2 nov. 2014

pojkarna

Pojkarna (pocket)

Vem som får årets Augustpris i barn- och ungdomskategorin vet vi inte än, men 2011 tilldelades Jessica Schiefauer priset för sin bok Pojkarna. Det är en annorlunda bok på många sätt och den känns som en blandning mellan saga, magi. uppväxtskildring och en stor del genusproblematik. Jag vet inte riktigt vad jag skall tycka om den. Den är lättläst men samtidigt klart utanför min komfortzon och det är alldeles för mycket magi för min smak, men samtidigt kan jag förstå att den fått uppmärksamhet och till och med att den är värd uppmärksamheten. Får man var så kluven inför en bok?

Kim, Momo och Bella skall fylla fjorton det år då berättelsen utspelar sig och i Bellas växthus växer en mycket märklig blomma. Flickorna är på väg att lämna barndomen och de känner sig obekväma med pojkarnas sätt att titta på dem, på pojkarna sätt att behandla dem. Blomman i Bellas växthus producerar en nektar som gör att de på nätterna kan förvandla sig till pojkar. Bella och Momo tröttnar snabbt men för Kim blir det allt viktigare med detta nattliga könsbyte. På natten finns Tony och hans farliga liv som Kim dras in i och inte vill vara utan. Där finns spänning och attraktion och Kim vet att den flicka hon är på dagarna är fullkomligt ointressant för Tony. Som det brukar eskalerar faran och Kims beroende i takt med att berättelsen närmar sig det slutliga beslutet. Stunden då allt går över gränsen.

4 kommentarer:

 1. Den här boken stod på min läslista 2011 (är det verkligen tre år sen?), men det blev aldrig av att jag läste. Nu blir jag sugen igen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma för mig, det blev aldrig av 2011. Boken är speciell och inte en favorit hos mig, men den är ändå bra och jag är glad att jag har läst den.

   Radera
 2. Ska läsa Pojkarna nån gång, har hört så mycket om den. Och så gillar jag magi, för det mesta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kan nog det här vara en bok för dig! :)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.