20 apr. 2013

bokbloggsjerka 19 - 22 april

jerka11

Det går lite trögt med både bloggandet och läsandet för tillfället. Mycket på jobbet och dessutom besked om  att varsel på deltid är att vänta för många. Inte kul. Tur att bokbloggsjerkan finns och muntrar upp!

Att bokomslaget är viktigt för många har jag förstått, men hur viktig anser du att bokens titel är?

Jag tänker mig in i situationen att jag går på biblioteket och har tänkt låna hem några böcker. De flesta böcker på biblioteket står med ryggen mot läsaren så det som syns är författarens namn och titeln. Har då titeln någon betydelse? Klart den har! Det är ju titeln som gör att jag väljer att dra ut boken från hyllan. Skulle jag då välja att ta låna en bok bara på grund av titeln? Troligtvis inte, baksidestexten är i det skedet betydligt viktigare, men precis som med bokomslag är också titeln viktig. På samma sätt fungerar det för mig i bokhandeln också. Titel, omslag och baksidestext - allt spelar roll. Jag är helt övertygad om att jag säkert missat en del bra böcker på grund av att någon eller alla av dessa komponenter inte tilltalat mig, men å andra sidan gäller ju också det omvända. Man har ju gjort några felköp/fellån i sina dar ... :)

20 kommentarer:

 1. En bok med titel som känns spännande lockar mer än en med trist titel - om allt annat är liknande.

  SvaraRadera
 2. Jag kan också tänka mig att jag har missat bra böcker bara på grund av titeln och omslaget och jag har också köpt dåliga böcker på grund av fina omslag och titlar ;)

  SvaraRadera
 3. Vi påverkas ju alltid av något och får nog acceptera det. Tänk om det var tvärt om, inte bra det heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Påverkan kan vara rätt subtil och påverkade blir vi ju hela dagarna.

   Radera
 4. Jag skrev något liknande, så håller med ! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi var fler som var inne på samma spår.

   Radera
 5. Det är många faktorer som spelar in när man väljer bok... Själv går jag nog mest efter rekommendation och baksidestext. Därefter kommer titeln. Är titeln lockande och intressant så är det mycket troligt att jag läser den framför andra rekommenderade böcker.. :) Framsidan är rätt så oviktig för mig, även om jag uppskattar snygga framsidor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är det nog olika vad jag faller först för, framsida eller titel, men baksidestexten är mycket viktig.

   Radera
 6. Titeln är det som ska locka en, sedan är det baksidan som ska fånga en. Givetvis slår det ju fel ibland :)

  SvaraRadera
 7. Var på loppisrunda idag och då är det också ryggarna ut - alltså måste titeln locka mig. Hittade lite smått och gott som jag kommer att blogga om framöver.

  SvaraRadera
 8. Bra titel är roligt, men den ska vara riktigt bra för att det ska räcka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enbart titel räcker inte. Håller med.

   Radera
 9. Det är nog mycket som spelar in när man väljer böcker, men titel är inte jätteintressant när man läser mycket spänningsromaner. Där är titlarna ganska lika ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är många titlar snarlika i deckargenren. Längesedan jag hade en riktig deckarperiod nu. Sommar brukar ju vara deckartid så då blir det nog några deckare även för mig. :)

   Radera
 10. Vad smart att du tänkte så där om att vi bara ser ryggarna på bibliotek. Då är det ju på sätt och vis titeln som måste locka först och sen kommer det andra(baksidestext och omslag)och avgör om jag plockar med mig boken hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Baksidestexten är alltid det som avgör. Jag har många gånger bara läst första meningen av baksidestexten och sedan ställt tillbaka boken.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.