28 juni 2016

madame kollontajs rum

Så här precis innan semestern (hyfsat precis i alla fall) har jag varit på konferens med jobbet. Jag inkvarterades på Madame Kollontajs rumKurorten Mösseberg och blev förstås mycket glatt överraskad när rummet visade sig innehålla ett flertal böcker av nämnda Kollontaj. Ett bokrum till bokmalen - mycket passande! 

Jag erkänner att Alexandra Kollontaj (eller Kollontay - har sett båda stavningarna) var helt okänd för mig innan min vistelse på Mösseberg. Nu är jag uppdaterad om hennes existens och hon var en rysk/sovjetisk socialist och revolutionär, men också radikalfeminist och med tiden dessutom världens första kvinnliga ambassadör. Plus författare. Intressant kvinna på sitt eget sätt. 

Jag hann med att läsa en av hennes noveller som jag hittade i samlingen Den stora kärleken. Om jag minns rätt hette den "32 sidor". Den föll mig väl kanske inte helt i smaken, men temat med kampen mellan kärleken och karriären är (tyvärr) på många sätt fortfarande aktuell. 

Men, varför har hon ett rum på Mössbergs kurort undrar ni kanske? Kollontaj var sovjetisk minister/amabassadör i Sverige under åren 1930 - 45 och var återkommande gäst på Mösseberg där hon vistades av hälsoskäl. I brev som finns bevarade framkommer att hon trivdes mycket bra på kurorten. Det gjorde jag med!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.