14 apr. 2018

täcknamn, kallprat och skelett

Täcknamn: Hilde (inbunden)  Och bilen gÃ¥r bra? (ljudbok) Dolt i mörker (ljudbok)

Det får bli ännu ett inlägg där jag skriver om flera böcker i ett, men om jag håller mig kort så skall det väl inte bli för långt så att säga. :)

Täcknamn: Hilde av Kjell Ola Dahl är en kriminalroman som tagit hem ett och annat fint pris och visst är det välskrivet, men inte någon riktig fullträff för mig just nu. Mest tror jag att det beror på att delar av handlingen utspelar sig under andra världskriget vilket jag alltid har lite svårt för. En annan sak som jag tror bidrog till mitt näsrynkade är att det är två parallellhistorier - en 1942 och en 1967. Ja, och så finns det dessutom nutid i ramberättelsen. För mig är det ett rätt uttjatat grepp med nutid och dåtid och jag stör mig en aning på det. Så, egentligen en bra bok, med bra personregister och handlingen, men ändå att medelbetyg från mig på grund av helt personliga preferenser. (Rec.ex från Bokfabriken)

Niklas Källner har jag sett på tv i lite olika sammanhang och han framstår som en sympatisk man. Kanske är det för att han är så bra på att kallprata. Faktum är att han är så bra på att kallprata att han till och med skrivit en bok om det - Och bilen går bra? I boken blandas fakta och forskning med personliga iakttagelser och en och annan intervju och jag tycker faktiskt att det är en riktigt trivsam bok. Kanske är det inte så nytt och revolutionerande men jag fick mig ändå en tankeställare kring detta med kallprat, och hur viktigt det är för mellanmänskliga relationer. Kul att läsa något annat än deckare och feelgood också! 

Elly Griffiths nionde bok om arkeologen Ruth Galloway bär titeln Dolt i mörker och jag tycker nog att den tillhör seriens bättre. Ruth är lugnare, som om hon äntligen fått lite säkerhet över sig även på det privata planet. Jag gillar det. Även kriminalgåtan känns mer genomarbetad och ovanligt engagerande. Det börjar som det brukar med några skelettdelar. Denna gång hittas de i en tunnel under marken och det skall visa sig att dessa tunnlar under staden Norwich fortfarande tjänar sitt syfte, nu för stadens utslagna. Nionde boken känns på många sätt som en nytändning i serien om Ruth Galloway tycker jag. Skönt! 

2 kommentarer:

 1. Kallprat har jag aldrig varit bra på, det är förmodligen därför jag är så usel på mingel :)

  Upptäckte nu att jag har två olästa Griffiths i hyllan. Dags att läsa ikapp kanske...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kallprat är verkligen inte min paradgren heller. Ruth Galloway har nog också lite problem med kallprat på mingeltillställningar kan jag tänka mig. :)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.