15 apr. 2015

akutbjällran

Akutbjällran (ljudbok)

Allt är som vanligt i Karin Brunk Holmqvists litterära värld. Självklart är vi på Österlen, denna gång i en liten by en bit från Ystad. Ett syskonpar möter vi, inte för första gången det heller, och i Akutbjällran är det två systrar vid namn Elsa och Julia som utgör detta syskonpar. Ja, de är lite till åren komna, förstås. De har det inte så fett, men lever ett harmoniskt och stillsamt liv i sitt lilla hus och får hjälp av grannen Ragnar när det behövs. Ofta kommer han till undsättning när systrarna behöver skjuts någonstans, som t ex till Leif Handlare för att införskaffa sina matvaror.

Ni som läst Brunk Holmqvists tidigare böcker vet att något som rubbar huvudpersonernas cirklar kommer att hända. I detta fall är det kusinen Ullas bortgång som ställer till det. Elsa och Julia har inte haft kontakt med Ulla sedan de var unga och blir därför mäkta förvånade när Ulla testamenterar sitt hus och sin bil till dem. Någon vanlig liten villa är det heller inte tal om, för Ulla hade det gott ställt. Vad skall Elsa och Julia göra nu? Hur skall de hantera sitt arv? Flytta in i den fina villan med pool i Ystad och leva lyxliv, eller sälja alltihop? Och vad skall de göra med Ullas före detta som dyker upp och tjatar om några äggkoppar?

Det är varmt och trivsamt och en allt annat än provocerande skildring av syskonkärlek, vänskap och klass. Det är en på alla sätt typisk bok av Karin Brunk Holmqvist och jag kan som vanligt inte låta bli att tycka om det även om det är galet förutsägbart.

2 kommentarer:

  1. Jag måste läsa åtminstone en bok av Brunk Holmqvist. Det är så många som bloggat om henne att jag har blivit nyfiken, även om det egentligen inte tycks vara min typ av böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag rekommenderar att läsa den första boken, Potensgivarna. Den är bäst och supercharmig! :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.