31 okt. 2017

monster

Monster (inbunden)

Jag såg ett avsnitt av Kungarna av Tylösand och det var bland det värsta jag sett i dokusåpaväg. Hur ett produktionsteam kan få hälla i ungdomar så mycket sprit och kalla det tv-underhållning övergår fortfarande mitt förstånd. Jag har också sett ett par youtube-klipp med Jocke och Jonna för att några på jobbet pratade om att deras barn följde dem och jag visste knappt vilka de var. Jag fastnade inte för deras kanal. Som ni förstår är jag egentligen inte alls målgruppen för Joakim Lundells bok Monster, men ibland känner man ju bara för att läsa en storsäljare.

I medier har det skrivits en hel del om hur mamman skildras i boken. Med tanke på det trodde jag nog att boken skulle uppehålla sig mer kring det, men det är egentligen en väldigt lite del av boken. Men, tillräckligt för att man skall förstå att det här är en mamma som missbrukar, som inte förmår älska sin son och som totalt misslyckas med föräldraskapet. Lundell skildrar i boken hela sitt liv fram till nu och det är fullt av utanförskap, droger och missbruk, hemlöshet och vänner av slaget "med såna vänner behöver man inga ovänner". Bloggandet ger honom tidigt en hel del följare (för tydligen är det omåttligt intressant att se en människa smörja in sig i bajs eller runka på bisarra sätt ...) men det skall dröja flera år innan han tjänar några pengar alls på den, så pengar från soc är en livsnödvändighet.

Sedan boken skrevs har Joakim Lundell separerat från sin fru Jonna och de har lagt ner sin youtubekanal. Lundell satsar nu på musiken. Jag önskar honom lycka till med det och hoppas att hans liv blir bättre och bättre för hittills verkar det ha varit en mycket tuff resa.

6 kommentarer:

 1. Är nyfiken på den här boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är mer en inblick i personens liv än en fyllig självbiografi, men för målgruppen är det säkert rätt val.

   Radera
 2. ingen bok jag längtar efter att läsa lika lite som jag vill se Kungarna av Tylösand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tv-programmet framstod faktiskt som ännu mer sjaskigt i boken där man får veta mer om castingen och den efterföljande barturnén. Bedrövligt alltihop.

   Radera
 3. Jag läste också den här boken eftersom våra två tjejer sett hans och Jonnas spökvideos och skämtvideos, men jag vill absolut inte att de skall läsa boken. Jag undrar vilka som är målgrupp, egentligen, för inte är det barn anser jag. Det kanske är sådana som jag, som tycker att det trots allt är berikande att få inblick i andras liv, särskilt när de är så långt ifrån sitt eget som det antagligen går att komma. Jag hoppas också att det skall gå bra för honom nu, om han kan hålla sig ifrån missbruk har han min allra största respekt, efter att ha missbrukat på alla möjliga sätt och vis under hela sitt liv utom de senaste fem åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker att målgruppen är gymnasieåldern och uppåt - det är i alla fall då man kan tillgodogöra sig boken bäst. Det är ju ändå en hel del som utlämnats, och som man liksom får förstå själv. Tyvärr är det väl ett rätt hafsigt hantverk, så den blir nog inte direkt en klassiker bland självbiografier.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.