27 dec. 2016

the first, second and third day of chrismas

Ugglan & boken har satt ihop en trevlig liten utmaning att förgylla julens tolv dagar med, allt med koppling till en viss känd julvisa. Jag hade tänkt haka på från början, men nu är vi visst redan framme vid tredje dagen. Nåja, bättre sent än aldrig - här kommer tre på en gång!The first day of christmas och temat är frukt, träd eller rapphöns.

Jag tipsar här om Vinteräpplen av Josefine Sundström. En debut som jag verkligen blev positivt överraskad av och som jag läst med växande intresse. Tre kvinnor i tre olika generationer, med det sociala arvet av svåra män som behandlar sina kvinnor illa hängande över sig. En fin roman, trots allt, med hopp och ljus och en miljöskildring som jag tyckte mycket om.The second day of christmas och temat är turturduvor, kärlekspar eller helt enkelt kärlek.

Nu plockar jag fram favoritboken av favoritförfattaren - Ett amatöräktenskap av Anne Tyler. Några turturduvor är det väl knappast tal om, snarare är det ett par som trots ett långt äktenskap, aldrig lyckas förstå varandra och inte gör de varandra särskilt lyckliga heller. Snarare blir väl andra lidande av deras oförmåga till innerlig kärleksrelation. Tylers sätt att skildra den vardagliga människan med sin strävan, sina fel och brister, men också förtjänster, gör den ändå värd att nämna i sammanhanget. Kärlek är ju inte alltid rosenskimrande i böckerna (och inte heller i verkligheten).The third day of christmas och temat är höns, franskt och Frankrike.

Det är påfallande tomt på höns i min bokhylla, så jag går på franskt istället och tipsar om Allt jag önskar mig av Grégoire Delacourt. Om ett liv som inte blev riktigt som det var tänkt, en sybehörsaffär istället för modeskapande och en riktig storvinst. Vilken den nu egentligen är.

10 kommentarer:

 1. Jag blir riktigt sugen på att läsa alla dina tre tips!

  SvaraRadera
 2. Tre böcker som jag inte känner till! Tack för tips!

  SvaraRadera
 3. Anne Tyler är väldigt skicklig på det vardagliga. Sundström får jag lust att läsa. även Delacourt. sikta på stjärnorna och nå trädtopparna. så är det nog ofta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyler är verkligen en vardagens mästare! Sundström och Delacourt är också bra författare.

   Radera
 4. Ska höra om bibban kan skaka fram den åt mig.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bibblor brukar vara bra på det! Älskar bibblor!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.