29 dec. 2017

flätan

Flätan (ljudbok)

Flätan av Laetitia Colombani visade sig vara en riktigt positiv överraskning! Jag trodde att det skulle vara en ok verklighetsflykt under några timmar, men egentligen en rätt intetsägande historia om några kvinnor. Men, redan efter typ en kvarts lyssning var jag fast i boken och ville bara fortsätta lyssna för den är verkligen mycket bra. I boken möter vi tre kvinnor, Smita, Giulia och Sarah, som lever tre mycket olika liv i helt olika delar av världen.

Smita är kastlös i Indien och tvingas städa bort andra människors avföring med bara händerna då toaletter fortfarande inte är en självklarhet i detta land och kastlösa behandlas minst sagt illa. Smitas högsta önskan är att hennes dotter skall få gå i skolan och få ett annat liv än vad hon själv fått. Redan första dagen som dottern är i skolan står det dock klart att så länge de bor kvar i byn kommer inget att förändras.

I Italien, närmare bestämt på Sicilien, möter vi Giulia, som jobbar i faderns hårateljé där de sedan generationer tillbaka tar tillvara på sicilianska kvinnors hår och gör vackra peruker av det. Giulia inleder i smyg ett passionerat förhållande med en sikh, men när fadern blir sjuk och firmans dålig ekonomi uppdagas försöker familjen tvinga fram ett äktenskap mellan Giulia och en italiensk man med god ekonomi.

Den framgångsrika advokaten Sarah bor i Kanada och karriären är allt för henne. I den världen är all form av svaghet helt otillåten och alla måste alltid prestera på topp. Då Sarah får ett tungt sjukdomsbesked säger hon därför inget om det till någon på byrån och hon vägrar minska på arbetsbördan. Hennes frånvaro och trötthet blir dock i längden svårt att dölja.

Boken lämnar mig som läsare med en insikt om att kvinnors liv kan vara hårt och orättvist på många olika sätt. Att beroende på var i världen man befinner sig och i vilken samhällsställning så kommer problemen att se olika ut, men det finns alltid någon orättvisa att bekämpa. Jag känner med alla dessa kvinnor och vet att deras fiktiva öden är andras verklighet, andras kamp. Det här må vara en enkel bok till språk och struktur, men den skulle faktiskt gå att diskutera mycket och länge, så ni som bokcirklar - välj Flätan som nästa bok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.