15 nov. 2018

richell och griffiths

Det blir lite långt mellan inläggen, men jag har läst ut ett par böcker så jag gör ett dubbelinlägg och kommer ikapp med bloggandet.

Skuggan av ett år (pocket)

Skuggan av ett år av Hannah Richell är en riktig hyllvärmare som nu äntligen blivit läst och faktiskt så tyckte jag riktigt mycket om den. Boken utgörs av två parallellberättelser vars koppling man snabbt förstår men det är inget som förstör läsupplevelsen. I den ena är året 1980 och Kat och hennes vänner bestämmer sig för att ta ett sabbatsår i en ensligt belägen stuga i Peak District där de försök fly undan världens och omgivningens alla förväntningar på dem. I den andra är året 2010 och Lila och hennes make har drabbats av en svår förlust. När hon av en anonym givare får en nyckel till en stuga bestämmer hon sig för att renovera den och på så sätt försöka läka sig själv och kanske även sitt äktenskap. Men, det är något märkligt med huset, något hon inte kan sätta fingret på, men en känsla av samhörighet finns där. 

Richells bok är en stämningarnas bok och det ger den det där välbehövliga "extra". Här finns också många trovärdiga och välskrivna personporträtt. Detta i kombination med en läsvärd story i sig gör att jag är riktigt glad för att jag äntligen läste den här boken.

Den mörka ängeln (inbunden)

I Elly Griffiths tionde bok om arkeologen Ruth Galloway, Den mörka ängeln, tas vi med till Italien. En italiensk arkeolog som hon träffat många år tidigare, och även tillbringat en natt med, behöver hennes hjälp med ett fynd av benrester i en liten bergsby och Ruth tackar ja. Hon tar med sig sin dotter och sin bästa vän och hennes barn och reser dit. Jobb och semester i kombination är precis vad Ruth behöver! Allt är pittoreskt och charmigt på ytan, men här finns gammalt groll, vilket alla snart ska bli varse. Hemma i England finns kommissarie Harry Nelson, men när det rapporteras om jordskalv i Italien kastar han sig iväg för att se att allt är väl med Ruth och dottern. Hans besök kommer väl till pass när byn drabbas av ett mord. 

Det mesta är som det brukar i böckerna om Ruth Galloway och det är ju det som är charmen. I just den här boken är också miljön en stor del av charmen. Benresterna bryr jag mig inte särskilt mycket om, men mordgåtan är helt ok för att vara i den här serien. Det är ju Ruth, Harry Nelson och de andra i basgalleriet som man vill träffa och se hur det går för. Att det sedan råkar bli lite mord och utgrävningar är liksom alltid underordnat. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.