27 juni 2013

en vecka i wien - första halvanOnsdag kväll
Anlänt till Wien. Hittar inte hotellet. Irrar omkring. Ser en nunna och känner lugn när hon ler förstående mot mig där jag står i ett gathörn och ser uppgiven ut medan älsklingen försöker lokalisera oss. Trött, varm, arg. Hittar hotellet - till slut! Möter en man som bara pratar snabbt på tyska. Jag kan pyttelite tyska och förstår ingenting. Älsklingen förstår ingen tyska alls. Obehagskänslan smyger sig på. Till slut har vi ändå fattat allt med koder och annat och tar oss upp till rummet, som visar sig vara en hel lägenhet. Stor lägenhet med högt i tak, parkett och stuckatur. Inget att klaga på! Sköna sängar dessutom! Varmt, hett, sova.

  
                   Kunsthistoriche Museum                                      Varför ha ett trist medicinskåp, liksom?
Torsdag
Älsklingen lycklig på morgonen för äntligen har han ett badkar att plaska i! Het morgon och varmare skall det bli. En bra bit över 30 grader. Svettig direkt efter duschen, men hela staden svettas så det är bara att sälla sig till mängden. Snurrade runt lite med S-bahn och U-bahn, men hittade till slut både rätt och ett Vienna Card. Mot Kunsthistorisches Museum. Vilken byggnad! Så stort och så pampigt! Finaste utställningarna var absolut Egypten och Antiken med den genomtänkta ljussättningen. Roligast att se var nog trots allt alla riktigt stora tavlor av Rubens. Väl värda att sitta och titta på en stund. Hetare än hett när vi kom ut. Klev av U-bahn vid Stephansplatz och där stod den i all sin gotiska prakt - Stephansdom! Pustade ut på ett café med en iskaffe och en bit Esterhazytorte. Älsklingen tog en bit Sachertorte. Det hör ju liksom till! Trötta på kvällen efter alla intryck.

  
                                  Karlskirche                                                             Spanska ridskolan
Fredag
Fortfarande stekhet men man sover trots allt. I alla fall till byggjobbarna på innergården kör igång vid 08. :) Första stoppet för dagen: Karlskirche. Maffig kupol! Älsklingen åkte upp med hissen, men jag hörde bara hur bräderna knakade i "bron" som gick tvärsöver kupolen så jag stannade tryggt i kyrkbänken. En kort promenad till Café Museum. Mycket god jordgubbstårta! Gigantisk Apfelstrudel till älsklingen. Promenerade omkring lite. Staden är magnifik! Som att varje litet hus är ett mindre palats. Spanska ridskolan kändes som ett måste så vi köpte biljett till kvällsföreställningen. Klart förvirrande vilken entré som gällde och vi var långt ifrån de enda som inte fattade galoppen (haha - kunde inte låta bli!). Visade sig att det var olika ingångar för olika biljetter och till slut blev det rätt. Föreställningen är en upplevelse men säkert ännu mer för den dressyrfrälste. Vackert ridhus - minst sagt! Lite dyrt tyckte vi nog att det var, men det är möjligen en fråga om kunskapsbrist också.

   
                      Utanför Albertina.                                                                 Bruegel d. ä De sju dödssynderna - Fåfänga
Lördag
Lugnt på byggfronten. Längtar efter moln. Lite regn - ja tack! 20 grader istället för 30 plus - ja tack! Har jag nämnt att det inte finns AC i lägenheten - puh! Tog det lugnt på förmiddagen. Ägnade eftermiddagen åt att besöka Albertina med en varierande och spännande konstsamling. (Minimalistiska utställningslokaler - ovant i Wien!) Bruegel d. ä:s sju dödssynder imponerade särskilt med sina absurda inslag och utställningen med Helnweins verk berörde på ett obehagligt men tänkvärt sätt. Gick en promenad i staden men jag måste säga att tre dagar känns i fötterna. Enkel middag och god glass avslutade kvällen. Nej, förresten, det gjorde ett österrikiskt TV-program där alla vara klädda i "folkdräkt" och det spelades någon form av folkmusik alternativt dryckesvisor. Programledaren fick mig att tänka på Carl-Anton i Vita Bergen, för er som minns ... :)

2 kommentarer:

 1. gigantisk Apfelstrudel..m.m. : D
  känner mig mer positivt inställd till Wien efter din kärleksförklaring!
  ser fram emot del 2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi rekommenderar verkligen ett besök! Så mycket att se! Och så många tårtor att äta ... :)

   Radera