27 okt. 2013

livet i ett riskorn

Livet i ett riskorn (inbunden)

Francisco Azevedos bok Livet i ett riskorn är lite som en roman, en saga och en tankeström av minnen på en samma gång. Antonio, en gammal kock som närmar sig nittio år, ser tillbaka på sitt eget och släktens liv. De olika minnena hoppar i tid, men det är ändå inte svårt att följa med i familjens och släktens liv. Kärlek, uppbrott, syskon, föräldrar, faster - alla får de rum i denna bok som jag inte riktigt vet vad jag skall tycka om. Det är ett annat sätt att berätta än det jag oftast läser och det tilltalar mig samtidigt som det emellanåt också tar emot. Boken har en värme och en ömhet för familjen och allt vad det innebär som tilltalar mig, men samtidigt hade jag ibland önskat mig en mer rak berättarstruktur.

Av personerna som vi möter är faster Palma den som på något sätt för det hela framåt. Det är hennes ris som håller samman berättelsen. Riset som slängdes över Antonios föräldrar, José Custodios och Maria Romana, när de gifte sig hemma i Portugal och som Palma sedan sopade ihop och gav dem som en gåva. Maria tror på risets magiska kraft, men José tycker allt som har med riset att göra är en aning pinsamt. En säck med uppsopat ris - vilken nytta kan det göra? Med till Brasilien följer i alla fall riset och det blir en familjeklenod som både är en glädje och en börda. Antonio har riset att tacka för sitt liv, men även på många andra sätt har faster Palma varit honom till nytta. Hon lärde honom att laga mat och med ålderns vishet har Antonio insett att matlagning kan var bra mycket enklare än att försöka hålla ihop en familj.  

Nästa år är Brasilien fokusland på Bokmässan och för mig som tidigare bara läst en brasiliansk författare, Paulo Coelho, var Azevedo en positiv överraskning. Livet i ett riskorn är hans debutroman, men han är en väletablerad dramatiker i sitt hemland. Det märks i hans prosa, särskilt uppbyggnaden av den, att han är dramatiker, men helt ärligt kanske det inte gör så mycket? Även om böcker med viss litterär kvalité kan man väl få säga att den kommer att bli en vacker film?

(Rec.ex från Norstedts)

2 kommentarer:

  1. Låter som en bok jag kanske skulle gilla. Om den kommer i pocket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den kommer säkert i pocket med tanke på att Brasilien är i fokus på Bokmässan.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.