14 okt. 2013

svara om du hör mig

Svara om du hör mig (inbunden)

Ninni Schulman är en av de svenska deckarförfattare jag verkligen uppskattar att läsa. Hon förlägger handlingen till det lilla värmländska samhället Hagfors och trakterna därikring. Det är något med den miljön som får mig att känna mig lite som hemma. Skönt med avsaknaden av storstad, hipsters och lattedrickande mediemänniskor. Magdalena Hanssons jobb som journalist på en lokalredaktion tillhörande en landsortstidning känns nära verkligheten. Den typ av nyheter vanliga Svenssons läser till ostmackan vid frukostbordet. Man kan fnysa åt den journalistiken, men samtidigt är den så uppskattad av så många människor. Christer Berglund, polisen som lever sitt liv i den bygd där han växt upp. Som ska ta över föräldrarnas hus och försöka få relationen med Torun att växa och fungera. Jag tycker om honom också. Petra Wilander, även hon polis, får jag inte lika mycket känslor för. Hon förblir lite platt, men så är hon också avstängd från bokens mordutredning eftersom hon ingått i det jaktlag mycket av handlingen kretsar kring. Hon får istället ägna sig åt vargfrågan och den varg som skjutits till döds någon vecka tidigare. Varg -en angelägen fråga för många på landsbygden.

Boken är en aning för lång. Det är inte helt lätt att hålla igång en deckare i över fyrahundra sidor och den tappar tempo i mitten och det blir en del upprepningar, men jag tycker ändå att detta är en läsvärd deckare. Inte nödvändigtvis för deckarstoryn i sig där en man skjuts till döds på sitt älgpass och dottern, som just denna dag följt med honom ut på jakt, inte kan hittas. Inte heller för att det så klart skall dras fram familjehemligheter, utan för att Schulman tycks ha sådan kärlek till det lilla samhällets människor och deras värld. Det är väldigt svenskt och jag tycker om det. Kan känna luften, fukten och se oktoberlöven framför mig. Doften av skog i kläderna. Ibland behöver det inte vara blodigt, skrämmande och makabert. Ibland räcker det med en deckarintrig tillräckligt rimlig för att jag faktiskt ska tro att den skulle kunna utspela sig mer eller mindre precis så i verkligheten. Del fyra i serien får gärna komma snart.

(Rec.ex från Forum)

3 kommentarer:

  1. Har läst Schulmans tidigare böcker och gillat dem, så den här hamnar definitivt på min Att läsa-lista; tack för tipset!

    SvaraRadera
  2. Ninni Schulman tillhör de svenska deckarförfattare jag vill läsa men ännu inte hunnit med. Var på ett seminarium med Schulman på bokmässan i Göteborg för ett eller två år sedan, det var mycket intressant. Jag gillar hela idén med deckare i liten ort på dekis.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.