28 juli 2016

avdelning 73

Avdelning 73 (pocket)

Avdelning 73 av Sofie Sarenbrant är på något sätt en märklig bok. Som läsare vet man hela tiden vad som händer och vem som gör det så den borde vara rätt ointressant som deckare egentligen. Men, den är lättläst och Sarenbrant lyckas hålla någon slags spänning igång hela tiden trots förutsägbarheten. Med andra ord så är det en sådan där sommardeckare man läser på en dag och sedan känner sig helt nöjd med verklighetsflykten. Det är aldrig gastkramande eller sjuk spännande, men på något sätt är det väl det jag gillar med Sarenbrant och det som får mig att fortsätta läsa hennes serie om polisen Emma Sköld, för fortsätta kommer jag att göra. Jag har dock en invändning mot den här boken - slutet. Det känns lite ihopslängt, men jag anar att det kan vara ett sätt för författaren att få en länk till nästa bok i serien, Tiggaren, och kanske är det också ett försök till twist. Funkar sådär tycker jag, men det är inte så illa att jag inte vill läsa även Tiggaren.

Handlingen då? Emma Sköld vaknar upp efter en fem månader lång koma som hon hamnat i till följd av en ridolycka. Medan Emma legat i koma har hennes sambo tagit hjälp av sitt ex när det kommer till barnpassningen och exet går kanske lite väl mycket in i rollen som lilla Ines mamma. Emma ligger på sjukhuset och funderar på vad som egentligen hände på ridturen den där dagen och hon är inte helt säker på att det verkligen var en olycka, vilket hon också säger till sin kollega Nyhlén som ofta besöker henne på sjukhuset. Samtidigt blir Emmas sambo allt mer fundersam på vad hans ex egentligen håller på med när hon passar Ines.

27 juli 2016

skillnaden mellan lingon och blåbär

Skillnaden mellan lingon och blåbär (inbunden)

Semesterläsningen och lyssningen flyter på bra nu och jag klagar knappast. :) Igår kväll och under dagen idag har jag lyssnat på Annah Ovessons debutroman Skillnaden mellan lingon och blåbär och det har varit trivsamma timmar i bästa feelgoodanda.

Elofs bärindustri, belägen i Norrlands inland, har inte gått bra de senaste åren. Polackerna tar byggjobb istället för att plocka bär och thailändarna vill ha bra villkor - det finns alltså ingen billig arbetskraft som vill plocka Elofs bär längre. Men Elof har en ny idé. Han skall göra om den gamla industrilokalen till flyktingboende och på så vis få in en hacka och så kan ju flyktingarna få plocka bären under förevändningen att det är en slags terapi i skoglig miljö. Två av byns kvinnor anställs för att hjälpa Elof få ordning på boendet - Mia och Gunilla. Gunilla, som är mamma till Mia, har tröttnat på sitt jobb inom hemtjänsten och Mia är lika trött på sitt jobb på byns ICA-butik, De blir en bra balans till Elof och kräver vettiga sänger, trivsam inredning och hedervärt bemötande av flyktingarna. Och de skall kallas gäster, inget annat.

Den här berättelsen balanserar på randen till stereotyper och den är dessutom vansinnigt naiv, men den har ett stort hjärta. Elof är mullrande och butter och så norrländsk som du bara kan föreställa dig, men det finns inget ont i honom. Gunilla vill rädda världen med ringblomsolja och Mia vill väl mest att livet skall börja någon gång och att alla skall ha det bra. Jag borde inte gilla boken, men jag gör det. Stänger av alla invändningar och gör det som genrebeteckningen signalerar - mår bra!

26 juli 2016

störst av allt

Störst av allt (e-bok)

Just nu går böckerna från bra till bättre till rena fullträffen. Härligt! Fullträffen är förstås boken som alla tycks läsa och älska i sommar - Störst av allt av Malin Persson Giolito. Jag får väl erkänna att jag var försiktigt avvaktande till denna roman som genrebenämns rättegångsthriller. Det låter ju sådär-intressant i mina öron. Men, där hade jag fel. Redan efter en timme av ljudbokslyssnandet är jag helt fast för det här är en spännande historia som är svår att slita sig från.

Först vet vi inte riktigt vad det är Maja har gjort och vad hon är anklagad för. Men, sakta växer en berättelse fram där ett gäng rika ungdomar från Djursholm utgör kärnan och där en viss ung man spelar en väsentlig roll i artonåriga Majas liv. Mer än så säger jag inte om själva handlingen, men att allt har slutat med katastrof är liksom givet. Boken är så värd de timmar det tar att läsa eller lyssna. Det är till och med väl investerade timmar för det här är inte några enkla timmars verklighetsflykt. Det här är en historia om samhället. om skillnader, om ensamhet, om kärlek, om de som borde finnas där men inte gör det och om de som får ta ett större ansvar än vad de borde. Det är helt enkelt en bok du inte vill missa! 

25 juli 2016

ugglan dödar bara om natten

Ugglan dödar bara om natten (ljudbok)

Säger det på en gång: Den här deckaren är nästan onödigt bra! Ugglan dödar bara om natten är andra boken av Samuel Bjørk som jag lyssnar på denna sommar och jag riktigt längtar efter del tre. I förra boken, Det hänger en ängel ensam i skogen, började det med att en flicka hittades hängande i skogen med en skolväska på ryggen och en lapp om halsen med texten "Jag reser ensam". I den här boken är det återigen en flicka som hittas mördad i skogen, men denna gång ligger offret på en bädd av fågelfjädrar och runt sig har hon en cirkel av ljus. Det är inledningar som utlovar annorlunda fall i Bjørks böcker!

Det här är en deckare med många trådar och såväl en handelsträdgård som en hacker spelar stora roller. Bjørk låter också sina huvudkaraktärer få växa fram ytterligare. Mia Krüger, den utmärkta utredaren, som kämpar med sina självmordstankar och drömmar om den döda lillasystern tröttar kanske ut mig en smula mellan varven och jag hoppas att det här är ett tema som kommer att försvinna mer och mer under seriens gång. Holger Munch kämpar också med sitt privatliv då det framkommer att den kvinna han skiljt sig från ett antal år tidigare, men aldrig riktigt kommit över, nu skall gifta om sig. Även Holgers dotter Miriam har drabbats av en livskris och tar upp sitt engagemang i djurrättsfrågor igen.

Det här är först och främst en riktigt välkomponerad kriminalhistoria med psykologiska vinklingar som kanske ibland får lite för lite utrymme som en följd av alla karaktärers trassliga privatliv, men boken lyckas ändå hålla mig som läsare fångad hela tiden. Det är inte helt givet vem mördaren är och vad motivet är och olika tankar finns hos de poliser som utreder fallet. Jag känner hur jag deltar i utredningen, gissar med poliserna och gissar fel med dem. Jag är helt enkelt en engagerad läsare och det är inte fy skam att vara det i sommarvärmen!

24 juli 2016

kulturtanteri i düsseldorf

 

Hemma igen efter några dagar i Düsseldorf. På det stora hela en trevlig stad som bjuder på såväl shopping - allt från finaste lyx till lågpris - som kultur. Staden är ganska liten så det går att promenera mellan det mesta man vill se och om inte annat så kan man ta sig strandpromenaden längs Rhen, titta på pråmarna och ta något ät- eller drickbart i någon av de många restaurangerna längs promenaden. Jag gillade Düsseldorf för blandningen och för att det gick att ta det lugnt. Föredrar ni fullspäckat schema räcker det nog med en weekend i staden, men för oss som gillar att ta det lugnt var det bra med någon dag extra. Då hann vi dessutom med ett besök i grannstaden Köln som man når enkelt med tåget.

 

På Instagram har jag under resan postat lite diversebilder men tänkte att här på bloggen får kulturen ta plats. Första kulturstoppet blev KIT - Kunst im Tunnel. Häftig lokal, men utställningen var en besvikelse. Den pågående utställningen har titeln Mary & der Vulkan -eine meteorologische Phantasmagorie. Jag hade svårt att se såväl röd tråd som kvalitet och utställningen lämnade dessutom en del övrigt att önska vad gäller presentation. Vi var helt ärligt rätt besvikna och det är verkligen inte värt att betala fyra euro i inträde.


Nästa stopp blev keramikmuseet Hetjens, placerat mitt i Altstadt där vi också bodde. Ja, inte på museet alltså, men på ett prisvärt och bra lägenhetshotell. :) Keramikmuseet är ett traditionellt museum med massor av vacker och intressant keramik från många årtusenden placerat i montrar. Vi saknad lite interaktiva delar och lite mer av sammanhang, men det är klart värt ett besök. Specialutställningen just nu handlar om inka och föregångarna till inka och det var också den delen av museet vi tyckte bäst om. Jag gillade också den afrikanska keramiken väldigt mycket. Tyvärr råder fotoförbud på museet så därför är bild på entrén allt jag kan visa. 


Köln ligger nästgårds så dit styrde vi kosan på torsdagen. Kölnerdomen är magnifik! Som en enorm gotisk skräckskapelse ligger den mitt i staden. Jag älskar den! Insidan är dock inte lika mörk och ruggig som utsidan, men lika vacker med sina pelare och otroligt vackra glasmålningar. Jag har varit där en gång tidigare, när jag var typ 12 - 13 år. Då gick vi upp i tornet, men i nuvarande kondition klarar jag inte detta. Mitt resesällskap blev rätt avskräckt när jag berättade om alla trappsteg så han 
höll sig också på backen. :)


Innan flyget hem i fredags hann vi också med att besöka K20 - Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen. Bästa museet på denna resa! Lagom stort, och alla utställningar är sevärda på olika sätt. På bilden ovan syns själva museibyggnaden (snygg!), en skulptur av Alexander Calder och ett av den välkände, och düsseldorfbaserade, fotografen Andreas Gurskys verk. En fotograf i min smak! 


På K20 finns också figurer av Max Ernst som jag föll för. På bilden syns figurerna Der Schwachkopf, Ein beflissener Freund och Oiseau-tête. Bjuder också på några av mina favorittavlor från museet. Den härliga orangeröda färgklicken (som är mycket mer vibrerande i verkligheten) är Hommage to the square: Red Va av Josef Albers. Den underbara ansiktstavlan är Gezeichneter av Paul Klee. Vi gillar Klee! Nederst till vänster heter Umpferstedt I och är målad av Lyonel  Feininger och bredvid den är en detalj ur ett av Andreas Gurskys fotografier. 


Just nu pågår också en utställning av den franska konstnärinnan Dominique Gonzalez-Foerster. Det var en udda upplevelse. På bilderna ovan ser ni några av utställningsrummen och jag kan väl säga att det är en rätt speciell känsla i hennes verk. Vi förstod nog inte riktigt storheten, men det är kul att uppleva något som känns annorlunda och som sätter igång hjärnan. Vad är detta och vad vill hon säga med detta? Det är kul med kultur!

Avslutningsvis kör vi väl en favorit i repris från Insta. Jag är ingen stor bokhandelsbesökare när jag är på semester utomlands, men vi var in en bokhandel i Köln och vad hittar man där på bestseller-borden om inte en hel del svensk litteratur!

17 juli 2016

på vift



Nu blir det tyst här på bloggen några dagar för jag drar till Düsseldorf på semester. Skönt med miljöombyte!

16 juli 2016

straff

Straff (pocket)

Det är lite svårt att beskriva boken Straff. Den är som en gåta från början till slut och på något sätt känner jag mig inte så mycket klokare på det hela när jag kommit till bokens slut, men jag gillar den i alla fall. Det är skönt att läsa något som är en smula udda emellanåt och det tycker jag verkligen man kan säga att Paula Polanskis Straff är.

Max Schmeling är en framgångsrik författare i 60-årsåldern som blir kontaktade av en gammal bekant från barndomen, Tibor Schittkowski. Tibor är sjuk och behöver så här i livets slutskede hjälp med en uppgift och eftersom Max står i tacksamhetsskuld till Tibor, som räddat livet på honom vid ett par tillfällen i ungdomen, kan han inte tacka nej. Uppdraget är inte tydligt formulerat och Max får efter ett besök hos Tibor med sig en lunta tättskrivna papper där Tibor redogör för sitt liv. Däri finns också uppdraget och Max dras in i en situation som blir alltmer svårgreppbar för varje kapitel som går.

Boken Straff sägs vara skriven av Paula Polanski och översatt av Håkan Nesser. Så är det förstås inte. Detta är omisskännligt nesserskt. Språket, det odefinierbara nord/mellan-europeiska städerna, namnen på personerna och inte minst berättelsens uppbyggnad som har en hel del gemensamt med Barins triangel. För mig är det ingen tvekan. Håkan Nesser är författaren.

14 juli 2016

en mörderska bland oss

En mörderska bland oss (pocket)Hannah Kent författare till En mörderska bland oss

En mörderska bland oss av Hannah Kent i formatet Radioföljetongen - det här vill ni inte missa! Det är något suggestivt över berättelsen i sig, men också över uppläsning och inte minst musiken. Jag tokälskar det! Tanken från början var att ladda ner alla avsnitt som podd och sedan lyssna på ett om dagen. Glöm det! Här är det sluklyssning som gäller!

Boken bygger på ett autentiskt rättsfall om ett dubbelmord som begicks på norra Island 1829 och Kents berättelse är en utmärkt blandning av fakta och fiktion. Tre personer döms för mordet, men rätt snabbt benådas den ena av dem eftersom hon är så unga och enfaldig. Bokens huvudperson, Agnes Magnúsdóttir, finns det dock inte planer på att benåda. Eftersom fängelserna är överfulla placeras hon i förvar på gården Kornsà och skall där invänta sin avrättning. Ja, det här är en bok där slutet är givet redan från börja. Agnes Magnúsdóttir var den sista person som avrättas på Island och vi veta hela tiden att det kommer att sluta så. Ändå är det närmast andlöst intressant att ta del av bokens handling. Agnes liv, hennes kärlek till fel man, livet på den ensligt belägna gården före mordet på husbonden - det är ett livsöde väl värt att ta del av. Vad som är fakta och fiktion bryr jag mig mindre om. Som berättelse betraktat är den exceptionellt bra.

Så, om du inte redan börjat lyssna - gör det nu! Det här är sommarens och årets litterära höjdpunkt!

12 juli 2016

snökimonon

Snökimonon (e-bok)

Jag har bara hört gott om Snökimonon av Mark Henshaw så det är nog något fel på mig, men det klickar inte alls. Så här ungefär halvvägs in i berättelsen är jag faktiskt rätt uttråkad. I Project Runway (jag är en mycket trogen tittare!) ger domarna ibland omdömena "over-worked" och "you're trying to hard". Lite så känner jag för den här boken. Henshaw försöker så mycket att få till det med det lågmälda och lite mystika japanska, men det blir liksom konstlat. De där japanska pusslen är så uppenbart en metafor och skall ge berättelsen någon slags tyngd och djup. Suck! Det skall visst komma en algerisk del också i boken. Längre fram gissar jag. Dit kommer inte jag för nu ger jag upp. Boken är inte dålig, men jag orkar liksom inte med den just nu.

(Rec.ex från Massolit)

11 juli 2016

hösten är nära!

Igår satte jag mig äntligen ner med Höstens böcker och visst finns det läsning att se fram emot även i höst! Här är böckerna som fångade mitt intresse allra mest:

Änkan (inbunden)  Människorna (inbunden)  Körsbärslandet (inbunden)  Låt det som varit vila (inbunden)

Liv (inbunden) De oroliga (inbunden) Rum för resande (inbunden) Djävulsdoften (inbunden)

Till Sara, sedan bränns allt! (inbunden) Kärlekens fyra årstider (häftad) Det måste vara här (häftad) Blicken, pilen, filen (inbunden)

Mörkertid (inbunden) Djavulen ar en lognare Omvägen (häftad) Den danska älskarinnan (inbunden)

Miira (inbunden) Hennes nya namn (inbunden) Manolitas tre bröllop (inbunden) 

Blev du också nyfiken på någon av dem? Klicka på boken så kommer du till förlagets sida om boken (med undantag för ett par stycken där det inte kommit någon info än). Jag tror det blir en bra bokhöst! 

10 juli 2016

den tredje hustrun

Tredje hustrun (mp3-bok)

En man - tre fruar - fem barn. Ja, det är grunden i Lisa Jewells bok Den tredje hustrun. Adrian närmar sig 50 år och är inne på sitt tredje äktenskap. Barn har han med sina två första fruar, men med fru nummer tre har det inte hunnit bli några än. Hela familjen, med ex-fruar och halvsyskon, umgås med varandra och tillbringar semestrarna tillsammans i samma hus. Det är den perfekta stjärnfamiljen och Adrian är så nöjd över situationen.

Maya, den tredje hustrun, blir en sen kväll påkörd av en buss och avlider. Adrian är förkrossad och samtidigt fast besluten att ta reda på vad som egentligen hände den där kvällen. Samtidigt börjar fasaden spricka både här och där och kanske var inte alla i familjen så lyckliga och tillfreds med livet i stjärnfamiljen som Adrian trott.

Det här är en sådan där bok där huvudpersonen inte är helt sympatisk. Adrian är rätt självupptagen, men omedveten om det. Han tänker inte på hur andra människor kan reagera och uppleva saker utan han kör liksom bara på. Ego, men inte elak med vilje. Bland barnen och fruarna finns hemligheter och saker som förtigs och som under bokens gång sakta kommer upp till ytan. Boken blir genom alla olika personer och deras relation till varandra som en bra dramafilm man sugs in i för stunden och därför tycker jag om boken även om jag vet att jag nog snart har glömt den. Man skulle kunna kalla den för perfekt sommarläsning just därför.

9 juli 2016

bokbloggsjerka 8 - 11 juli

Så här i semestertider får vi en enkel jerka-fråga och en bonusfråga för den som vill:

Vad läser du just nu och vilken bok har du tänkt ta till efter den är utläst?

Bonusfråga: Jag har blivit med mp3-spelare och eftersom jag inte lyssnar på ljudböcker skulle jag vilja ha tips på podcaster eller annat trevligt man kan lyssna på när man är ute och spatserar i skogen (eller var som helst för den delen).

Jag läser just nu Snökimonon av Mark Henshaw och lyssnar på Radioföljetongen En mörderska bland oss av Hannah Kent. Boken av Henshaw har jag precis påbörjat och vilken bok jag väljer efter den får humöret och lusten avgöra.

När det gäller bonusfrågan vill jag tipsa om Kluvet land i P1 som finns i SR Play-appen. Ett brett anslag på klyftan mellan stad och land. Kan handla om lite allt möjligt således och är alltid lyssningsvärt!
Snökimonon (inbunden) En mörderska bland oss (pocket) Bildresultat för kluvet land p1

6 juli 2016

små solfåglar långt bort

Små solfåglar långt borta (e-bok)

Sommarens första pocket är utläst och semestern har inte ens börjat. Nu kommer läsflytet (hoppas jag innerligt)!

Små solfåglar långt borta av Christie Watson var en sådan där bok som många läste för några år sedan. Jag köpte den, men sedan har den blivit liggande. Nu är det dags att beta av inte bara denna utan i hel del av de böcker som kan kallas hyllvärmare, eller som är på god väg att bli det. Misstänker att en del kommer att skänkas bort rätt snabbt eftersom intresset för dem minst sagt svalnat ...

Tillbaka till Watsons bok som jag verkligen tyckte om. Det är en fin och varm berättelse, där samhällsfrågor som oljebolagens makt och miljöförstöring ligger i bakgrunden och där frågan om kvinnlig könsstympning också har sin plats. En bra balans mellan värme och allvar således och det är går alltid hem hos mig.

Blessing är tolv år när hennes mamma (Mama) hittar sin make ovanpå en annan kvinna och det är slutet på det äktenskapet. Mama tvingas ta Blessing och hennes bror Ezekiel med sig till sina föräldrar i Nigerdeltat. Detta blir en chockartad omställning för Blessing och hennes bror som levt ett bekvämt liv i Lagos. I morfar Alhajis hus finns inget rinnande vatten, ingen toalett och huset är fullt av familjemedlemmar som sover i fåtöljer på nätterna. Ezekiels nötallergi avfärdas som fullständigt otrolig av morfadern och Ezekiel kan som en följd av att allt steks i jordnötsolja knappt äta något alls. Flytten till deltat innebär också ett plöstligt byte av religion, från kristendom till islam.

Skolan kostar pengar och Alhaji, som är familjens överhuvud, har inget jobb och saknar därför pengar. För Ezekiel innebär det att hans dröm om att bli läkare är i farozonen och han börjar närma sig den lokala pojkmilisen, men för Blessing öppnar sig en ny möjlighet. Hennes mormor tar henne med ut på sina uppdrag som traktens barnmorska och Blessing känner att detta är vad hon vill göra med sitt liv.

Jag vet verkligen inte varför den här boken blev liggande så länge i boktraven, men nu är jag glad för att jag har läst den och för att pocketsommaren fick en så fin start!

4 juli 2016

the martian: ensam på mars

Ensam på Mars (mp3-bok)

En rymdexpedition går fel och Mark Watney lämnas ensam kvar på Mars. De övriga i besättningen och alla på NASA tror att han är död, men så är inte fallet. För Watney, som helt saknar möjlighet att kommunicera med jorden gäller det nu att hitta alla tänkbara möjligheter för att överleva. Efter en kort tid upptäcker en medarbetare på NASA, mer eller mindre av en slump, att Watney lever. Nu måste även folket nere på jorden anstränga sig till det yttersta för att i första hand kunna kommunicera med Watney men också för att hitta en möjlighet att hämta hem honom från Mars.

Jag är så kluven till The Martian: Ensam på Mars. Konceptet i sig med en överlevnadsskildring placerad i rymden gillar jag oväntat mycket och det känns, i alla fall för mig, "nytt och fräscht". Watneys självdistans och ironiska ton är också uppfriskande och leder till små fniss emellanåt. Det hade ju kunnat bli en ångestfylld bok om en man som ger upp och inväntar döden på den rätt ogästvänliga planeten. Watney är tvärtom handlingskraftig och tycks ta situationen för vad det är - till och med en smula humor mellan varven alltså. Men, boken är också väldigt teknisk (eller är det fysik?) och det tröttar ut mig en aning, mest för att jag inte riktigt förstår och inte heller har något intresse för det. Ändå kan jag emellanåt fascineras över kreativiteten och möjligheterna som finns, men om de har någon verklighetsförankring vet jag inte. Tänker att det säkert går att göra allt och lite till av det som beskrivs i boken för ingenjörer är ju kreativa problemlösningsmänniskor!

Andy Weirs bok över fjorton timmar i ljudboksformat. Det förvånar mig att jag efter så lång lyssningstid ändå känner att jag egentligen inte alls känner huvudpersonen. Bokens fokus ligger på hans överlevnad och hur han löser olika situationer och uppenbart inte honom som person. Kanske är det jag som är ovan vid genren, men jag gillar när jag får lite mer grepp om karaktärerna i boken, särskilt huvudpersonen.

Ja, som ni förstår är det en blandad kompott av ris och ros jag har till den här boken. Faktum är att jag för ovanlighetens skull är helt övertygad om att filmen är bättre än boken och jag kommer nog att se filmen någon gång framöver. Om jag i vanliga fall stör mig på att man i filmen varit tvungen att korta berättelsen och undanta vissa delar, är jag rätt säker på att det i detta fall bara är en fördel. Bara det att jag överväger att se en film som utspelar sig i rymden (händer aldrig!) visar på att det finns något i den här boken som ändå tilltalar mig, invändningarna till trots.

3 juli 2016

20 snabba om sommaren



Enligt O har snickrat ihop en enkät om sommarens läsning och lite annat. "Reglerna" är enkla:
Tänk snabbt nu när du väljer 20 snabba om sommaren och sommarläsning. Feta dina svar och motivera gärna!

Väljer du …

strut eller bägare? Strut om jag väljer mjukglass, bägare om jag väljer kulglass.

rosévin eller bubbel? Jag finner bubblor en aning överskattade och väljer gärna vin utan bubblor

Allsång på Skansen eller Lotta på Liseberg? Har så svårt för Lotta, så det får bli Sanna och Skansen.

hav eller sjö? Jag är en insjötjej i alla lägen. Havet lockar mig sällan. Utomlands på solsemester väljer jag alltid pool före hav.

pocket eller e-bok? Enda anledning till att jag läser e-böcker är för att vissa rec.ex kommer i det formatet. Pocket är och förblir mitt favoritformat.

deckare eller feelgood? Hellre spänning än sockersött.

fotbolls-EM eller OS? Det är roligt att se små idrotter som rodd, kanot, bågskytte etc. så därför blir det OS.

tegelstenar eller tunnisar? Hellre tunt än onödigt långt. Men runt 300 - 350 sidor brukar de bästa böckerna ligga i sidantal.

Livet efter dig eller Independence Day 2? Jag är inte säker på att jag kommer att se Livet efter dig, men jag har helt säker på att jag inte kommer att se Independence Day 2. :)

Zlatan eller Ronaldo? Zlatan har sina sidor, men Ronaldo tycker jag verkar vara en bortskämd tönt. Orkar inte med sådana.

sol eller skugga? Det är ju skönt om solen skiner, men läsa gör jag helst i skuggan.

film eller tv-serie? Är verkligen dålig på att titta på film

blåbär eller hallon? Definitivt hallon och i den allra bästa av världar skogshallon. Så gott!

Bruce Springsteen eller Håkan Hellström? Bruce utan tvekan

originalpocket eller filmomslag? Originalen kan vara så fina och genomtänkta, och filmomslagen är alltid så fula.

nytt eller gammalt? I sommar har jag inga klassikerplaner så det blir bara nytt och hyfsat nytt.

slalomläsning eller en i taget? Jag har alltid en ljudbok och minst en annan bok på gång.

Facebook eller InstagramGick ur FB för flera år sedan så det få bli Insta även om jag inte är helt såld på det.

skratta eller gråta? Jag gråter så sällan till böcker eller film, så jag väljer skratta. Jag skrattar som tur är väldigt mycket i mitt liv.

getingar eller myggor? Jag har getingfobi (på riktigt och på fullt allvar) vilket gör sommaren till ett gissel för mig på många sätt. Väljer därför myggor utan tvekan.

2 juli 2016

kvartalsrapport

Bildresultat för books tumblr
Dags igen för en kvartalsrapport, närmare bestämt den för april - juni 2016. Det har varit tre månader då det har varit mycket annat i livet som tagit tid och energi och det syns på lässtatistiken också. Men, det har varit positiva saker som hänt - ny tjänst och en massa processer runt det, nytt boende med allt vad det innebär, en intensiv men rolig maj jobbmässigt. Ja, och så har jag ju avslutat båda min högskolekurser på distans också. Läsningen har liksom inte riktigt orkats med på kvällar och helger, men så är det ju för oss alla emellanåt. Tack och lov för ljudböcker säger jag bara! :)

Antal böcker totalt: 17 st (varav 5 st är rec.ex)
Förra året var siffran 26 st, men så jobbade jag också bara 70% då och nu jobbar jag heltid sedan i januari.

Länder där böckerna utspelar sig:
Sverige (5 st)
Italien (2 st)
USA (2 st)
Norge (2 st)
Irland (1 st)
Spanien (1 st)
Finland (1 st)
Danmark (1 st)
Kenya/Frankrike (1 st)
Sverige/Belgien/Kongo (1 st)

Som alltid Sverige i topp, men Italien kommer starkt i år vilket känns lite kul. De två sista med olika länder i kombination är Christian Unges böcker om läkaren Martin Roeykens som båda utspelar sig i fler länder utan att något land ta över så därför fick de stå blandade.

Format
Ljudbok 11 st
Inbunden 3 st
Pocket 0 st
E-bok 3 st

Ljudboken dominerar så mycket att den i år nästan är det enda sätt jag läser på. Men, nu när allt i livet börjar landa lite mer känner jag att jag saknar den vanliga läsningen. Jag hoppas att semestern skall ge min läslust en skjuts framåt. I år har jag för första gången en vanlig fyraveckors-semester. Har alltid haft lärares sommarlov eller varit arbetslös tidigare, så jag kommer definitivt att läsa mindre än föregående somrar. Men, hellre fyra veckors semester, en sämre lässtatistik och ett jobb jag trivs med än sommarlov och en önskan om att göra något annat jobbmässigt!

Böcker med kvinnliga författare: 11 st
Böcker med manliga författare: 6 st

Ja. så här såg könsfördelningen ut bland författarna. Vet inte riktigt vad jag skall säga om det. Jag läser det jag vill och har lust med, oavsett författarens kön. Har med den här statistiken under 2016 men kommer nog att plocka bort den inför nästa år.

Enstaka noveller: 0 st

Novelläsning har verkligen inte lockat mig den vår och försommar. Kanske får novellerna en chans igen lagom till hösten. Eller inte. Noveller är ingen favoritgenre.

Avslutningsvis skall förstås kvartalets bästa läsning koras och då ser det ut så här:
Bästa roman: Min fantastiska väninna av Elena Ferrante (ligger bra till för att bli årets bästa bok)
Bästa spänning/deckare: Det hänger en ängel ensam i skogen av Samuel Bjørk

1 juli 2016

bokbloggsjerka 1 - 4 juli



Fredag. En arbetsvecka kvar och sedan semester. Känns som att alla runt mig redan har gått på semester och allt stannar sakta av, men en sak är som vanligt: jerkan!

I veckans jerka skriver Annika om sin relation till Sherlock Holmes och formulera uppgiften till oss andra så här:

Det är min relation till Arthur Conan Doyle skapelse. Vilken är din? Har du läst böckerna? Har du någon favorit? Har du sett tv-serien/tv-serierna? Kort sagt, skriv om vad du vill så länge det har med Holmes och/eller Doyle att göra.

Sherlock Holmes är ju en sådan där figur som man på något sätt alltid har känt till. Oklart varför egentligen och ännu mer oklart när jag först hörde talas om honom, men han är ju en del av vår västerländska kultur på många sätt. Jag har läst delar av böckerna, tveksamt om jag läst någon i sin helhet. Det har nog blivit mest Sherlock Holmes på TV för min del faktiskt och för mig är det inte den (med rätta) tokhyllade Benedict Cumberbatch som är Sherlock utan Jeremy Brett. Jag älskar hans tolkning av Sherlock Holmes i den gamla tv-serien från 80-talet! Den moderna serien är också bra, men jag känner inte riktigt samma kärlek. Jag har också sett Guy Ritchies filmer med Robert Downey Jr i huvudrollen och gillat, men inget slår Bretts tolkning av rollen och figuren!

Bildresultat för sherlock holmes jeremy brett  Bildresultat för sherlock holmes jeremy brett