18 apr. 2018

swing time

Swing time (inbunden)

När Zadie Smiths Vita tänder kom läste jag den och älskade den! Sedan läste jag Om skönhet och även den boken tilltalade mig. Sedan dess har det varit en kamp. NW gillade jag till exempel inte alls. I en förhoppning om att jag åter skulle komma att älska Smith tog jag mig an hennes senast bok Swing time och tyvärr är vi tillbaka till kampläget.

Med åren har jag blivit allt mer allergisk mot tegelstenar då jag sällan tycker att böcker vinner på att vara längre än 350 sidor. Visserligen är Swing time inte något mastodontverk, men 450 sidor är tillräckligt långt för att författaren skall kunna bli ordrik och det är Smith. Kanske är det också min egen ork som gör att jag inte riktigt lyckas ta mig förbi alla orden och in i berättelsen.

Jag säger inte att jag ger upp för alltid och evigt och jag säger inte att den är dålig, men den är lite mycket just nu. Jag försöker bryta ner den i bitar och läsa några sidor då och då, men det är nog tyvärr fel taktik med den här berättelsen för de klassiska Zadie Smith-temana klass, hudfärg och kön gör sig troligen bäst som mer koncentrerad läsning. Hittills lyckas det hela dock inte engagera mig och det gör mig frustrerad. Kanske måste jag bara inse att jag just nu har en period i livet då lättsamma böcker passar mig bättre och acceptera det. Men det är svårt. Och trist.Och jag vill liksom inte erkänna det. 

För er som är nyfikna på innehållet kommer här bokens baksidestext:

Två flickor växer upp i norra London, de drömmer om att bli dansare, men bara en dem - Tracey - har talangen för det. Den andra flickan har idéer; om rytm och tid, om svarta kroppar och svart musik, om vad som utgör en stam, om vad frihet egentligen är. 

Barndomsvännerna har en nära men komplicerad relation som får ett abrupt slut när de närmar sig vuxenlivet. När den ena blir assistent till en världsberömd artist och involveras i ett välgörenhetsprojekt i Afrika tvingas hon ifrågasätta sitt liv och sina minnen. Vad blev det av hennes barndomskamrat, vad blev det av deras vänskap?

(Rec.ex från Albert Bonniers förlag)

2 kommentarer:

  1. Jag har bara läst hennes bok Vita tänder, som jag verkligen gillade. Planen var att läsa den här också, men jag kommer nog att avstå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har hört andra som säger att de verkligen gillar Swing Time så ge den en chans om du är nyfiken på den.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.