30 juni 2019

titta går också bra

Jag har börjat på deckare, feelgood, romaner. ljudböcker och inbundet och hyllvärmarpocket. Inte fastnat för någon enda bok på sistone. Därför har det varit tyst här ett tag. Jag vill inte kalla det lässvacka, jag vill bara skylla på att hjärnan varit lite full och att värmen gör mig ofokuserad (utpräglad höstmänniska var det här!). Men, när det inte funkar att läsa kan man ju titta på tv-serier istället, och det har jag verkligen gjort! Här kommer några exempel på sådant jag tittat på och gillat:

SVT Play
Bildresultat för lark rise to candleford Bildresultat för man hunt tv serie Bildresultat för heimebane
                                                                             
Netflix
Bildresultat för nailed it netflix Bildresultat för instant hotel season 2 Bildresultat för begravningsbyrÃ¥n netflix

Har ni några tv-serier att tipsa om? 

20 juni 2019

nu stormar det i dalens famn

Nu stormar det i dalens famn (inbunden)

I tredje delen i Ewa Klingbergs serie om människorna på begravningsbyrån Tranan, Nu stormar det i dalens famn, har det blivit nytt år, men det mesta rullar på som vanligt för Sandra och de andra. Allt liksom bara puttrar på,och för min smak blir det lite för mycket av puttret. Jag känner till persongalleriet och tycker om dem så det blir som att titta in i deras liv en stund, men det är egentligen rätt innehållsfattigt. I del två var ju kändisbegravningen den stor grejen, och eftersom bouppteckningen inte riktigt blev klar då finns det lite rester kvar till här boken. Annars nojar Sandra en del över Christoffer och om hans känslor verkligen är äkta. Christoffer själv har drabbats av sorg då en barndomsvän gått bort och kanske är det meningen att de ska vara den här bokens fokus, men det finns inte så mycket tyngd i den tråden. Majkens relation med ägaren till konkurrentbyrån tycks fördjupas och receptionisten Angelika är fylld av idéer som vanligt. Sandra ägnar en del tid åt att snoka i en kärleksaffär från förr också.

Jag tycker om boken, men det är en mellanbok, där det blir lite tunt på det stora hela. I nästa del hoppas jag på en något mer intressant händelse att bygga historien kring och så hoppas jag faktiskt på att Sandra ska släppa taget om Västerås. Det börjar bli lite tjatigt och nog förstår vi alla att hon kommer att bosätta sig permanent i Tranås. Min gissning är att hon och Christoffer tar över Tranan.

16 juni 2019

just innan jag dog

Just innan jag dog (ljudbok)

Kath Redway lever med sin man och dotter i nationalparken Dartmoor med sina hedar. Kath har varit med om en olycka och allt hon minns är att det var en isfläck och att hon åkte rakt ner i en damm. Hennes läkare har ställt diagnosen lätt till måttlig hjärnskada och minnesförlust, men troligen kommer hon att återfå minnet. Men, det är något mer som är fel efter olyckan. I hennes tidigare lyckliga familj är nu maken är avståndstagande och vresig och dottern, som med alla sannolikhet har aspergers även om föräldrarna inte vill sätta någon etikett på henne, är inte lika glad och pratar allt oftare om en man på heden.

Sakta men säkert får Kath reda på fler och fler pusselbitar om vad som egentligen hänt henne från olika personer i hennes närhet och minnesfragment som först är svåra att sammanfoga och få någon rätsida på återvänder sakta till henne. Berättelsen blir successivt allt mörkare och mer skrämmande för inte är det någon olycka hon varit med om.

Just innan jag dog av S K Tremayne är en snyggt uppbyggd bok där spänningen sakta stegras och det är svårt att gissa sig till allt som hänt för här finns många olika trådar och på det klassiskt brittiska sättet är det inte alla som har med upplösningen att göra. Jag gillar villospåren och tycker de binder ihop personregistret på ett effektivt sätt. Det här är också en bok som till fullo utnyttjar det karga, mytomspunna hedlandskapet på ett sätt som gör det helt omöjligt att föreställa sig att berättelsen skulle kunna utspela sig någon annanstans. Dartmoors hedar är som ett eget väsen och jag tycker miljöskildringarna tillhör bokens absoluta styrkor. Även om jag tycker att boken är både intressant och spännande, måste jag ändå säga att den är lite för lång. Det finns avsnitt i mitten där allt på något sätt står och stampar och det är alltid lite problematiskt i spänningsgenren, men jag måste ändå säga att det här var bra läsning.

11 juni 2019

en ocean av kärlek

En ocean av kärlek (ljudbok)

Det var väldigt längesedan jag läste en bok riktad till unga vuxna, men nu blev det av och valet föll på Tahereh Mafis En ocean av kärlek. Boken utspelar sig under 2002 och efter 9/11 är världen än mer skeptisk till huvudpersonen Shirin, en 16-åring som högst frivilligt bär sin hijab.

Shirins familj har än en gång flyttat och det är dags för Shirin att börja på ännu en skola. Hon har taggarna utåt men håller väl egentligen rätt låg profil. Hon vet vad de andra tänker på skolan om henne och andra från Mellanöstern. Rasismen hänger liksom i luften. Så dyker Ocean upp. En kille som inte lämnar henne i fred och som hon också gärna vill vara i närheten av. Eller hon både vill och inte vill. Att bli kär finns liksom inte riktigt på kartan. Allt skulle bara bli så komplicerat och hon vet alltför väl vilket priset skulle bli för honom.

Jag gillar bokens teman som handlar om rasism, det svåra att falla för någon som inte tillhör ens egen värld, att inte passa in. Bokens huvudpersoner är 16 år och det blir lite tjatigt med alla "jag bryr mig inte vad andra tycker" och liknande, men samtidigt passar det åldersgruppen. Det är så mycket man vill och så lite man kan förutse om livets komplexitet vid den åldern. Så mycket man måste bekräfta och få bekräftat om och om igen. (Ja, en del av det försvinner ju aldrig). Jag tycker också om både Shirin och Ocean för deras tappra försök både att vara tillsammans och inte vara tillsammans. Det är allvar i botten hela tiden, men det finns ändå humor och värme.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen - ungdomsböcker är inte min grej. Men, det här är inte alls så pjåkigt och det var några timmars tidsfördriv som ingen tog skada av.

9 juni 2019

sista färjan till ystad

Sista färjan från Ystad (inbunden)

I Karin Alfredssons senaste bok, Sista färjan från Ystad, börjar det hela med en bilfärd i ilfart genom Sverige för att hinna med just den där sista färjan från Ystad. När kvinnan och mannen i bilen lämnar Sverige lämnar de också en rad personer bakom sig. En kvinna som behöver sälja sitt älskade torp, en äldre man som återfått hoppet om kärlek, ett barn som väntar på sin födelsedagspresent och en bonde och lokalpolitiker som väntar på att höra av sin förbjudna kärlek. De har också en hel del kontakter med människor på nätet som vill hyra bostad. Vad paret håller på med blir det kommissarie Ainas uppgift att lösa.

Jag brukar älska Karin Alfredssons böcker, men den här når inte riktigt upp till hennes vanlig nivå. För mig blir det här för spretigt. Visst är jag van att läsa böcker med flera olika trådar och Alfredsson använder ofta den här berättarstilen, men det tar alldeles för lång tid innan jag får något grepp om boken, faktiskt över halva och om det inte vore för att det är snabbläst och jag är bekant med Alfredsson sedan tidigare hade jag nog gett upp. Sista halva får jag mer grepp om det hela och jag förstår att författaren sin vana trogen har ett budskap även med denna bok och ett samhällsfenomen att skildra, men avslöjar jag det är boken till stora delar spoilad (eller spojlad?) så jag säger inget om det. :) Boken tar sig och blir helt ok mot slutet, men tyvärr aldrig mer än så.

Sammanfattningsvis kan jag säga att detta är långt ifrån det bästa Alfredsson skrivit, men alla författare har en mellanbok emellanåt så jag ser ändå fram emot att läsa nästa bok från henne och hoppas lite extra på att hon återvänder till att skildra någon aktuell fråga för kvinnor i världen. Det är det hon gör allra bäst nämligen.

(Rec.ex från Bokfabriken)

7 juni 2019

aldrig glömma

Aldrig glömma

I ett av siroccovinden uppvärmt Nice hittas en kvinna död vid en lyxrestaurang uppe i bergen. Alda Luppi, stadens mest ansedda kriminalkommissarie, kallas till platsen och det konstateras att kvinnan blivit mördad. Detta blir Luppis första mordfall efter en tids sjukskrivning för en ovanlig och smärtsam nervsjukdom. Trots tryckande värme och rädsla för återfall tar hon sig an fallet tillsammans med sin kollegor. Fallet ska komma att kretsa kring familjen som driver lyxrestaurangen och där finns en hel del hemligheter att vaska fram för poliserna.

Aldrig glömma är Britt Peruzzis debutroman - hon jobbar annars som journalist på Aftonbladet. Det här en deckare som jag skulle säga är lite svårplacerad. Spänning uteblir faktiskt helt, men samtidigt är den inte småputtrig som en riktig mysdeckare. Därmed inte sagt att det är dåligt. Det är bra avkopplingslitteratur. Jag bryr mig inte så mycket om fallet, men frågan är om ens Peruzzi själv gör det. Alda Luppi intresserar mig mer. Hon kämpar liksom på där i hettan och försöker få jobbet och privatlivet att gå ihop, hålla sjukdomens symptom i schack. Hon är gift med en man som till yrket är tidningsredaktör och tillsammans har du en adoptivdotter. Hennes jobb tar tid och kraft, och det är ibland svårt för familjen att förstå. Alda Luppi är ingen vekling, men hon är inte heller någon hårdkokt supersnut. Jag skulle säga att hon, och boken i stort, uppbär många av de drag som är så typiska för svenska deckare (trots att den utspelar sig på Franska rivieran och Luppi inte alls är svensk)  och därför funkar det bra en ledig dag. Men, lite mer spänning skulle inte skada i nästa bok.

6 juni 2019

bombträdgården

Bombträdgården (ljudbok)

Varför överge ett vinnande koncept? Tänkte att jag även denna sommar skulle läsa några böcker från vårt östra grannland Finland och första ut blev Bombträdgården av Mia Franck som också är uppläst av författaren själv. En lyckad författaruppläsning!

Bokens huvudperson är Lissu, eller Liselotte som hon egentligen är döpt till. Hon växer upp i Tölö i Helsingfors och som ständigt följeslagare har hon sin "brorkusin" och bästa vän Lennis. 1942 är Helsingfors svårt drabbat av kriget och Lissu skickas till Sverige som krigsbarn. Lennis skulle också ha följt med på resan, men det värsta händer och Lissu får åka ensam tillsammans med en stor mängd andra barn över till Sverige. (Totalt skickade ungefär 70000 krigsbarn till Sverige från Finland under andra världskriget och det var förstås långt ifrån okomplicerat för alla inblandade).

I Sverige placeras Lissu, som ska komma att bli Liselotte, på Rydlunda prästgård utanför Kalmar. Där ska hon komma att bo tillsammans med tant Ruth och farbror Simon, som är präst i den lilla församlingen. På prästgården finns också Maria-Greta, dottern i huset, och hon och Liselotte blir goda vänner. Allt ska dock komma att förändras när Outi, ett andra krigsbarn, kommer till prästgården. Till skillnad från Liselotte, som är svensktalande, är Outi finsk och talar inledningsvis inte ett ord svenska. Liselotte gör allt för att vara tacksam och skötsam och vill inget hellre än att den svenska familjen ska tycka om henne. Outi är en mer komplicerad historia och hon lockar fram Maria-Gretas ondskefullaste sidor.

Liselotte, som har Lennis med sig som en slags inre kompass och vägledare, kan se människors rätta ansikten, det som döljer sig bakom fasaderna. I Finland var de alla präglade av kriget, men de svenska ansiktena är svårare att läsa inledningsvis. Ju fler år som går desto mer ser hon dock och allt är inte gott. Och stegen i korridoren på natten kan hon inte alls läsa av.

Det här är en bok med flera bottnar. Dels har vi barnet, Lissu är bara åtta år när hon lämnar Finland, och den utsatthet som finns i hela situationen. Dels har vi mamman i Finland som vill ha kontakt med sitt barn och de skriver till varandra, men det är svårt att känna riktig närhet till den som aldrig är där. Här finns också brev mellan Liselottes mamma och tant Ruth där allt är bra och fint i Sverige och med Liselotte, och det finska eländet tonas ner i mammans brev. Liselottes tillvaro i Sverige har dock inslag av våld, av osäkerhet och av lojalitetskonflikter. Till slut finns också en hemkomst, efter fem år i Sverige. En uppväxt. Det finns också en slags magisk realism i Liselottes förmåga att se människors rätta ansikten och det är en viktig del av boken. Det finns så mycket mer och jag vill skriva om allt, men samtidigt vill jag inte avslöja allt för jag vill uppmana er att läsa den här boken eller lyssna på den. Det är riktigt bra läsning, läsning som berör många gånger. Läsning att fundera kring när sista sidan är läst.

2 juni 2019

uppsamlingsheat

Det har varit lite mycket av både det ena och det andra så bloggen har varit lågprioriterad, men nu ska det väl lugna ner sig lite hoppas jag. För att samla ihop mitt läsande på sistone kommer här några korta kommentarer om böcker jag läst, eller inte läst.

Skärvor av fruktan (ljudbok)

Jag har läst några böcker tidigare av Annika Sjögren och jag uppskattar alltid hennes berättelser. Det är ofta en helt vanlig människa i centrum och så även denna gång i boken  Skärvor av fruktan. I centrum står en man vid namn Östen som har lite svårt att njuta av sitt pensionärsliv på grund av hemligheter från förr. När han väljer att berätta om sin son, en nu drygt 30-årig man som kom till i en otrohetsaffär i Östens första äktenskap, för sin fru Bodil börjar allt förändras. Bodils motvilja är påtaglig och förstås ett problem, men att ta kontakt med sonen och dras in i hans liv ska visa sig bjuda på än större problem.

Som alltid lyckas Sjögren skapa personen man kan förstå och känna med trots deras fel och brister. Det här är verkligen ett författarskap jag uppskattar för att det känns så genuint och rotat i den svenska folksjälen. Fler borde läsa Sjögren!

Ett system så magnifikt att det bländar (inbunden)

Titeln - Ett system så magnifikt att det bländar - som Amanda Svensson döpt sin senaste bok till har en enorm dragningskraft på mig för den är så fin och sticker ut från mängden. Jag vill tycka om boken lika mycket som titeln, men jag klarar faktiskt inte av att läsa den. Det är något med språket som inte alls funkar för mig. Det tar emot hela tiden och jag som benhårt hävdar att läsning ska vara lustfyllt och inte en plikt, ger därför upp den här boken. Kanske kan den få en ny chans om den dyker upp som ljudbok med rätt uppläsare.

(Rec.ex från Norstedts)

De odödliga (inbunden)

Sommaren 1969 beger sig de fyra syskonen Gold till en spågumma inte långt från där de bor. De har hört att hon kan förutspå vilket datum olika personer kommer att dö. Syskonen går in till henne en och en, men säger inget till varandra om vad de fått veta. Deras liv ska nu levas med vetskapen om när det tar slut och hur ska de hantera det? Den yngste av syskonen, Simon, drar till San Francisco och lever ett utsvävande liv i stadens gaygemenskap, medan Klara blir illusionist och ständigt vill utmana vad som är fantasi och verklighet. Det här är så långt jag orkar. Jag gillar verkligen upplägget i Chloe Benjamins bok De odödliga, och första delen om Simons liv i San Francisco gillar jag verkligen att läsa om. Klaras del funkar ok, men sedan känner jag mig liksom mätt på något sätt. Boken är lite för lång och jag lämnar den utan att ha fått möta Daniel och Varyas liv och öde. Kanske hade jag orkar till slutet om det inte varit så mycket annat runt omkring.

Vad har ni läst på sistone? Någon bok ni vill tipsa om?