2 apr. 2015

kvartalsrapport jan - marsÅrets första kvartal är till ända och som vanligt kommer här en kvartalsrapport och en sammanfattning över lästa böcker. Det har väl inte varit något superläsflyt, men inte heller någon riktig lässvacka utan allt har bara rullat på så jag är rätt nöjd med de inledande månaderna läsmässigt.

Tidigare år har jag räknat ljudböckerna separat, men i år får de gå in under respektive genrekategori istället. Jag lyssnar allt mer på ljudböcker och tycker det har blivit en så självklar del av mitt bokliga liv att de inte behöver redovisas separat i kvartalsrapporten (man kanske fortfarande i bokslutet vid nyår...).

Romaner: 15 st
Deckare/Spänning: 9 st
Noveller: 2 st
Ungdom/YA: 1 st
Övrigt: 1 st

Slår man ihop alla kategorier utom noveller så har jag läst och lyssnat på 26 stycken böcker vilket blir 8-9 böcker i månaden, och det är jag mycket nöjd med. Håller lässtatistiken i sig skulle det betyda tresiffrigt lagom till nyår och alla i #boblmaf vet ju hur magiskt det är att passera 100!

Som vanligt är det svenska miljöer och författare som dominerar i min läsning, men Frankrike har jag besökt fyra gånger och Storbritannien har också fått fyra besök, varav tre i Ruth Galloways sällskap. Även Guadeloupe, USA, Marocko, odefinierat centraleuropeiskt land (Nesser, vem annars?), Norge, Danmark och Ryssland har jag hunnit stanna till i tack vare litteraturens underbart billiga och snabba sätt att resa. Inget stopp i Asien detta kvartal, men det kanske jag hinner med under nästkommande tre månader. Sydamerika lyser som vanligt med sin frånvaro, men det har jag på något sätt vant mig vid. Det är väldigt sällan någon bok av en sydamerikansk författare fångar mitt intresse.

Vad har då varit extra bra?

Bästa roman: En eller annan väg av Sara Paborn
Bästa deckare/spänning: Fyrtio dagar utan skugga av Olivier Truc och Dödsstigen av Sara Blædel
Bästa novell: Fästmön av Anton Tjechov

Den enda bok i kategorin ungdom/YA som jag läste var Onanisterna av Patrik Lundberg och bakom Övrigt döljer sig Bea Uusmas Expeditionen - min kärlekshistoria. Klicka på titlarna så kommer ni till mitt inlägg om böckerna och detsamma gäller för böckerna som utsetts till bästa i olika kategorier.

En eller annan väg (inbunden)  Fyrtio dagar utan skugga (inbunden)  Dödsstigen (inbunden)  Fästmön (häftad)

PS: Som en extra liten detalj, eftersom det är tämligen sällsynt, så läste jag och tyckte om en bok av en nobelpristagare! Det ni!

2 kommentarer:

 1. 8-9 böcker i månaden är ju grymt många! :)
  Det är inte ofta jag fastnar för en Nobelpristagare jag heller. Men jag gillar också Modiano. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, med min lästakt är det faktiskt riktigt bra jobbat. :) Modiano kan jag tänka mig att läsa fler böcker av.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.