27 nov. 2014

madonnan i notre dame

Madonnan i Notre-Dame (e-bok)

Ett mord på en madonnalik ung kvinna i Notre-Dame. En inkompetent poliskommissarie. En sjukdomstyngd präst som bedriver egna undersökningar. Undertryckt sexualitet. Visst låter det lovande?

Madonnan i Notre-Dame av Alexis Ragougneau är en deckardebut som lider lite av nybörjarmissar och särskilt stör det mig att personerna förblir så platta, vilket beror på att vi får veta så lite om de deras liv och tankar utanför den just för denna bok givna rollen. Berättelsen i sig lovar dock mer och jag uppskattar Ragougneaus sätt att beskriva Notre-Dame, som nästan blir levande, och de lite mer udda "stammisarna" som tillbringar större delen av sina vakna liv i kyrkan. Det är definitivt detta som är bokens styrka. Jag har aldrig varit i Notre-Dame, men får ändå en känsla för kyrkorummet. Det är gott betyg.

På det stora hela upplever jag dock det här som en rätt slätstruken deckardebut. Trots det kan jag absolut tänka mig att läsa ännu en bok av Ragougneau, för det finns något som pekar på ett författarskap som kan utvecklas och jag tror att nästa deckarhistoria av honom kan bli en mer komplex läsupplevelse. Förhoppningsvis med samma lättlästa språk dock (och förhoppningsvis utan översättarens särskrivningar!) för det är skönt att läsa en deckare som bara flyter på och underhåller för några timmar. För min del är det nog också bra att emellanåt läsa något annat än svenskt, för när det kommer till deckare är det nästan bara svenskt som gäller för mig. Vidga vyerna är ju alltid bra!

(Rec.ex från Sekwa)

6 kommentarer:

 1. Känner att jag gärna skulle läsa den här, mest för Notre Dames skull. Har dock aldrig varit där, jag heller :

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en mycket välskildrad miljö. Blev faktiskt lite sugen på att besöka Notre-Dame i verkligheten.

   Radera
 2. Jag läste ditt (gamla, visserligen) inlägg om blogg vs blogspot. Jag har blogg, och har börjat märka att de flesta bloggar med innehåll och lite mera vuxna skrivare finns på blogspot. På blogg finns mest 14-åringar med selfies. Vad tror du, stämmer min observation?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om din observation stämmer. Jag läser uteslutande bokbloggar och de flesta bokbloggare verkar, precis som jag, använda sig av blogspot. Läser man andra typer av bloggar kanske det ser ut på ett annat sätt.

   Radera
  2. Det verkar som många bokbloggare nu byter till wp också. Jag vet inte om jag ska våga språnget men det lockar helt klart. Egen domän har jag redan men bloggspot är ju så lättanvänt. Tänker du byta?

   Radera
 3. Jag velar fram och tillbaka om jag ska läsa eller ej, jag gillar miljöerna och tycker som du att man lätt hamnar i Sverige eller England med deckare. Just nu är jah fast i Elly Griffiths. Så bra, Perfekt för mig just nu!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.