5 okt. 2013

bokbloggsjerka 4 - 7 oktober

Luossa

Har en riktig kulturdag! Vernissage på Ninni Hemmingssons utställning i eftermiddags, nu opera på SVT2 med Danielle de Niese, läsning i soffan och så bokbloggsjerka.

Berätta om en bokmiljö du har besökt alternativt gärna skulle vilja besöka. Naturligtvis är det även okej att ta upp fiktiva miljöer om du vill det. 

Jag skulle kunna svara Körsbärsdalen, Hogwarts eller Lilliput, men känner nog ändå att den verkliga världen lockar lite mer. Faktum är att jag nog drar mig till mina hemtrakter. När jag gick i årskurs nio gick vi i slutet på maj på traditionsenlig "nattvandring". Denna nattvandring gick genom skogarna utanför Ludvika och avslutades dag två vid Dan Anderssons Loussastugan. Helt ärligt, alla de där litterära kopplingarna gick mig då helt förbi. Dan Andersson - ja, jag var helt ointresserad. Jag var trött, ovan vid att gå långt, hade grymma vattenblåsor under hela fötterna efter gummistövlarna som knappast var fotriktiga. Sov gjorde vi inte heller även om tälten pliktskyldigast restes och dessutom var jag dökär i en av killarna i parallellklassen. Ni fattar. Framme vid Loussastugan tvingades vi lyssna på några tonsatta dikter och de berättade garanterat något om Dan Andersson och platsen. Jag låg med huvudet i knät på nämnda kille och halvsov i en slags lyckorus (sen slutade vi nian och av den romansen blev det inte mer än så ...)

I vuxen ålder kan jag känna en viss koppling till det Dan Andersson skriver om och vemodet i dikterna om finnskogens människor och deras kval och längtan. Därför skulle jag kunna tänka mig att besöka Loussastugan igen. Vandringen skippar jag gärna. Ligga med huvudet i knät kan jag fortfarande tänka mig, men då får det vara i min högt älskade älsklings knä, inte i den där tonårskärlekens. :)

12 kommentarer:

 1. Vilken fin berättelse. Tack för att du delar med dig. Det är väl sådana upplevelser vi inte värdesätter som unga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att få tonåringar att intressera sig för en gammal poet från trakten, men det är ändå ett minne jag bär med mig och kanske kan det vara gott nog.

   Radera
 2. Egentligen är det synd att man går i skolan när man är ung och inte uppskattar det man lär sig :)

  SvaraRadera
 3. Blåsor innanför skorna kan ju sabba hela dan :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och hela veckan efter kan jag säga ... :)

   Radera
 4. Konstigt så lite man sover på läger och sånt när man är ung. Nu behöver jag nog massor mera sömn!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här! Det där med två-tre dygn och bara ett par timmars sömn är inget för mig längre.

   Radera
 5. För mig ar det massor av orter där de deckare jag läser utspelar sig som jag skulle vilja besöka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sommarsemester runt om i Sverige i deckarnas tecken vore kanske en idé!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.