3 juni 2015

inte mycket till ungdom

100_kulturkollo_1
Bild från kulturkollo.se

Kulturkollo har denna vecka fokus på ungdomsböcker och har med gemensamma insatser listat 100 ungdomsböcker som de tycker är riktigt bra och läsvärda. För mig har det liksom aldrig riktigt blivit av att läsa ungdomsböcker. Jag läste enstaka under tonåren, men i princip hoppade jag faktiskt över ungdomsböckerna och gick från slukaråldern till vuxenavdelningen direkt (ja, jag tänker i bibliotekstermer nu för det var där jag fick tag i mina böcker).

I bokbloggsvärlden är det många som älskar ungdomsböckerna, men jag har fortsatt lite svårt. Det är alltid något som fattas eller så blir det lite för mycket av allt. Men, med det sagt så tycker jag ändå att ungdomsböcker i sig är hur viktiga som helst och värda betydligt mer uppmärksamhet än vad de får. Alla är inte som jag, och det är verkligen inget konstigt om unga människor vill läsa om andra unga människor som lär sig hantera tillvaron i både sorg och glädje. Så. applåd för ungdomsböckerna och för alla författare som skriver böcker för unga, unga vuxna och vuxna som är unga.

Listan då? Hur många har jag läst på den? 19 av 100. Det är inget att skryta med direkt, men inget jag heller skäms för. Jag har ju faktiskt läst en herrans massa annat. :)

10 kommentarer:

 1. Det går bra att klara sig utan ungdomsböcker helt klart, men det finns några riktiga pärlor på listan! Rekommenderar t.ex. Lavender Lits böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lavender Lit har gett ut några titlar som jag är mycket nyfiken på!

   Radera
 2. Lite samma här. Har först nu börjat läsa "riktig" ungdomslitteratur. Jag fick 22 tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland undrar jag om det inte helt enkelt är så att det skrivs bättre ungdomsböcker idag än när vi var unga (vilket vi förstås fortfarande är iofs!) och att det är därför vi läser dessa böcker nu.

   Radera
 3. Jag tycker det är skönt att bryta av med en ungdomsbok ibland, men har egentligen inte heller upptäckt dem förrän nyligen. Har bara hunnit med 14 stycken...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varierad läsning är alltid bäst, och då slinker det med en och annan ungdomsbok mellan varven även för mig.

   Radera
 4. Ja, man hinner ju inte läsa allt..
  Jag tycker om ungdomsböcker och slukade massor även sedan jag väl lämnat ungdomen bakom mig (när man nu gör det? ;) ). Men sedan dog det liksom ut.. Jag har dock insett att jag är väldigt förtjust i "crossover", "young adult". Är sugen på att läsa mer sådant. Det är som en bra mix av "vuxenböcker" och "ungdomsböcker", tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också mer förtjust i YA, men det blir inte så mycket sånt läst ändå. Går helst till vuxenhyllan, så är det bara.

   Radera
 5. Jag har läst åtta. Jag läste väldigt många ungdomsböcker när jag var i tonåren men sen tappade jag bort genren. Först senaste två åren-tre åren har jag börjat lösa ungdomsböcker igen. Jag har upptäckt att jag är ganska svag för genren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner mig smått udda, men med undantag av enstaka böcker så funkar inte ungdomsböcker för mig. När jag jobbade som svensklärare kände jag lite mer press att läsa, eller iaf läsa vad andra skrev om ungdomsböckerna, men nu när jag bytt yrke blir det ännu färre ungdomsböcker lästa.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.