4 nov. 2018

nuckan

Nuckan (häftad)

Nuckan av Malin Lindroth är en av höstens snackisar och jag föll för trycket och lyssnade på den. Men, nej, det här var inget för mig.

Jag ser hennes poäng med att synliggöra de ofrivilligt ensamma kvinnorna i vårt samhälle och hon vill göra det genom att "reclaima" ordet nucka. Hon sätter in sitt eget liv i ett sammanhang där historiska nuckor och feministisk teori får utgöra basen. Det är väl bokens förtjänst. Ja, kanske tillsammans med hennes egen upplevelse av hur samhället ställer sig till ensamma kvinnor. Här tappar hon mig lite ibland måste jag säga. Är det verkligen så problematiskt? Jag personligen känner inte igen mig i hur hon beskriver att vi andra, vi som hittat någon, skulle se på henne och hennes gelikar. Visst förstår jag att hon fått ta emot ovälkomna goda råd, blivit ifrågasatt och naturligtvis också att hon känt sig mycket ensam periodvis. Men, liknande har ju alla som inte lever exakt enligt norm eller ser ut som normen föreskriver fått utstå. Det har jag personlig erfarenhet av på flera plan och kanske är det därför jag både kan fatta en del av det hon vill få fram, men samtidigt får det mig också att tänka "skärp dig!" Detta utan att på något sätt vilja ta ifrån henne upplevelsen.

En annan reflektion jag har efter att ha läst Lindroths text är att hon egentligen undviker att gå närmare in på hur hennes egen bild av kärlek ser ut. Hon nämner den romantiska kärleken á la Hollywood och Instagram några gånger, men hennes egen bild av kärleken förblir oklar. Hennes enda erfarenhet av tvåsamhet lämnas också utan fördjupning. Den finns i ungdomen, runt 20-årsåldern, och anses preskriberad av Lindroth själv. Jag lider förstås med alla avvisanden hon får utstå, alla män som säger nej. Men, även här uteblir de exakta orsakerna. Patriarkatet används som förklaring, men jag känner mig inte nöjd med detta teoretiserande.

Ytterligare en, och högst personlig, reflektion jag har gäller begreppet nucka. Vi lägger in lite olika saker i begreppet, jag och Lindroth. För mig har inte en nucka några kärleksrelationer, men inte heller några sexuella relationer. Det har Lindroth till och från under livet. Det gör att begreppet blir en aning förvirrat för mig. Detta är dock som sagt enbart en personlig åsikt, men kanske visar den ändå på att begreppet nucka inte är entydigt och tydligt.

Nej, det här var inte en text för mig. Jag ångrar nästan att jag lyssnade klart på den faktiskt. Onödigt att lägga lästid på sådant man inte uppskattar, hur mycket snackis boken än är.

6 kommentarer:

  1. den intressanta biten är det historiska, hur ogifta kvinnor har behandlats under olika periored, och det gör ont att läsa om de elaka människor hon träffade i ungdomen, en viktig bok som ingen skrivit tidigare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns absolut poänger och intressanta stycken, men som helhet var detta inte en text för mig.

      Radera
  2. Håller med dig om din kritik, det är en komplicerad bok på flera sätt. Jag tycker också definitionen av ordet nucka innebär sexuellt inaktiv mer före att man inte lever i någon slags nära relation.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Komplicerad och problematisk och samtidigt säkert också viktig och uppskattad av många. En udda text i bokfloden är det i alla fall.

      Radera
  3. singel eller nucka, vad är slillnaden.... det historiska intressant, hur olika ogifta kvinnor har behandlats olika tider.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, begreppet behöver kanske definieras mer för att riktigt få genomslag. Jag tänker att singel kan vara självvalt, och precis som Lindroth skriver, tillfälligt. Nuckskapet är bestående. Jag tycker texten är sämre och mer oklar än väntat.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.