17 feb. 2019

vittnet

Vittnet

Det hela börjar med en tågresa. Ella tjuvlyssnar på två tonårsflickors prat om deras resa till London. Första resan på egen hand för att fira att de är klara med grundskolan. Så stiger det på två snygga killar, några år äldre än tjejerna, och de börjar flirta med varandra. Under deras flirtiga samtal kommer det fram att killarna just lämnat fängelset och de vill nu visa de båda tjejerna runt i London. Ella blir på sin vakt. Hennes första tanke är att hon ska ringa till någon av flickornas föräldrar. Tjejerna kommer från en liten by i Cornwall har hon förstått, så det går säkert att hitta föräldrarna ganska lätt. Men, en händelse på tåget får henne ändå att avstå från att ringa och morgonen efter står det om en av flickorna i alla tidningar. Hon är försvunnen.

Ett år senare är flickan, Anna, fortfarande försvunnen och Ella plågas av skuldkänslor. Livet rullar dock på och hon har sin familj och sin blomsterbutik att sköt. Men, det är något som inte riktigt stämmer. Hon känner sig allt oftare iakttagen och dessutom har det dykt upp obehagliga brev. Hon förstår att någon vet var Anna befinner sig, men vem har hon inte en aning om.

Jag tyckte Vittnet av Teresa Driscoll var en klart läsvärd spänningsroman. Det uppdagas en del obehagligheter under berättelsens gång och ingen familj är perfekt, om man säger så. Det är svårt att gissa vilka ledtrådar som är villospår och vilka som verkligen leder fram till den skyldiga och det gillar jag. Att jag dessutom blir överraskad över vem som faktiskt är den skyldiga är en klar bonus. En väl sammanhållen berättelse med lagom grad av spänning helt enkelt. Den kommer säkert att bli film, men den känns ändå inte skriven med det som enda syfte och det uppskattas.

2 kommentarer:

  1. Den här har jag helt missat, men den låter ju spännande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snubblade över den i ljudboksappen. Hade också missat den i bokfloden.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.