30 apr. 2015

ljudboks-detox


Nu får jag faktiskt skärpa mig! Släppa ljudboksvurmen och ta tag i läsningen av vårens rec.ex. De ligger där som en hög av ständigt dåligt samvete och egentligen är jag ju nyfiken på dem alla, men har fastnat i ljudbokskoma! Som nån slags regression till tiden då jag inte läste själv utan lyssnade till godnattsaga uppläst av föräldrarna. Ser det inte som ett sundhetstecket, denna besatthet av ljudböcker. 

Så, fram till min semestertripp till München om elva dagar är ljudbok endast tillåt när jag ska sova. Före det är det vanlig bokläsning och mindre tv-tittande som gäller! 

Gud, ändå, att man ska behöva säga sånt här till sig själv! 

trevlig valborg!


Äh, jag tror brasan får vara i år. Regnet hänger i luften och jag trivs ju ändå bäst inomhus. Tänker mig kvällen mer så här:


Önskar er alla en trevlig valborg, med eller utan brasa! 

28 apr. 2015

klara, färdiga, dö!

Klara, färdiga, dö! (ljudbok)

Klara, färdiga, dö! - kommissarie T-Rex är tillbaka! Jag vet inte varför, men jag finner den hopplöse mannen som totalt saknar självkritik oemotståndlig. Jag har lyssnat på två böcker om honom nu och jag längtar redan efter bok nummer tre.

T-Rex, som egentligen heter Torsten Rexelius, har en växande mage och en väldigt vilja att lösa mordgåtor. Han är en erkänt duktig kriminalkommissarie men i omorganisationens tidvarv sitter inte ens Torsten Rexelius säker. Hans senaste brottsutredningar har inte varit några framgångssagor, så han behöver verkligen lyckas nu. Men, det hela börjar inte så särskilt bra för hans iver att uppvakta sin nya sambo, Ulla nummer två, gör att han hamnar mitt i ett pågående brott utan att han ens märker det. T-Rex måste på något sätt fria sig själv från alla misstankar innan de ens uppstår. Han har dessutom ingen som helst förståelse för att det enda vittnet påstår att mannen som flydde från platsen var fetlagd. Torsten har liksom inte riktigt upptäckt sin svällande mage än.

T-Rex är charmig mitt i sin odräglighet och jag inser att jag absolut aldrig skulle stå ut med honom i verkligheten, men i bokform träffar jag honom gärna. Han vill verkligen bara väl, men han trasslar in sig i situationer som är svåra att komma ur, som när han för att imponerar på sin ex-fru och hennes nya man, lovar Ulla nummer två en stor altan trots att han inte har en aning om hur han skall bygga en sådan. Som kommissarie är han lite snabb i vändningarna och hamnar väl i ärlighetens namn ofta på fel spår, men jag hejar ändå på honom och vill att han löser brottet.

Förra veckan hade Kulturkollo tema humor och den här boken hade passat utmärkt in där. Om man gillar den här typen av humor vill säga, och det gör uppenbarligen jag. Fast, jag tror att det måste vara i ljudboksversion. Skulle jag läsa själv och inte få med uppläsarens, i detta fall Torsten Wahlunds, tolkning av huvudpersonen är jag inte säker på att jag skulle vara lika road.

27 apr. 2015

tre systrar och en berättare

Tre systrar och en berättare (inbunden)

Ok, så här är det. Tre systrar och en berättare är en bra bok, en annorlunda bok som jag gillar på vissa sätt och inte står ut med på andra sätt. Det känns lite som ett misslyckande att ge upp den, men just nu dödar den alla min läsglädje med sitt långsamma tempo. Jag orkar inte koncentrera mig tillräckligt för att tränga igenom ordmassa och berättarstilen och även om jag gillar den fiktiva berättarens samtal med en viss kråka så orkar inte med när skalden Viktor Sund (mannen bakom Där björkarna susar) dyker upp.

Egentligen vill jag veta mer om de tre kvinnorna Ulla-Maj, Margit och Iris som skall få spela huvudrollerna i Tjechovs Tre systrar som sätts upp av den lokala teatergruppen. Det är just dem jag vill lära känna och vet mer om. Berättaren, nå låt oss kalla honom för ett intressant inslag, men det är kvinnorna jag vill läsa om. Boken kunde gott ha handlat om dem enbart.

Så, jag ger upp för att jag inte orkar med den här typen av lite tyngre läsning just nu. Om det finns något Lars Sund-fan därute som är sugen på att läsa boken så skänker jag den gärna till dig. Hojta till i kommentarsfältet i så fall. Boken är din! :)

PS: Blir ni flera som vill ha boken kommer jag att dra lott mellan er.

26 apr. 2015

kvinnan på tåget

Kvinnan på tåget (mp3-bok)

Kvinna på tåget av Paula Hawkins är en av vårens verkliga snackisar i bokkretsar och även om boken är ny känns det som att alla redan har hunnit läsa den. Den är verkligen både populär och hyllad! Jag, som blivit något av en ljudboksknarkare, valde att lyssna på den och det kan jag verkligen rekommendera. Angela Kovacs gör, som alltid, en skicklig uppläsning!

Handlingen tänker jag är hyfsat känd så jag hoppar över den och går direkt på vad jag tycker om boken. Innan jag började lyssna hade jag hört att den skulle vara en ny Gone Girl, en bok jag började läsa men aldrig läste klart eftersom vi inte alls klickade, så jag hade realistiska förväntningar. På sätt och vis kanske det var tur, för jag tycker att Kvinnan på tåget är bra, men det är just det. Den är bra. Inte något super-wow. Inte som att jag tänker säga att det är den bästa bok jag läst på evigheter. Thriller är det förvisso, men lite av den riktig täta thrillerstämningen tycker jag försvinner när jag långt före slutet kan räkna ut vem som är boven i dramat.

Det jag tycker är bokens styrka är skildringen av huvudpersonen Rachel. Arbetslös, alkoholiserad och inneboende hos en väninna. Hon är uppenbart trasig, men försöker ändå göra det rätta och bidra till rättvisa trots minnesluckor, ihopblandade minnen, enstaka minnesfragment och svårigheten att få någon att lyssna på henne. Alkoholen håller på att göra henne helt hemlös och hon kämpar för att försöka avstå, men kraschar ständigt. Jag blir både arg på henne och trött på henne och mellan varven kan jag känna sympati för henne. Hon är på många sätt en trovärdig karaktär som hamnat i en osannolik situation.

Berättarperspektivet i boken, där jag-formen tillämpas oavsett vem som är berättare för tillfället, gillar jag skarpt. Det känns som ett nytt grepp, vilket jag förmodar att det inte alls är i och för sig, men det känns nytt och fräscht. Samtidigt som det skiftande berättarperspektivet bidrar till att hålla läsaren alert (ja, herregud jag använder verkligen ordet alert på allvar ...) så tror jag också att det är en starkt bidragande orsak till att tempot i berättelsen upplevs som relativt högt. Egentligen är det ju inte det. Stundtals tycker jag rent av att boken står och stampar lite, men då överraskar Hawkins med ett byte av jag-person och jag vaknar till igen. Skickligt!

Kvinnan på tåget lämnar mig med lite blandade känslor. Bra, men samtidigt inte den fullträff jag trott på av andras uttalanden att döma. Kanske är det jag som är svårflörtad, kanske är boken upphaussad. I vilket fall är det en bok som kommer att läsas av många, många svenskar i sommar och kanske ännu fler när pocketversionen kommer och de läsande kommer att få några helt ok lästimmar, vissa kommer till och med att sträckläsa. Det tycker jag är ett bra betyg i sig.

23 apr. 2015

en liebster till mig!



Tack snälla Boklusen för Liebsternomineringen! Alltid kul med uppmuntran och att det dessutom innebär att svara på en enkät gör ju bara saken ännu bättre. :)

Regler 
Länka tillbaka till personen som nominerade dig.
Svara på frågorna som du fick av personen som nominerade dig.
Nominera 11 andra bloggar med färre än 200 följare.
Gör 11 frågor till dem som du nominerar.
Meddela de nominerade via sociala medier/bloggar.

1. Vilken bok läser du just nu?
Det går långsamt, långsamt framåt i Lars Sunds Tre kvinnor och en berättare och så lyssnar jag på Kvinnan på tåget av Paula Hawkins och Minns mig som en ängel av Kristina Appelqvist

2. Vilken är din favoritförfattare?
Alltför många, men Anne Tyler, Jonas Gardell och Torbjörn Flygt är några exempel på författare vars böcker jag brukar gilla.

3. Vilken bok ser du mest fram emot att läsa i sommar?
Något oväntat biblioteksfynd. Ni vet en sån där bok man aldrig skulle köpa, men som man lånar hem från biblioteket på chans eftersom det ändå är gratis att låna.

4. Vilken genre läser du helst?
Sådana där helt vanliga romaner som jag inte kan ge någon annan genrebestämning. Deckare funkar också väldigt bra.

5. Hur står dina böcker i bokhyllan? (alfabetiskt, efter färg mm)
Pocket för sig, inbundet för sig, facklitteratur för sig och efter ämneskategorier. Bokstavsordning gav jag upp för längesedan. Är inte tillräckligt organiserad för det. :)

6. Vilken är den bästa bok du läst och varför?
Det är en omöjlig fråga att besvara och det har en tendens att ändra sig med åren.

7. Hur många olästa böcker äger du?
20-25 stycken

8. Vilken är den senaste bok du köpt?
Han är tillbaka av Timur Vermes.

9. Var handlar du helst böcker?
Jag gillar fyra för tre-erbjudanden på pocket som bokhandlar brukar ha, så det blir en hel del inköp där. Skulle tro att jag handlar mest i fysisk bokhandel faktiskt, annars är det Bokus på nätet som gäller.

10. Vilken var den senaste boken du valde att inte läsa klart?
Jag minns inte riktigt ... Men, jag har en del påbörjade böcker som jag planerar att återvända någon gång relativt snart, t ex Att vara Abbas Al-Abd av Ahmad Al-Aidy.

11. Vilken bok tycker du att jag ska läsa?

Främlingen av Albert Camus och om du läst den säger jag av Franz Kafka.

Nu är det meningen att jag skall nominera ett antal bloggare, men som vanligt har jag superdålig koll på vilka som fått och inte fått den här utmärkelsen. Eftersom alla bokbloggare, små som stora, är värda all uppmuntran de kan få, så nominerar jag alla som känner att de vill delta. Fritt fram alltså! :)

De frågor jag skickar med är:
1. Vad läser du just nu?
2. Vilket bokformat föredrar du?
3. Solen eller skuggan - var läser du helst under sommaren?
4. Vilken är den bästa bok du läst hittills i år?
5. Köpa böcker eller låna böcker - vad föredrar du?
6. Kaffe, te, iste, läsk, vatten - vad passar egentligen bäst som dryck till läsningen?
7. Har du någon favoritkommissarie i deckargenren?
8. Var handlar du helst böcker?
9. Finns det någon genre du verkligen undviker?
10. Hur är dina böcker sorterade i bokhyllan? (bokstavsordning, färg, kreativt kaos etc)
11. Om du skulle rekommendera en bok "alla" borde läsa under semstern, vilken blir det?

22 apr. 2015

guds starka arm

Guds starka arm (mp3-bok)

Jag blev som bekant förtjust i Åsa Larsson när jag lyssnade på Till offer åt Molok, så jag gav henne en chans till, inte minst för att hon är en så skicklig uppläsare. Denna gång blev det en kortare berättelse - Guds starka arm - och jag tyckte nästan ännu mer om den, så Larsson är definitivt en författare jag skall läsa mer av!

Guds starka arm kom ut 2009, alltså tre år innan Till offer åt Molok, och en kul detalj är att en del personer, eller deras ättlingar, dyker upp i båda böckerna. Det gillar jag! Tänker mig att Larsson liksom inte var riktigt klar med dem och ville ge dem lite mer utrymme. Det är förvisso män med makt det handlar om, men kul ändå.

Berättelsen, som utspelar sig 1914 i Kiruna, handlar till största delen om Arvid Karlsson och hans maka Aili. Arvid är något så modernt som elekticitetsinstallatör och tycker att han kunde få lite mer respekt i staden, rent av lika mycket anseende som ingenjörerna faktiskt. Han är en elak äkta make och slår både fru och barn och han ser dessutom ner på sin fru för att hon är tornedalsfinska. Han är ju en svensk man och därmed så mycket finare än de där tornedalsfinnarna! (Jag undrar varför han gift sig med Aili, men det förtäljer inte historien). En dag hör Arvid sin yngsta dotter tala finska under en lek och han tappar besinningen fullständigt och stänger in henne under trappan och spikar igen hålet så hon inte kommer ut. Aili kan inget göra och det hinner gå många timmar innan hon kan befria sin dotter. Dottern har då blivit stum och förblir stum. En morgon någon tid efter den hemska händelsen hittas Arvid mördad och hammaren som han använt för att spika in sin dotter med är mordvapnet.

Aili är, om inte glad, så åtminstone lättad över att Arvid är död och att hennes liv kan fortsätta utan honom. Hennes församling är dock oroade. Som de rättroende laestadianer de är tycker de att Aili borde gifta om sig. Ailis motvilja mot att genast gifta om sig ses som sorglöshet vilket anses syndigt och därmed djupt felaktigt. Hur skall de kunna tolerera en så lättsinnig och sorglös kvinna? Kronolänsman Björnfot, som utreder mordet på Arvid Karlsson, finner dock Aili alltmer fascinerande och vet inte riktigt vad han skall tro om henne. Är hon en mörderska? En syndig människa på alla de sätt?

En berättelse helt i min smak det här och jag hoppas det kommer många fler sådan här korta berättelser om livet i Kiruna i börja av stadens historia!

(Det står att boken är skriven tillsammans med Lena Andersson. Är det samma Lena Andersson som skrivit t ex Egenmäktigt förfarande? Någon som vet?)

19 apr. 2015

tisdagsutmaning: norden

Nordiske-flag

Medan stora delar av #boblmaf roar sig i Helsingfors, umgås med Kjell Westö och dricker skumvin mest hela tiden (väl unt!) får jag hålla till godo med Kulturkollos Tisdagsutmaning som passande nog har tema Norden den här veckan.

Berätta om:

en bok från ett nordiskt land eller språkområde
Självklart blir det finländskt här! Först tänkte jag ta en bok av Arto Paasilinna, men så kom jag på att jag ju faktiskt läser en finsk, eller finlandssvensk, författare just nu - Lars Sund. Boken jag läser, eller i alla försöker läsa, heter Tre systrar och en berättare. Jag vet inte riktigt vad jag tycker än, men berättarstilen är något av en utmaning för mig. Ändå är det något tilltalande med boken. Förr eller senare dyker det upp ett inlägg om Sunds bok på bloggen!

en film från ett annat nordiskt land eller språkområde
Jag ser ju inte så mycket film, men den norska filmen Jeg reiser alene/Jag reser ensam med Jarle Klepp som huvudperson tyckte jag mycket om. Detsamma gäller filmen Mannen som elsket Yngve/Mannen som älskade Yngve som också har Jarle Klepp som huvudperson. Jarle är en huvudkaraktär som vinner mitt hjärta helt enkelt. Båda filmerna är baserade på böcker, med samma titlar, skrivna av Tore Renberg. Klart läsvärda!

en TV-serie från ett tredje
Här blir det danskt för danskarna gör så många bra och sevärda tv-serier, i alla fall enligt mitt tycke. En serien som jag verkligen älskade och som sändes på SVT för något år sedan var Lykke som presenterades så här: "Dansk depressionskomedi om att släppa kontrollen, maktkamp, ​​intriger, inkompetenta chefer och andra absurditeter som tack och lov inte har något att göra med verkligheten. Eller?". Annorlunda och riktigt, riktigt bra!

och musik från ett fjärde land eller språkområde
I påskas sände SVT en isländsk kriminalserie, Lava, och "signaturmelodin" till den är något av en nya favorit hos mig. och det har förekommit att jag haft den på repeat på Spotify: Everything is gonna be like everything med Hjaltalín.

du går inte ensam

Du går inte ensam (mp3-bok)

Det har nu gått en och en halv vecka, eller kanske till och med två veckor, sedan jag lyssnade på Du går inte ensam av Mari Jungstedt och jag får väl erkänna att jag inte minns så hemskt mycket av handlingen, men det är höst på Gotland och det rövas bort barn och en kvinna hittas mördad. Det är en helt vanligt deckare i serien om kommissarie Knutas, men jag tycker nog att serien var lite bättre i början. Du går inte ensam är del elva i serien om Knutas och jag vet att det finns en tolfte del också, som jag säkert kommer att läsa eller lyssna på, men någonstans kan jag känna att det nog börjar bli dags för Jungstedt att lämna Knutas åt sitt öde. 

Själva deckarhistorien har jag inte så mycket att säga om, den är varken särskilt bra eller särskilt dålig, däremot finner jag Knutas relation med kollegan Karin nästan tröttsamt tafflig. Jag måste faktiskt ta fram skämskudden när de ska få till det sexuellt för första gången. Det är säkert precis så det kan vara i verkligheten, men det blir plågsamt pinsamt när det skildras i text. En annan sak jag finner mer än lovligt tröttsamt är det eviga tjatet om hur tjock polisen Kihlgård från Stockholm är. Han brukar dyka upp och hjälpa Gotlandspolisen med diverse fall och vi vet att han är kraftig och glad i mat, men det blir överdrivet. Det behöver inte påpekas i varje mening som handlar om honom. 

Boken är inläst av Katarina Ewerlöf och jag är riktigt trött på hennes uppläsningar faktiskt. Först det eviga gråthulkandet så snart en kvinna förhörs eller är drabbad av brott. Varenda gång snörvlar hon sig igenom kvinnornas berättelser om brottet. Männen framställs i sin tur nästan alltid med en arrogant eller uppgiven röst. Stereotypt är bara förnamnet och dessutom är det väldigt jobbigt att lyssna på något som är så överspelat. När Kihlgård figurerar och allt som oftast äter något har Ewerlöf valt att smacka och göra andra matätarljud. Jag ville skrika av irritation. 

Så, om jag skulle sätta betyg, vilket jag ju egentligen aldrig gör, skulle jag ge själva boken en trea, men uppläsningen får en svag tvåa.

15 apr. 2015

akutbjällran

Akutbjällran (ljudbok)

Allt är som vanligt i Karin Brunk Holmqvists litterära värld. Självklart är vi på Österlen, denna gång i en liten by en bit från Ystad. Ett syskonpar möter vi, inte för första gången det heller, och i Akutbjällran är det två systrar vid namn Elsa och Julia som utgör detta syskonpar. Ja, de är lite till åren komna, förstås. De har det inte så fett, men lever ett harmoniskt och stillsamt liv i sitt lilla hus och får hjälp av grannen Ragnar när det behövs. Ofta kommer han till undsättning när systrarna behöver skjuts någonstans, som t ex till Leif Handlare för att införskaffa sina matvaror.

Ni som läst Brunk Holmqvists tidigare böcker vet att något som rubbar huvudpersonernas cirklar kommer att hända. I detta fall är det kusinen Ullas bortgång som ställer till det. Elsa och Julia har inte haft kontakt med Ulla sedan de var unga och blir därför mäkta förvånade när Ulla testamenterar sitt hus och sin bil till dem. Någon vanlig liten villa är det heller inte tal om, för Ulla hade det gott ställt. Vad skall Elsa och Julia göra nu? Hur skall de hantera sitt arv? Flytta in i den fina villan med pool i Ystad och leva lyxliv, eller sälja alltihop? Och vad skall de göra med Ullas före detta som dyker upp och tjatar om några äggkoppar?

Det är varmt och trivsamt och en allt annat än provocerande skildring av syskonkärlek, vänskap och klass. Det är en på alla sätt typisk bok av Karin Brunk Holmqvist och jag kan som vanligt inte låta bli att tycka om det även om det är galet förutsägbart.

13 apr. 2015

aprilenkät - eller våren, var är du?


Åter på de levandes sida efter influensaeländet, men en bra bit kvar till pigg och rask kan man väl sammanfatta det hela. Så mycket läst har det inte blivit den gångna veckan, men jag har lyssnat på ett par ljudböcker och de kommer jag att skriva om under denna vecka. Tänkte dock att jag mjukstartar bloggandet med en enkät som jag hittade på Johannas deckarhörna, för enkäter är som bekant oemotståndligt! :)

1. Hur långt har våren kommit där du bor, alternativt senaste nya vårtecknet du såg?
Här är det vårblommor av många de slag och buskarna har knoppar som bara väntar på att få slå ut. Vårvindar friska har vi också och däremellan en värmande sol. Fåglarna kvittrar och måsarna skriker. Jo, men visst är våren här. 

2. Vilken var den senaste boken som flyttade in hos dig?
Det var böckerna som fanns i bokpaketet från min hemliga bokvän (som jag ju numera vet är Boklandskap). Där fanns t ex Monogrammorden av Sophie Hannah och Små solfåglar långt borta av Christie Watson.

Små solfåglar långt borta (pocket)  Monogrammorden : ett nytt fall för Hercule Poirot (inbunden)


3. Vilka nya böcker ser du fram emot under våren (april och maj)? Om du har dålig koll på nyheter, berätta om vilka du ser extra mycket fram emot att läsa i vår, oavsett ålder. 
Jag ser fram emot att läsa, vad det än blir och hur mycket det än blir. Visst har jag lite koll på utgivningen och det finns titlar jag ser fram emot, men framför allt vill jag hitta det där riktigt härliga läsflytet.

4. Påskliljor eller tulpaner. Vilket är egentligen finast?
Alltså, egentligen är jag inte superförtjust i någon av dem. Påskliljor är ju fina på sitt sätt för att de lyser upp med sin gula färg, men tulpaner finns i ännu fler färger och det är egentligen färgerna och inte tulpanen i sig som jag tycker om. 

Bildresultat för tulips

5. Nämn en debutförfattare, alternativt en författare som du inte läst något av än, som du gärna vill läsa i vår.
Jag är väldigt sugen på att läsa Kvinnan på tåget av Paula Hawkins. 

6. Myntet har ju två sidor. Vad är det sämsta med våren?
Att getingar och humlor vaknar till liv vilket betyder att jag med min fobi måste hålla fönster och dörrar stängda. Öppnar dem igen i mitten av oktober ...

7. Beskriv din favoritplats vid utomhusläsning.
I skuggan. Om det sen är på en veranda eller uteplats, på en uteservering, under ett träd eller på en parkbänk spelar inte så stor roll, men det får inte vara gassande sol.


8. Finns det någon ny fackbok som lockar lite extra i vår? (Typ kokbok, trädgårdsbok, biografi…)
Nej, fackböcker lämnar jag därhän.

9. Finns det någon bok ur vårutgivningen du vill läsa men kommer spara till sommaren?
Det finns nog böcker som inte kommer att bli lästa förrän till sommaren, ja. Så mycket kan jag nästan lova. Vilken eller vilka det blir för tiden utvisa. :)

10. Slutligen en fråga som knyter an till den förra, när börjar egentligen sommaren? Vad tycker du? Ett visst datum, eller vid ett visst väder eller något annat?
Jag tycker ofta att sommaren liksom smyger sig på, men skolavslutningstider är på något sätt en start på sommaren tycker jag. Försommaren med syrener i blom och den där friska gröna färgen som alla blad har är dessutom en underbart vacker tid. 

 

Taggade att göra enkäten: Alla som vill. 

9 apr. 2015

Nuläget


Ofrivillig läs- och bloggpaus p g a värsta influensan nånsin.

7 apr. 2015

paket från hemlig bokvän

Titta vilket härligt och välfyllt paket min hemliga bokvän skickat till mig! Ligger däckad i influensa idag så detta piggade verkligen upp! Jag vill genast måla naglarna och testa den där fantastiska saken som gör att jag äntligen kan få prickiga naglar! Böckerna lockar alla till läsning och det svåra är bara att välja vilken bok jag skall läsa först! Och vilket godis jag skall äta till! Shake och Jenka - tonårens favorittuggummin! 

Min hemliga bokvän lyckades verkligen plocka ihop ett bokpaket i min smak. Men, vem är du? Jag fick en ledtråd om att din blogg inte kändes så "vårig". Jag vågar mig därför på en chansning. Kan det vara du, kära Boklandskap, som skickat detta lockande paket? 

6 apr. 2015

all in på påskekrim

Bildresultat för påskekrim

Påsken är till ända och den stora frågan är förstås: Har jag "påskekrimmat"? Jajemän! Massor!

Två böcker har det blivit, Till offer åt Molok av Åsa Larsson och Män ur mörkret av Håkan Östlundh. Både två läsvärda men väldigt olika. Jag har också börjat lyssna på Du går inte ensam av Mari Jungstedt. Den är väl ok hittills, men samma klass som t ex Larsson håller ju Jungstedt definitivt inte.

Jag har också sett kriminalserier på SVT Play och Netflix. The Team upptäckte jag nu under påsken och den kommer jag definitivt att fortsätta följa. Vem kunde ana att europeisk samproduktion kunde bli så lyckat! Annars har påskens tv-höjdpunkt varit isländska Lava och sista delen visas nu ikväll, annandag påsk. Jag får nog se den i efterhand för mitt febertunga huvud har nog somnat kl. 22.45. Vad gjorde man innan SVT Play liksom!  På Netflix finns gamla Wallanderfilmer och eftersom jag har något av ett guldfiskminne när det gäller Wallander (och Beck!) är det som om jag ser filmerna för första gången. Wallander; Kuriren såg jag på påskafton och tyckte den var ovanligt bra. Wallander är ju avkoppling för stunden och inte mycket mer, men gott så, som jag brukar säga.  

The Team (2015) Poster  Bildresultat för Hraunið 

Hur är det med er andra, har ni också "påskekrimmat"? Vad har ni läst/sett/lyssnat på?

män ur mörkret

Män ur mörkret (pocket)

Män ur mörkret av Håkan Östlundh är sista och avslutande delen i serien om kriminalpolisen Fredrik Broman som flyttar från Stockholm till Gotland och nu i sjunde delen skall flytta tillbaka till Stockholm igen med sin familj. Först ska han dock bara vara med och lösa ett sista mord. Ett mord som visar sig blir flera mord och mordoffren bor nästan alla grannar med varandra. Det börjar med mordet på Michael Nordborg, informationschef på det omstridda bolaget Finkalk, och misstänkarna riktas genast mot miljöaktivisterna som högljutt och hotfullt protesterat mot företagets verksamhet. Så dödas en kvinnlig politiker och därefter ytterligare en man. Polisen har mer än fullt upp och gärningsmannen jobbar snabbt och oförutsägbart.

Jag har tyckt om serien om Fredrik Broman, med undantag av den näst sista delen Laglöst land som jag inte ens läste ut för berättelsen engagerade mig inte alls. Det känns ändå bra att Östlundh avslutar serien här. Sju delar är lagom och med flytten tillbaka till Stockholm knyts cirkeln ihop på ett fint sätt för hela familjen Broman. Jag säger hej då till Fredrik Broman och hans kollegor på Gotland, men hoppas att Östlundh återkommer med en ny serie, för jag skulle helt ärligt sakna Östlundh mer än Broman.

4 apr. 2015

till offer åt molok

Till offer åt Molok (mp3-bok)

Senaste veckan har jag lyssnat på Till offer åt Molok som både är skriven och uppläst av Åsa Larsson. Det är inte alltid författaruppläsningar fungerar, men i det här fallet tyckte jag det funkade perfekt. Larssons norrländska passar så mycket bättre än om någon på rikssvenska läst in boken, och Larsson lyckas dessutom gör personerna levande utan att använda en massa förställda röster eller andra teatraliska effekter. Det uppskattas!

Själva boken då? Jo, jag gillar den och jag älskar miljöskildringarna som så smidigt blir en del av berättelsen. Jag har tidigare bara läst Svart stig av Larsson och det är ju rätt många år sedan nu. Filmatiseringen av Solstorm har jag förstås också sett eftersom den visats på tv lite då och då. Vet inte varför det inte blivit fler böcker lästa av Åsa Larsson för jag minns att jag tyckte Svart stig var riktigt bra, och eftersom även Till offer åt Molok tilltalade mig kanske det blir mer Larsson läst framöver.

Allra först i boken berättas om en man som blivit björnriven, men berättelsen kickar igång ordentligt när Rebecka Martinsson, kammaråklagare och huvudperson i Larssons deckarserie, börjar arbeta med fallet med en mördad kvinna i en by utanför Kiruna. Rebecka kopplas dock bort från fallet då hennes rival von Post istället blir förundersökningsledare. Rebecka blir rasande och deklarerar sitt missnöje genom att omedelbart ta ut ett antal veckor intjänad semester. Hon kan dock inte hålla sig borta från fallet utan börjar göra egna undersökningar och inser snart att ett antal fall som tidigare ansetts vara olyckor nog är mord, för hur många olyckor kan egentligen en och samma släkt råka ut för?

Det finns också en parallell historia som utspelar sig i mellankrigstiden och där vi får följa en ung lärarinna som kommer till ett lika ungt Kiruna och förälskar sig i den betydligt äldre disponenten. Jag brukar fastna i att jag tycker mer om den ena berättelsen än den andra när det kommer till den här typen av upplägg i böcker, men här gillar jag faktiskt helheten.

Ok, det finns förstås några saker som jag inte tokgillar, t ex finner jag Rebeckas kollega Krister oerhört menlös i sin kärlekskrankhet, men jag har inga som helst problem att bortse från detta. Det är en deckare i min smak helt enkelt och då finns det ingen anledning att leta efter fel.

Det var mitt första påskekrim! Nu byter jag norra Norrland mot Gotland, kammaråklagare Martinsson mot kriminalpolisen Broman och fortsätter leta mördare!

3 apr. 2015

långfredag och passionsspel

Passionsspel hör påsken till och även om jag inte är religiös så kan jag uppskatta att få en liten påminnelse om att de högtider vi firar trots allt har en koppling till vårt kristna arv. En fin tradition här i stan är passionsspelet på torget och eftersom detta blir min första och enda påsk i Uddevalla passade jag på att ta del av musiken och skådespelet.

                       


                       

(Ja, solen gick faktiskt i moln lagom till Jesu dödsögonblick på korset. Nästan onödigt effektfullt.)

2 apr. 2015

glad påsk

 

GLAD PÅSK
önskar jag er alla! 

Jag har som ni ser laddat med påskekrim och tilltugg!

kvartalsrapport jan - mars



Årets första kvartal är till ända och som vanligt kommer här en kvartalsrapport och en sammanfattning över lästa böcker. Det har väl inte varit något superläsflyt, men inte heller någon riktig lässvacka utan allt har bara rullat på så jag är rätt nöjd med de inledande månaderna läsmässigt.

Tidigare år har jag räknat ljudböckerna separat, men i år får de gå in under respektive genrekategori istället. Jag lyssnar allt mer på ljudböcker och tycker det har blivit en så självklar del av mitt bokliga liv att de inte behöver redovisas separat i kvartalsrapporten (man kanske fortfarande i bokslutet vid nyår...).

Romaner: 15 st
Deckare/Spänning: 9 st
Noveller: 2 st
Ungdom/YA: 1 st
Övrigt: 1 st

Slår man ihop alla kategorier utom noveller så har jag läst och lyssnat på 26 stycken böcker vilket blir 8-9 böcker i månaden, och det är jag mycket nöjd med. Håller lässtatistiken i sig skulle det betyda tresiffrigt lagom till nyår och alla i #boblmaf vet ju hur magiskt det är att passera 100!

Som vanligt är det svenska miljöer och författare som dominerar i min läsning, men Frankrike har jag besökt fyra gånger och Storbritannien har också fått fyra besök, varav tre i Ruth Galloways sällskap. Även Guadeloupe, USA, Marocko, odefinierat centraleuropeiskt land (Nesser, vem annars?), Norge, Danmark och Ryssland har jag hunnit stanna till i tack vare litteraturens underbart billiga och snabba sätt att resa. Inget stopp i Asien detta kvartal, men det kanske jag hinner med under nästkommande tre månader. Sydamerika lyser som vanligt med sin frånvaro, men det har jag på något sätt vant mig vid. Det är väldigt sällan någon bok av en sydamerikansk författare fångar mitt intresse.

Vad har då varit extra bra?

Bästa roman: En eller annan väg av Sara Paborn
Bästa deckare/spänning: Fyrtio dagar utan skugga av Olivier Truc och Dödsstigen av Sara Blædel
Bästa novell: Fästmön av Anton Tjechov

Den enda bok i kategorin ungdom/YA som jag läste var Onanisterna av Patrik Lundberg och bakom Övrigt döljer sig Bea Uusmas Expeditionen - min kärlekshistoria. Klicka på titlarna så kommer ni till mitt inlägg om böckerna och detsamma gäller för böckerna som utsetts till bästa i olika kategorier.

En eller annan väg (inbunden)  Fyrtio dagar utan skugga (inbunden)  Dödsstigen (inbunden)  Fästmön (häftad)

PS: Som en extra liten detalj, eftersom det är tämligen sällsynt, så läste jag och tyckte om en bok av en nobelpristagare! Det ni!