9 okt. 2016

välkommen hem

Välkommen hem (mp3-bok)

Klassåterträff. Personligen skulle jag aldrig gå på en klassåterträff, men det är ju ett oupphörligt intressant tema inom såväl litteratur som film eftersom en återträff av det slaget, med sin konstiga mix av nostalgi och uppvisande av nuvarande liv, är sprängfyllt av stoff. En klassåterträff är också fylld av känslor från tonåren, minnen som inte alltid är de bästa, personer som påverkade en på olika sätt och hierarkier som alla omedelbart inordnar sig i igen. Allt detta har Ninni Schulman använt sig av i sin senaste bok om Magdalena, Petra och Christer  i Hagfors - Välkommen hem.

I Schulmans bok är det journalisten Magdalenas högstadieklass som skall ha återträff och den skall i det närmast vara en kopia av en klassutflykt de gjorde i nian. Samma avlägset belägna stuga, mat, alkohol och en spökvandring. Magdalena vill egentligen inte alls åka på träffen, men eftersom en av hennes forna klasskamrater blivit kändis, har hon ett utmärkt läge att få göra en intervju med honom till tidningen. Det blir dock ingen helt lyckad festkväll och allt spårar snart ur då spriten flödar och gammalt groll gör sig påmint. Sent på natten skall en av klasskamraterna hittas död ute i skogen och dagen efter, på ett hotellrum, hittas ytterligare en ur klassen död.

Jag lyssnade på Schulman på ett seminarium under Bokmässan och där pratade hon om hur hennes egentliga intresse låg i personerna som befolkar hennes böcker, deras liv och vardag, och inte så mycket i själva mordhistorierna och polisarbetet. Jag tycker nog att det märks en aning. I den här boken har Schulman en perfekt utgångspunkt för en rafflande mordhistoria med tungt polisiärt arbete, men istället är det Magdalenas saknad efter Petter som jobbar i Norge och den oro det skapar i relationen och Christer och Toruns trassel i samlivet, som blir det jag tar med mig från boken. Jag har inget emot det, inte alls. Snarare är det väl detta som gör att jag älskar Schulmans Hagfors-serie. Det lilla livet som får ta plats, de vanliga stretande paren med vardagsbekymmer att känna igen sig själv eller andra i. Morden löses och poliserna jobbar på, men det är inte viktigare än relationerna och personbeskrivningarna. Schulman har något eget här och jag hoppas verkligen att det kommer fler böcker i serien, för nu har ju just de här hagforsborna blivit som gamla vänner man vill återse snart igen. 

2 kommentarer:

  1. Håller med om att personerna lyfter berättelsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Schulman skulle nog vara en utmärkt relationsromanförfattare, men jag hoppas på minst en Hagfors-deckare till.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.