morgon som han hittas död skall ytterligare en lokalpolitiker, företrädare för det lilla missnöjespartiet Alternativ demokrati, skjutas på jaktskyttebanan. Den som avfyrar skottet är dottern och allt pekar mot att detta är ett vådaskott.

Ingrid, som har personliga kopplingar till fallen, ombeds hålla sig utanför utredningen och plocka ut sin semester. Hon kan dock inte låta bli att undersöka vissa saker och eftersom det är semestertider och ont om personal blir hon dessutom inkallad mest hela tiden för att vara sina kollegor behjälplig. Till råga på allt försvinner också den förståndshandikappade unga flickan Fanny och alla måste hjälpas åt att finna henne. Hon kan nämligen vara inblandad i eller ha bevittnat något som rör dödsfallen.

Bokens största styrka är persongalleriet. Det här är människor man kommer nära, lära känna. De blir en del av min värld för några timmar och det gör att det känns som att jag är i Gäddede även om jag aldrig varit där i verkligheten. Vidarsdotter är en duktig skildrar av vardagsmänniskor. Den något oväntade utvecklingen och obehagliga upplösningen ger en extra krydda som passar utmärkt i genren. Boken sägs i baksidestexten utspela sig år 2006. Det är inte något jag direkt märker något av och precis som i debutromanen har jag svårt att förstå varför böckerna skall utspela sig tio år bakåt i tiden och inte i nutid, men det är en petitess i sammanhanget.

4 maj 2017

just nu

Bildresultat för right now

Just nu är det mycket annat än böcker och läsning som tyvärr tar upp om inte min tid så min mentala kapacitet, så för att  bloggen inte skall somna in helt kör jag väl en just nu-uppdatering. :)

Vid sängen: Damm ... Icke påbörjade pocket som eventuellt skall skänkas snarare än läsas.

På soffbordet: Kurslitteratur. Orörd senaste månaden. Skall snart röras igen och en slutexamination färdigställas.

Vid läsfåtöljen: Hetta av Jane Harper. Gillar den hittills!

I öronen (ljudbok): Nässelvrede av Solveig Vidarsdotter. Andra delen i serien om poliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo i Gäddede och jag måste säga att det här verkligen är en serie för mig!

I iPhonen (e-bok): Där finns nog bara kartor över kollektivtrafiken i Berlin och München tror jag ... E-bok kommer aldrig att bli min grej.

Läser jag lite då och då: Här är jag nu av Karen Campbell. Den är väl ok, men ändå griper den inte tag i mig.

På is: Ja, det finns ju en hel del böcker att välja på som legat närmast pinsamt länge i boktraven ...

Längtar jag efter att få läsa: En bok som verkligen är en verklighetsflykt och som gör mig helt uppslukad.

Vad läser ni just nu?

Hetta (inbunden)  Nässelvrede (inbunden)  Här är jag nu (pocket)