10 dec. 2012

två gånger frame

Ansikten i vattnet / Doftande trädgårdar för de blinda (inbunden)

Janet Frame var en okänd författare för mig fram tills Excess gav ut två av hennes böcker Ansikten i vattnet och Doftande trädgårdar för blinda. Språket är fantastiskt, jag njuter av formuleringarna, men ... jag kommer aldrig riktigt in i någon av berättelser vilket känns märkligt och lite tråkigt.

Ansikten i vattnet är en slags dokumentärroman om Frames år på mentalsjukhus under 1940-50-talen på Nya Zeeland . Även om jag inte helt orkar ta mig in i skildringen finns det saker som stannar kvar, som ångestskriken vid elchockerna och de hierarkier som fanns på mentalsjukhusen. Olika avdelningars speciella stämningar och hur vissa avdelningar inte visas upp vid "fint besök". De inte alltid så trevliga sköterskorna som på något sätt bekräftar min bild av hur mentalsjukhusen fungerade på den här tiden. Tyvärr orkade jag inte läsa ut den, eftersom jag aldrig riktigt kom in i boken , men jag är glad för att jag läst så mycket som jag gjorde.

Även om jag inte själv blev helt såld på Frame så rekommenderar jag Ansikten i vattnet till alla som vill läsa mer om livet på mentalsjukhus under den aktuella tiden. Det är ett skickligt skrivet tidsdokument och en påminnelse om hur vi inte vill att vård av psykiskt sjuka skall gå till.

Doftande trädgårdar för blinda (en underbar titel!) påbörjade jag, men kom inte särskilt långt. Tror att jag skall spara den till ett annat tillfälle. Två Frame på rad blir för mycket.

(Rec.ex från Pocketförlaget/Excess)

5 kommentarer:

 1. vill nu också läsa 'Ansikten i vattnet', men undviker miniformatet med psalmbokpapper. stör mig att texten lyser igenom, åtminstone i den brittiska varianten.

  känner igen namnet Frame från en film, Ängel vid mitt bord, eller liknande titel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar det lilla formatet, men det lämpar sig dåligt för sängläsning (min favorit). Har inte upplevt att texten lyser igenom, men det beror kanske hur man håller boken.

   Radera
 2. Jag har läst flera Frame och älskat. Du gör rätt i att ge henne fler chanser.

  SvaraRadera
 3. If some one needs to be updated with most up-to-date technologies then he must be pay a visit this web
  page and be up to date every day.

  Here is my site Juegos Gratis

  SvaraRadera
 4. I blog quite often and I really appreciate your information.
  The article has really peaked my interest. I am going to take a note of your website and keep checking for new information
  about once a week. I subscribed to your RSS feed too.

  My webpage ... joaca mario online gratis

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.