12 juni 2018

från a till ö - bokstaven m


M – Mörk. En bok med mörka toner.
Det är inte Fifty Shades of Grey vi snackar om här. Nej, den här boken hade inte kunnat bli mörkare ens om du läste den på natten. Skräck, sorg, ilska. Den här boken levererar.

Nu blir det så där svårt igen, för jag läser ju inte skräck. Men, jag tänker tolka det lite friare och välja en dystopi istället för det är ju som bekant inte heller några vidare värst muntra skildringar och i min värld är framtiden som den beskrivs i dystopier ofta rena mörkret. I Corpus delicti av Juli Zeh lever människor i en hälsodiktatur och jag som själv är tjock blev väldigt starkt påverkad av boken:

"Året är 2058, vi lever i en hälsodiktatur. Det är inte längre bara önskvärt att medborgarna sköter sin hälsa, det är en plikt. Staten är mindre intresserad av våra åsikter än av våra blodvärden. Alla medborgare måste utöva idrott, rapporter om sömn och näringsintag är obligatoriska. Mia Holl är ung, vacker och begåvad men framför allt oberoende. Hennes bror har anklagats för våldtäkt och tagit sitt liv, men det systemet, här kallat metoden, egentligen lägger honom till last är hans vägran att sköta sig och sin kropp. Mia anser att han är oskyldig och tvingas nu inför domstol försvara sin kärlek till brodern." (Från Bokus)


Corpus Delicti (inbunden)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.