Konsumkuponger, lyxigare varor från finare matbutikskedja och välkommen hem till miljonprojektslägenheten av östberlinskt snitt.
Övervakning, avlyssning och förhör var en del av den östtyska vardagen.
Fritid fanns det förstås och då kunde man ägna sig åt dans, fast bara rock och disco från utländska artister till 40% och helst skulle det bara vara pardans enligt bilden ovan. Det gick inte att upprätthålla som ni förstår. :) Inte heller gick det att stoppa nudisterna och naturisterna från att slänga av sig kläderna på fritiden och på semestern.
Åka vespa var tillåtet och som synes på bilderna från reklamfilmen var just detta märke en säker brudmagnet ...
Familjen var ett hyllat ideal liksom arbetaren och ja, tydligen var det tillåtet med såna där tråkigt förutsägbara bilder i det egna skåpet för arbetskläderna.
Böckerna då? Ja, alla var ju inte tillåtna och de tillåtna var ofta av billig kvalité och gick lätt sönder. 1983 såg listan över de mest efterfrågade böckerna ut som på bilden ovan.
Från det ena museet till det andra. Judiska museet fick mina och sambons åsikter att gå isär. Jag var inte förtjust vare sig i arkitekturen eller utställningarna, men sambon var mer positivt inställd, särskilt till arkitekturen.
1.Skyltar från tidigt 30-tal som visar det utbredda judehatet. 2. Garden of Exile. 3. Haribos gummibjörnar är koscher. Good to know! 4. Ett urval av kippor som pojkar (13 år) haft vid sin bar mitzvah.
Jag vet inte varför, men kontaktannonser intresserar mig av någon anledning och dessa på Judiska museet är inget undantag.
Och här är till slut en lite blandad kompott om helt andra saker:
TV-tornet sträcker sig högt mot himlen vid Alexanderplatz men kan också ses på långt håll från vårt hotellrum i Wilmersdorf. Den fina väggmålningen finns i Kreuzberg och kaffe har intagits två gånger på Balzac Coffee på Schönhauser Allee i Prenzlauer Berg.
På söndag kväll åker vi hem så vi har två dagar kvar. Får se vad vi hittar på!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.