28 feb. 2019

danskt och franskt

Bildresultat för sick again

Jodå, jag blev sjuk igen. Riktigt influensadäckad på nivån åkte till akuten. Där fick jag dock ett rätt nonchalant bemötande och blev hemskickad med rådet "sov och drick". Så det är väl det jag gör till största delen. Idag är jag dock feberfri och förhoppningsvis betyder det att jag är på bättringsvägen. Orkar sitta mer än tio minuter också. Men, tröttare än trött är jag fortfarande. 

I vanliga fall brukar ljudböcker vara vad jag klarar att lyssna på vid sjukdom men den här gången har jag somnat efter bara ett par minuter, så jag har inte ens kommit en timme in i boken jag började på i söndags. Har dock två obloggade böcker sedan tidigare som jag tänkte skriva några ord om här och nu. 

Pulver (ljudbok)  Juliette ? kvinnan som läste pÃ¥ metron (ljudbok)

Pulver är av Sara Blædel första delen i serien om Louise Rick på våldsroteln i Köpenhamn. Jag har läst ett par av de senare böckerna i serien och gillat dem, men den här kändes faktiskt seg. Brydde mig till slut inte så noga om hur det skulle gå i upplösningen. Morden är två i den här deckaren, ett på en ung flicka och ett på en välkänd journalist. Louise väninna Camilla, som också är journalist, har lite svårt att inte lägga näsan i blöt och det blir inte helt utan komplikationer. Dessutom ska det visa sig att det finns kopplingar till knarkvärlden och då blir det genast farligare. Just kopplingen till knarkvärlden är förstås högst realistisk, men jag brukar tappa intresset när knarkkungarna gör entré och den här boken var ingen undantag. Tror jag håller mig till de senare böckerna i den här serien, för de är bra. 

Juliette - kvinnan som läste på metron av Christine Féret-Fleury är en fransk feelgood där böcker får spela en stor roll. Juliette åker med samma tunnelbana varje morgon till sitt allt annat än inspirerande arbete. Hon iakttar sina medpassagerare och fascineras lite extra av kvinnan som alltid läser romantiska böcker och tycks börja gråta på sidan 247 i varje bok. Juliette bestämmer sig en dag för att ta en liten annan väg till jobbet och på en bakgatan upptäcker hon en bok som sitter inkilad i en port. Det som sedan händer ska förändra allt och in i Juliettes liv kliver nya personer och nya uppdrag och allt blir både lite udda och väldigt mycket bättre och allt andas franskt så det förslår. Jag gillade, men kanske inte riktigt så mycket som jag hade hoppats. Småmysig är den i alla fall. 

18 feb. 2019

Sju. Bara sju.

Bildresultat för sad dog

Sju böcker. Alltså 7 böcker. Det är allt jag har lyckats läsa och lyssna på hittills i år. Det är ju verkligen en helt förfärligt dålig start på läsåret!

Men, så har jag också bytt jobb (och snart byter jag igen förhoppningsvis för sista gången på länge), börjat studera, haft problem med min kroniska sjukdom, varit dunderförkyld i två veckor, både sovit dåligt och sovit på fel tider p g a sovit dåligt. Ja, ni fattar. Nu vill jag att 2019 börjar visa lite bättre sidor!

Studierna tar förstås en hel del av min lediga tid och så vill jag ju umgås med vänner och med min livskamrat och titta på Mello, spela spel och lite sånt. Det är nog bara så att bokläsandet får gå lite trögt ett tag. Vi hamnar väl alla där emellanåt. Men, frustrerande är det! Särskilt eftersom jag kämpade med lässvacka större delen av 2018 och fick det att äntligen lossna i december. Som tur är finns ju böckerna alltid där och väntar på en när väl andan, orken, tiden och lusten finns där igen!

Hur har 2019 börjat för er andra? Har ni läst mycket hittills i år? Läst något extra bra?

17 feb. 2019

vittnet

Vittnet

Det hela börjar med en tågresa. Ella tjuvlyssnar på två tonårsflickors prat om deras resa till London. Första resan på egen hand för att fira att de är klara med grundskolan. Så stiger det på två snygga killar, några år äldre än tjejerna, och de börjar flirta med varandra. Under deras flirtiga samtal kommer det fram att killarna just lämnat fängelset och de vill nu visa de båda tjejerna runt i London. Ella blir på sin vakt. Hennes första tanke är att hon ska ringa till någon av flickornas föräldrar. Tjejerna kommer från en liten by i Cornwall har hon förstått, så det går säkert att hitta föräldrarna ganska lätt. Men, en händelse på tåget får henne ändå att avstå från att ringa och morgonen efter står det om en av flickorna i alla tidningar. Hon är försvunnen.

Ett år senare är flickan, Anna, fortfarande försvunnen och Ella plågas av skuldkänslor. Livet rullar dock på och hon har sin familj och sin blomsterbutik att sköt. Men, det är något som inte riktigt stämmer. Hon känner sig allt oftare iakttagen och dessutom har det dykt upp obehagliga brev. Hon förstår att någon vet var Anna befinner sig, men vem har hon inte en aning om.

Jag tyckte Vittnet av Teresa Driscoll var en klart läsvärd spänningsroman. Det uppdagas en del obehagligheter under berättelsens gång och ingen familj är perfekt, om man säger så. Det är svårt att gissa vilka ledtrådar som är villospår och vilka som verkligen leder fram till den skyldiga och det gillar jag. Att jag dessutom blir överraskad över vem som faktiskt är den skyldiga är en klar bonus. En väl sammanhållen berättelse med lagom grad av spänning helt enkelt. Den kommer säkert att bli film, men den känns ändå inte skriven med det som enda syfte och det uppskattas.

10 feb. 2019

familjen

Familjen (ljudbok)

Så här mellan hostattacker och annat som hör förkylningstider till har jag gjort en ny deckarbekantskap - polisen Erik Ljung i Lotta Lundhs Familjen. Han håller till i Sunne och där försvinner mitt i sommaren en ung kvinna och först är det lite oklart om det är frivilligt eller ofrivilligt. Hennes mor är dock förkrossad. Erik börjar nysta i fallet, som sig bör i en deckare.

I det lilla samhället är det dags för årets stora händelse, Fryksdalsdansen. Alla ska dit och Marie och Axels tonårsdotter Saga är inget undantag. De tycker det är lite otäckt, med tanke på att ingen vet vad som hänt med den försvunna kvinna, men efter att Saga och hennes kompisar skött sig så bra den första kvällen och inte druckit alkohol och kommit hem i tid, känner sig Marie och Axel tryggare och låter dottern gå på dansen även kvällen efter. Ett val de ska komma att ångra och Erik Ljung har nu två fall att jobba med.

Jag gillar den här boken. Visst är den på många sätt lik de flesta andra svenska deckare, men jag uppskattar så mycket när de små samhällena får ta plats i litteraturen. Jag tänker lite på Ninni Schulman och hennes Hagforsserie när jag läser Lotta Lundhs bok och det är verkligen inget dåligt betyg. Dock har Lundh inte riktigt samma skicklighet i att få karaktärerna att kännas som personer som kommer en nära, men där sticker ju Schulman verkligen ut. Erik Ljung känns som en helt vanlig man och jag anar att jag kommer att lära mig uppskatta honom mer och mer under seriens gång. För att detta ska bli en serie förutsätter jag. Jag suckar lite över att hans fru är journalist  - det känns väldigt gjort - men de har ett fint samspel så jag köper det, trots att Erik kanske berättar lite väl mycket för sin fru.

3 feb. 2019

novellhelg

Den här helgen har det mest blivit kurslitteratur läst, men ett par noveller har jag läst också. Måste ju lätt upp läsningen emellanåt. :)

Mysteriet i Cornwall (ljudbok)  Snäckorna (häftad)
I Agatha Christies novell Mysteriet i Cornwall får Poirot påhälsning av en kvinna som är övertygad om att hennes man håller på att förgifta sig för att kunna börja om på nytt med sin unga assistent. Poirot är lite tveksam till historien, men när han väl anländer till hennes hem är det redan försent. Han och Hastings är nu mitt i en mordutredning. Perfekt att starta lördagen med en pusseldeckare i novellformat.

Karin Boyes Snäckorna hade ett oväntat lätt, nästan luftigt, och samtidigt finstämt språk som jag tyckte om. I novellen möter vi en tioårig pojke som förlorade sin mamma några år tidigare. Hans far ska nu gifta om sig, men pojken tänker minsann inte välkomna den nya kvinnan. Han minns ju fortfarande känslan av när modern var i rummet. Men, det är svårt att vara ståndaktig i sitt beslut när man bara är tio år.  En fin berättelse som känns tidlös.

2 feb. 2019

bokbloggsjerka 1 - 4 feb



Efter teknikstrul är Annika tillbaka med bokbloggsjerkan och kör dubbelfråga denna helg.

Vilken bok/vilka böcker skulle göra sig bra på tv enligt dig?
Det finns så många att det nästan är svårt att komma på någon. :) Men, jag gillar ju mysdeckare både som böcker och på tv så jag säger att bokserien om Pastor Viveka i Gamla Enskede av Annette Haaland skulle bli en bra tv-serie och likaså Marianne Cedervalls serie om Anki Karlsson på Gotland.

Vilken bok/vilka böcker gjorde dig lycklig direkt du tog i den/dem?
Lycklig är förstås ett starkt ord, men jag ser alltid väldigt mycket fram emot att läsa Karin Alfredssons böcker.