31 dec. 2015

tyrannens barn

Tyrannens barn (e-bok)

Årets sista bok blir den danska författaren Anne-Cathrine Riebnitzskys roman med verklighetsförankring - Tyrannens barn. På en gård på den danska landsbygden växer fyra barn upp med en far som bråkar och slår och en mor som är oförmögen att ta hand om dem på grund av återkommande depressioner. Lisa är den av syskonen som vi lär känna bäst eftersom hon fungerar som bokens berättare. Hon är militär och posterad i Afghanistan, precis som hennes bror Ivan. I bokens början kallas de hem på grund av deras lillasyster Marie, till yrket konsertpianist, försökt begå självmord. Den sista av syskonen, Peter, har Lisa inte träffat på länge.

Tyrannens barn är spretigt berättad med ständiga hopp mellan barndomen, nutiden och Lisas tid på olika utlandsposteringar i t ex Moskva och Afghanistan. Jag har inga problem rent berättartekniskt att hänga med i de ständiga tidshoppen, men jag tycker att berättelsen i sig förlorar en del på det. I botten finns en gripande barndomsskildring, men det hackas sönder i onödan och jag vill ibland redigera bort en del lösa trådar. Men, det är lättläst, fängslande och det brutal i hemmet beskrivs utan att vara alltför detaljerat vilket jag uppskattar.

Den svenska titeln gör mig en aning förbryllad. Titeln Tyrannens barn lägger allt fokus på fadern, men när jag läser boken tycker jag att väldigt mycket handlar om modern. Visst är fadern en våldsam man, men moderns passiva hållning gör situationen enbart värre. Hon låter allt pågå, hjälper till och med fadern att slå barnen ibland, och jag tycker hennes handlande är minst lika illa som faderns. På danska heter boken Forbandede yngel och det kan jag tycka är en mer passande titel.

Med denna bok avslutas läsåret 2015 och nu blickar jag framåt mot 2016, men först kommer det att dyka upp ett par årssammanfattningar av 2015 här på bloggen. Det är ju alltid kul att titta tillbaka på sitt läsande och minnas både vad som varit toppen och botten. :)

(Rec.ex från Massolit)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.