16 dec. 2015

ett litterärt julbordJa, men vi kör väl en enkät till så här innan jul, va? :) Den här gången är det Kajsa som knåpat ihop den och jag har sett den hos t ex Monika.

Julskinkan är ett måste på julbordet. Vilken bok skulle du inte kunna tänka dig att leva utan?
Åh, det är en så svår fråga så här på en gång. Jag vet verkligen inte vilken bok jag inte skulle kunna leva utan. Jag återvänder ju liksom aldrig till böcker, med undantag av några klassiker som jag läst ett par tre gånger (mest av plikt). Äsch, jag får börja med att passa på den här frågan.

Sill, det är nog det på julbordet som delar gästerna i två grupper. Antingen äter man det eller inte. Men man måste ju alltid smaka innan man tycker till, eller hur! Finns det någon bok som du börjat läsa och gillat/ogillat men som efter ett tag helt fått dig att byta åsikt?
Håll i er nu! Första gången jag började läsa Vi måste prata om Kevin av Lionel Shriver tyckte jag verkligen inte om den och jag gav upp. Så, efter en del övertalning från boknördar i min omgivning, gav jag den en chans till. Tur det! Kevin-boken är fortfarande en sådan bok som jag nämner när man skall säga vilken som är den bästa bok man någonsin har läst (en för övrig helt hopplös fråga). Och det där med sill: nej, man måste inte smaka. Det räcker med att titta på eländet och känna doften för att förstå att det där är inte människoföda. :)

Köttbullar är den sak på julbordet som är absolut svårast att få till rätt. Det finns ju lika många köttbullerecept som det finns köttbulletillagare. Så finns det någon bok som du skulle vilja ändra lite i så den passar dig lite bättre?
Hmm ... Kommer inte på någon konkret titel men jag gillar inte böcker som är babbliga eller av andra skäl alltför ordrika, typ prettoböcker av nobelpristagare. Då vill jag redigera. Alltför långa och utdragna miljö- eller personbeskrivningar får mig också att vilja ta fram rödpennan och börja stryka i texten.

Kål kommer i många olika former. Nere i Skåne är det hela tre sorter som serveras: rödkål, grönkål och den mumsiga brunkålen. Vad föredrar du: röda, gröna eller bruna omslag?
Kan det vara en årstidsfråga? Dras kanske lite mer åt vårfräscht grönt under första halvåret och lite mer åt brunmurrigt och rött under andra halvåret? Fast röda omslag är nog aldrig en favorit. Brunt omslag med gröna inslag, kanske?

Sist men inte minst kommer ris a´la maltan. Den där rätten som man inte riktigt orkar äta för man är så mätt. Finns det någon bok som du egentligen skulle vilja läsa men inte riktigt orkar ta tag i just nu?
Tjocka böcker är det som jag aldrig kommer till skott med och just nu har jag en sådan liggande i boktraven; Riken av guld av Margaret Drabble.

Hur ser ert litterära julbord ut?

6 kommentarer:

 1. Det känns som att jag borde läsa Vi måste prata om Kevin, har bara sett filmen och den gillade jag ju :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en stark läsupplevelse så självklart rekommendera jag den. :)

   Radera
 2. Vilka roliga svar. Jag skulle också vilja läsa Vi måste prata om Kevin. Har, precis som Monika, bara sett filmen och den blev direkt en av mina favoritfilmer någonsin. Är boken till och med bättre? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte sett filmen. Brukar undvika att se filmen om jag tyckt om boken. Vet att det är två olika medier och att det inte kan vara samma men jag blir ofta besviken när jag ser filmen.

   Radera
 3. Tjocka böcker och omständliga beskrivningar.. Skriver verkligen igen mig. Jag har också svårt för tjocka böcker och omständliga texter - stryk, stryk, stryk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att inte vara ensam om att vilja stryka i böcker! :)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.