16 maj 2014

bokbloggsjerka 16 - 19 maj

jerka11

Enkel fråga, eller i alla fall enkel för mig att besvara, i veckans jerka:

För dig som läser e-böcker: brukar du köpa en fysisk bok av en e-bok du gillat?

För dig som inte läser e-böcker: kan du ge exempel på en bok som du t. ex. lånat på biblioteket, gillat och sedan köpt ett eget ex av?

Jag läser e-böcker ibland (även om det verkligen inte är ett favoritformat) men jag har aldrig köpt ett fysiskt ex av en e-bok bara för att jag gillat den.

Eftersom jag sällan läser e-böcker svarar jag på den andra frågan också och där är nog svaret också att jag aldrig har gjort det. Det skulle i så fall vara någon barnbok för jag har t. ex Ronja Rövardotter i hyllan och det är ju möjligt att jag lånade den på bibblan innan jag hade ett eget ex.

Visst älskar jag, precis som många andra boktokar, att äga böcker, men inte så mycket att jag måste ha ett fysiskt ex av alla böcker jag läst i min egen hylla. Jag gillar ju bibliotek för att utbudet är så stort och för att jag kan lämna tillbaka böckerna när jag läst dem. Det är läsupplevelsen som är det viktigaste, inte ägandet, och trots det är bokhyllorna snart fulla ... :)

24 kommentarer:

 1. På den tiden när jag lånade böcker på biblioteket så kunde det hända att jag senare köpte boken, men det var väldigt längesedan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är periodare när det gäller bibliotekslånandet.

   Radera
 2. Jag älskar att låna böcker och det händer att jag köper någon bok som varit extra bra. Dock inte alla, för jag bor i ett radhus och inte ett slott =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lånar en hel del men hinner sällan läsa dem innan lånetiden går ut. Brukar bli mer lånat och läst på sommaren.

   Radera
 3. Jag lånar böcker i bland på biblioteket men har aldrig köpt de sen i efterhand.

  SvaraRadera
 4. Håller med, man vill äga vissa, men inte nödvändigtvis alla. Och har man väl läst dem så är det ju bättre om man ska köpa något att ta en man inte läst :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ju alltid fler olästa böcker än lästa. :)

   Radera
 5. Försöker bli bättre på att låna, men vissa måste jag äga :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker också att jag borde låna mycket mer än vad jag gör.

   Radera
 6. Vissa böcker kan jag bara inte låta bli att äga! De där riktiga pärlorna jag vill kunna ta fram när som helst! Då spelar det ingen roll om jag läst dem på bibblan innan, jag vill ha ett eget exemplar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser så sällan om böcker att det inte känns värt att lägga pengar på något jag redan läst. Så mycket nytt som lockar! :)

   Radera
 7. Jag har nog lite mer ägande-begär över böckerna :). Men det var länge sen jag lånat något på bibblo, fast trots det fick jag ur mig ett exempel till dagens jerka :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jerkan lyckas ofta locka fram det man knappt visst om sitt bokliv. :)

   Radera
 8. Jag har många böcker redan så jag skulle inte heller köpa fysiska böcker.
  Brukar kolla om boken finns som e-bok innan jag gör beställning.
  Mia

  SvaraRadera
 9. Det är viktigt att vi använder biblioteken, så att de får vara kvar. Här i kommunen har de dragit in bokbussen, trist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller verkligen med dig. Även om tiden inte alltid finns för att läsa alla de där låneböckerna så är det viktigt att låna dem eftersom kommunpolitiker runt om i landet är så fokuserade på utlåningssiffrorna.

   Radera
 10. För mig som läser om böcker blir det lite tjatigt i längden att springa tillbaka till biblioteket och låna om samma bok varje gång jag vill läsa om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det förstår jag absolut. Skulle jag vara en "omläsare" skulle jag också köpa de böcker jag lånat på bibblan och älskat.

   Radera
 11. Är precis som du, förutom att jag nog läser fler e-böcker, men köper inte redan läst, förutom barndomsfavoriter.

  SvaraRadera
 12. Jag är oekonomisk på alla sätt när det gäller böcker. Jag läser inte e-böcker och jag lånar inte på bibblan...

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.