19 apr. 2015

tisdagsutmaning: norden

Nordiske-flag

Medan stora delar av #boblmaf roar sig i Helsingfors, umgås med Kjell Westö och dricker skumvin mest hela tiden (väl unt!) får jag hålla till godo med Kulturkollos Tisdagsutmaning som passande nog har tema Norden den här veckan.

Berätta om:

en bok från ett nordiskt land eller språkområde
Självklart blir det finländskt här! Först tänkte jag ta en bok av Arto Paasilinna, men så kom jag på att jag ju faktiskt läser en finsk, eller finlandssvensk, författare just nu - Lars Sund. Boken jag läser, eller i alla försöker läsa, heter Tre systrar och en berättare. Jag vet inte riktigt vad jag tycker än, men berättarstilen är något av en utmaning för mig. Ändå är det något tilltalande med boken. Förr eller senare dyker det upp ett inlägg om Sunds bok på bloggen!

en film från ett annat nordiskt land eller språkområde
Jag ser ju inte så mycket film, men den norska filmen Jeg reiser alene/Jag reser ensam med Jarle Klepp som huvudperson tyckte jag mycket om. Detsamma gäller filmen Mannen som elsket Yngve/Mannen som älskade Yngve som också har Jarle Klepp som huvudperson. Jarle är en huvudkaraktär som vinner mitt hjärta helt enkelt. Båda filmerna är baserade på böcker, med samma titlar, skrivna av Tore Renberg. Klart läsvärda!

en TV-serie från ett tredje
Här blir det danskt för danskarna gör så många bra och sevärda tv-serier, i alla fall enligt mitt tycke. En serien som jag verkligen älskade och som sändes på SVT för något år sedan var Lykke som presenterades så här: "Dansk depressionskomedi om att släppa kontrollen, maktkamp, ​​intriger, inkompetenta chefer och andra absurditeter som tack och lov inte har något att göra med verkligheten. Eller?". Annorlunda och riktigt, riktigt bra!

och musik från ett fjärde land eller språkområde
I påskas sände SVT en isländsk kriminalserie, Lava, och "signaturmelodin" till den är något av en nya favorit hos mig. och det har förekommit att jag haft den på repeat på Spotify: Everything is gonna be like everything med Hjaltalín.

10 kommentarer:

 1. Danskarna är verkligen grymma på att göra TV-serier. Spelade in alla filmer om Jarle Klepp när de gick på TV i somras, de ligger där så fint på boxen... :)

  SvaraRadera
 2. Mannen utan minne är så annorlunda, dyster så det förslår men en upplevelse. Jag har sett den två ganger och ser den gärna igen!
  Gillar dina val härovan, Lars Sund har jag inte läst vad jag vet men blev intresserad. Missade Lava tyvärr. Och Svenska litteratursällskapet I Fi. Även det okänt hos mig....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att kunna tipsa om nåt som inte alla känner till. :) Lava går fortfarande att se på SVT Play. Rekommenderas.

   Radera
 3. Stort tack för alla dina fina tips! Lars Sund har jag missat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att Sund kan vara en författare för dig. Iaf om du står ut med en del dialekt i dialogen.

   Radera
 4. Lykke var härligt annorlunda och riktigt bra. Lava missade jag tyvärr men den finns kanske kvar på play. Lars Sund blir jag lite nyfiken på, tack för tipsen! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att vi vara fler som gillade Lykke! :) Lava finns kvar på play och Sund är värd en chans.

   Radera
 5. Har nominerat dig på min blogg. Kika in får du se!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.